fredag 29 november 2024

Kommunkompassen, Skuggboxare och 20 år efter tsunamin...


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast 
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Cleasson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
Martin Andersson, framtidsaccelerator i Österåkers kommun
Skuggboxare, bandet som lirar på The Publik i morgon lördag 30 november
Gamla Godingar och Goda Gamlingar - Anita Lindblom
Ingrid Gudmundsson, Inda-hjälpen 20 år efter Tsunamin i Khao Lak


Harevartnåt? (4.20)
Det sägs att...
Och så botaniserar vi lite i veckans skvaller och lokaltidningar.

Mitti har inte kommit den här veckan.
  • Butik i Svinninge utan personal. Två personger gick in och stal varor. Men för att kunna komma in i butiken måste man identifiera sig med bank-id. Dessutom finns där kameror. Tjuvarna gjorde alltså två misstag på en gång.  Framgår inte om polisen har haffat bovarna. 
  • Årets Lussekatt?
    Nu i Österåker skriver om Anna Blomén som driver butiken Härliga rum - med ett inglasat uterum som inte går att låsa. När tjuven försökte sno en förstärkare ringde hon Ica Trevehallen vars personal störtade ut och skrämde slag på tjuven så till den grad att han bar in förstärkaren igen. Lokal samverkan, sa Anna. Det är fint det. 
  • Årets Lussekatt-tävling är i full gång i Nu i Österåker. Rösta direkt i tidningen, dvs på nätet. 
  • En sjuksköterska på Enebackens äldreboende anträffade en sovande kollega och uppmanade henne att vakna och ta hand om "patienterna". Det hela slutade med en anmälan som ledde vidare till ett bråk (könsord och spott). Eländet hamnade i tingsrätten som dömde sömntutan till såväl böter som skadestånd. 
  • Kriminalvården söker folk. Man räknar med att 2027 ska antalet vårdplatser på Österåkersanstalten ha ökat från 88 till 483. De killarna kanske kan bidra med några radioprogram av typen "Det ska vi fila", tycker Micke. 
  •  Sju personer i kommunen kan titulera sig mästare inom sitt gebit. En är målare, en annan är byggnadsplåtslagare och en tredje är tatuerare. För att bara nämna några.  
  • Sportfiskeklubben jobbar hårt för att hålla vattnen i småbäckarna öppna så att firrarna kan gå upp och para sig. Vattenståndet är lite väl lågt. 
  • Vilda västern på Enebacken eller Eländebacken, som Micke säger.
  • En glad nyhet - det blir inga el-zoner i Stockholms innerstad. Elbilar ska hålla till på tivoli, tycker Micke. Och det har han faktiskt fog för. Hör bara!

Martin Andersson (18.50)
Framtidsaccelerator i Österåker berättade om Kommun-kompassen som just nu genomförs i kommunen. Det är en slags xx , en kvalitetssäkring eller en slags utvärderingsverktyg med vilket kommunledningen kan definiera brister och därefter förbättra sig själv gentemot kommuninvånarna på alla upptänkliga sätt.

Undersökningen genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och har genomförs den senaste veckan. Nu har SKR dragit sig tillbaka för att göra utvärderingen vars resultat kommer att publiceras i vår 2025. Det ska förhoppningsvis visa sig då att resultaten är bättre nu än vid senaste Kommun-kompassen 2022. Martin Andersson är i alla händelser förhoppningsfull. Resultatet finns på 
Läs mer om Kommunkompassen här
  
Målbarometern där österåkersborna kan följa kommunledningens siffror och mål.


Martin Andersson har som bekant många strängar på sin lyra. Vid sidan av sitt huvudsakliga jobb på kommunen är han dessutom studiotekniker och musiker. Förr var det sistnämnda kanhända hans huvudsakliga syssla men idag är det tvärtom. Musik får han hållas med på fritiden.  
En gång om året strax före jul återförenas han emellertid med sitt gamla band - Lars Vegas trio. I år blir det en riktigt gedigen julturné till Sollefteå, Östersund, Vansbro, Orsa, Sundsvall och Scalateatern i Stockholm.
 
Till en av föreställningarna på Scalateatern, den 16 december, finns det några få biljetter kvar. 
Biljetter bokas på hemsidan som du hittar här  
Och på Scalateaterns sida som hittar du här 


Kulturpristagarna 2024
Veckans bukett (56.30)
Kulturkanalens Jan Claesson avslöjade att Veckans bukett denna vecka gick till Åsa Åkerström på Ljusterö som tillsammans med sin Dag "Dagge" Söderström, Carina Larsson, Johan Kihlberg, Marianne Estelle och Marika Forsberg-Dahlström i onsdags tog emot 2024 år kulturbidrag från Österåkers kommun. 

Jan Claesson
representerandes Föreningen Ljusterö Byggnadsförening
Granliden fick motta Årets Kulturpris av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Arne Ekstrand vid en ceremoni på Österåkers bibliotek.

Och Åsa har nya projekt på gång:
- Jag har en idé om en temadag på Granliden. Det ska bli någon typ av föreläsning och workshop om ekologiskt hållbara val med vatten och våra kulturarvsväxter i fokus där Stefan Sundström, som är så miljöengagerad, skulle kunna vara en avslutande del i form av "unplugged" på dansbanan.
Läs mer om Granliden här 
Och om Åsa och Dagge i Fredagsmagasinet här 
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga


Skuggboxare (1.06.40)
Delar av rock/popbandet Skuggboxare, dvs Staffan Atling (gitarr o sång), Thomas Hultman (gitarr och Joakim Brunnberg (trummor) spelade live i Fredagsmagasinet vilket är en bedrift.  
Bandet bildades ursprungligen 1989 med Gustav Malmén som frontman. Han både sjöng och skrev låtarna. Men åren gick och spelandet avtog. 

Thomas Hultman, Staffan Atling och Jocke Brunnberg ur bandet Skuggboxare spelade live.


Stafan Atling
Det var efter att Gustav Malmén valt att avsluta sitt liv som bandet pånyttföddes. Grabbarna ville göra något för Gustav genom att spela hans låtar och samla in pengar för kampen mot psykisk ohälsa. Och i dag är det Staffan Atling som med den äran frontar bandet. 
 
En spelning på The Public förra året resulterade i 38 000 kr till Suicid Zero. (I programmet sägs ett annat felaktigt belopp.) 
 
Och nu är det dags igen. I morgon, lördagen den 30 november, lirar Skuggboxare på The Public igen. Den här gången går behållningen - i Gustav Malméns namn - till Tim 




Läs mer om Skuggboxare här och här och här och här 
Läs mer om Staffan Atling här och här och här och här 
Staffan Atling tidigare i Fredagsmagasinet här 

Open Stage på The Public (1.32.00)
Staffan Atling - till vardags producent och musiklärare på Livat Artistskola - berättar även om Open Stage som får sin början på The Public torsdagen den 5 december. Men det är ju en helt annan historia. Missa den inte!


Gamla godingar och Goda gamlingar (1.47.40)
Anita Lindblom
Anita Lindblom föddes 1937 i Gävle. Hon stod tidigt på alla de stora stockholmsscenerna där hon trollband oss alla med sin djupa stämma. Det är ingen tvekan om att hon var en av de allra största. 
För sina framgångar köpte hon en stor villa på Lidingö.

Bosse Högberg och Anita Lindblom
Så gifte hon sig med boxaren Bosse Högberg. I vit minkpäls satt hon vid ringside och suckade så det hördes ända in i kvällspressen: 
- Åh, en sån karl jag har! Han ställdes emellertid inför rädda och dömdes 1968 till åtta månaders fängelse. Och i april 1969 begärdes Anita i personlig konkurs.
Paret flydde till Paris där äktenskapet kraschade 1970. Han flydde tillbaka till sin gamla flickvän Liz Öberg - som vi också dagligen läste om - men för Anita var det inte lika enkelt. Drömmen om en karriär i Amerika gick upp i rök på grund av en konflikt med en flyttfirma.  
De sista 35 åren av sitt liv gjorde hon sig känd som kvinnan med de många katterna i en fransk liten by. Hon vägrade komma hem och hon vägrade sjunga.
Anita Lindblom avled 82 år gammal den 6 september 2020 på ett äldreboende i Frankrike. 
Läs mer om Anita Lindblom här och här och här och här 
Och läs här om Bosse Högberg
Kanske mest spännande, min intervju med Liz Högberg som du hittar här 


20 år efter tsunamin... 
(1.58.20)

Den 26 december 2004 inträffade i Indiska oceanen den värsta jordbävning världen känner till. Den orsakade en tsunami som dränkte öarna i Bengaliska viken och kustområdena i Indonesien, Malaysia, Thailand, Indien, Sri Lanka och Maldiverna.
Bland annat drabbades Khao Lak i Thailand där flera tusen svenskar befann sig. Klockan tio på förmiddagen drog sig vattnet tillbaka från stränderna och cirka 25 minuter senare slog den första vågen in med förödande kraft. Omkring 226 000 människor miste livet och över 5 miljoner människor blev hemlösa. Med 543 dödsoffer och 1 500 skadade var Sverige ett av de hårdast drabbade länderna utanför Asien.
 

Ingrid skapade Inda-hjälpen och vände sorgen till något bra men...

- Jag har ett evigt blåmärke i mitt hjärta...

Ingrid Gudmundsson
Ingrid Gudmundsson
  (2.00.00)
förlorade sin vackra dotter Linda, barnbarnet Mira och sin exman i Khao Lak på grund av Tsunamikatastrofen 2004. För att överleva skapade hon Inda-hjälpen som fick sitt namn efter dottern Lindas företag Inda Design. Sedan dess har hon toch dottern Anna Elf samlat in pengar som gått till att återskapa och utrusta en skola i Khao Lak likaväl som ett barnhem. Och som om det inte vore nog så har 21 fadderbarn kunnat växa upp till ett värdigt vuxenliv. 
- Och dem har jag fortfarande kontakt med, säger hon.   

Under de 20 år som gått sedan katastrofen så har Ingrid och Anna genom Inda-hjälpen lyckats samla in många miljoner kronor till förmån för barn och unga kvinnor i Tailand. Hur det har gått till berättar hon om i Fredagsmagasinet. 

Och medan vi lyssnar på Ingrid kan vi själva bidra till Inda-hjälpen genom att köpa smycken eller helt enkelt bara skänka en slant. Det ger glädje och lycka bara det.


Men för Ingrid går förstås sorgen aldrig ur. 
- Jag har ett evigt blåmärke i hjärtat, säger hon. Ibland brister det och ger sig till känna...

Mira och Linda
Läs mer om Ingrid Gudmundsson här 
och här och här 

Indahjälpen
Hemsidan: www.indahjalpen.se
Epost: indahjalpen@yahoo.se

Postgiro: 1522833-1
Swedbank: 8327-9, 984 307 401-5
Swish 072-25 25 790


Sista chansen!
att nominera kandidater till Solidaritetspriset 2025. De som kan komma i fråga har under året gjort något för att främja en solidarisk flyktingpolitik, solidaritet mellan utsatta i Sverige, internationell solidaritet och fredsarbete, miljö och klimat. 
Priset är en symbolisk summa pengar och ett diplom som delas ut vid en offentlig ceremoni i mars 2025.
Skicka ditt förslag med en kortfattad motivation till Solidaritetsföreningen i Nordost senast 30 november 2024. Mailadressen är: solidaritetnordost@gmail.com.
Läs mer om Solidaritet Nordost här
Och om Solidaritetspriset här
 

I programmet spelade vi: 
  1. Wings of tomorrow med Europe 3.56
  2. Chan chan med Buena Vista Social Club  4.18
  3. Lonely teardrops med Michael McDonald  5.25
  4. Cheek to cheek med Lowell George  2.22
  5. Hej hej hej Lou med Stefan Sundström  4.42
  6. Galen värld - live med Skuggboxare (3.30)
  7. Elefantmannen - live med Skuggboxare (3.32)
  8. Bambi - live med Skuggboxare (3.58)
  9. Visa till min vän (Hymne á l´amour) med Anita Lindblom  3.15
  10. Sånt är livet med Anita Lindblom 3.16
  11. Strövtag i hembygden med Mando Diao  4.09
  12. Julen är här med Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebö  3.15
  13. Imagine med John Lennon  3.07
  14. Hälsa Gud med Miss Lee  2.28
  15. Goliat med Laleh  4.07

måndag 25 november 2024

Kulturpristagarna 2024 Granliden, Stiftelsen Blåljus och skådespelaren Mikaela Ramel...

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast 
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Cleasson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
Åsa Åkerström och Dag "Dagge" Bergström, 2024 års kulturpristagare (ca 18.00)
Veckans Bukett med Jan Claesson (ca 59.50) 
Pär Johansson, Stiftelsen Blåljus (ca 1.07.10)
Gamla godingar eller Goda gamlingar: Östen Warnerbring (ca 1.40.20)
Mikaela Ramel, skådespelare från Österskär (ca 1.45.30)


Harevartnåt? (4.20)
Det sägs att...
Och så botaniserar vi lite i veckans skvaller och lokaltidningar.
  • Blir man av med vildsvinen i trädgården om man spelar radio utomhus om nätterna? Det är frågan. Olika bud i tidningarna Mitti i Österåker och Nu i Österåker.  
  • Sjutton kronor för att skicka ettÅ julkort. Delade meningar om det är rimligt eller hutlöst? 
  • Viktigt dock att paket som skickas ska skickas till folk med legitimation. Annars går paketen i retur. 
  • När sjutton kommer Kanalen...?
    Jack Holmström, 12 år, i Åkersberga såg från bilen att det brann på en balkong i Söra. Snabbt som sjutton slog han larm till 112 medan mamma Li Holmström rattade bilen mot eldsvådan. Väl på plats kunde de hjälpa brandkåren till rätta och lämna vittnesmål till polisen. Bra jobbat! 
  • Tidningen Kanalen lyser igen med sin frånvaro på fredagar kl 15.00. Post Nords fel eller?  
  • Micke påstår att Post Nord ska sluta med att bära ut post. De ska i stället ägna sig åt Paketresor - för dem som vill komma bort. 
  • Nu i Österåker skriver om en buss som kördet åt skogen på Ljusterö när snösmockan slog till i torsdags. Den körde dessutom in i Åke Janssons träd. Men han är en trevlig prick så han bjöd chauffören på kaffe medan passagerarna fick traska hem för fot. 
  • Nu i Österåker skriver att fem personer står åtalade i Södertörn för inblandning i en omfattande och organiserad narkotikaverksamhet varav en är Åkersbergabo. Trist! 
  • Och så var det Sten... Han blev så förkrossad av skilsmässan att nu lever han som singel. Allt enligt vår studiovärd Michael Andersson från Björnhuvud.


Åsa Åkerström och Dag "Dagge" Bergström (ca 18.00)
Södra Ljusterös Byggnadsförening Granliden (för fester och möten)

2024 års kulturpristagare i Österåker.
Motiveringen lyder: 
Foto från kommunens hemsida
”Föreningen Södra Ljusterös Byggnadsförening Granliden och dess styrelse har med stor energi och envist engageman byggt ut samlingslokal och renoverat dansbana samt till stor glädje för öborna sjösatt ett flertal varierande och lyckade evenemang. Detta gör föreningen väl värda Österåkers kulturpris 2024”
Arne Ekstrand
Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Både Åsa och Dag har generationers band till Södra Ljusterö och därmed också till Granliden med bygdegård och dansbana. Han är ordförande och hon kassör i föreningen som driver verksamheten som några gånger om året innebär att de ställer till med dansparty och pubkvällar. Hör dem berätta i Fredagsmagasinet.
Kulturpriset delas ut den 27 november kl 16.00 på Österåkers bibliotek i Åkersberga.
Läs mer om kulturpriset här och här och här och här  


Veckans bukett (ca 59.50)
Janne Claesson avslöjade att Veckans bukett gick till Åsa Lund som med en sjuklig make just nu dubbeljobbar på ICA Skånsta.
Buketten hämtas hos Åkersberga Blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga


Pär Johansson
Pär Johansson 
(ca 1.07.10)
Stiftelsen Blåljus i samverkan
Österåkersbon Pär Johansson, som till vardags kör ambulans och läkarbil i Stockholm, tog initiativet till bildandet av Stiftelsen Blåljus för att på olika vis kunna stötta blåljuspersonal som råkat illa ut. 

I samband med Rysslans olagliga invasion av Ukraina 24 februari 2022 ställdes verksamheten ögonblickligen om och redan den 8 mars var man på väg till Ukraina med fyra fullt utrustade ambulanser. Och på den vägen är det. 
Hemsidan: Blaljusisamverkan.se
Blåljusbutiken hittar du här 


Läs mer om Stiftelsen blåljus här och här och här och här och här och här och här 
Hör Pär i Fredagsmagasinet här och här och här och här 

Swish: 123 184 9173
Bankgiro: 503-2313


Gamla Godingar och Goda Gamlingar - Östen Warnerbring 
(ca 1.40.20)
Just idag för exakt 90 år sedan föddes Östen Warnerbring, en av våra mest kända jazz- och svensktoppssångare. Han var låtskrivare och kompositör. Han spelade saxofon och klarinett och tävlade sju gånger i Melodifestivalen. Han samarbetade med alla de stora som Laila Westersund, Cornelis Wreiswijk och Ernst-Hugo Järegård. Han dog på sin post den 18/1 2006 i San Augustin, Gran Canaria, Spanien.

Min intervju med Östen i Hemmets Veckotidning hittar du här
Läs mer om Östen Warnerbring här och här och här och på många andra ställen. Googla!

Radarparet Linda Kulle och Mikaela Ramel (båda från Österåker) utstrålar komisk tajming och
säkerhet i revyn på Uppsala stadsteater skriver Uppsala Nya tidning. Foto: Maria Lilja.

Mikaela Ramel
(ca 1.45.30)
Mikaela Ramel är dotter till gitarristen Mikael Ramel och därmed också barnbarn till den store underhållaren Povel Ramel i vars hus på Lidingö hon växte upp med föräldrarna. 
I dag har hon tre egna barn och bor i Österskär. Därifrån pendlar hon till jobbet i Uppsala. Som skådespelare tillhör hon nämligen den fasta ensemblen på Uppsala stadsteater sedan 1997. 
Det hindrar inte att hon arbetat - och fortfarande då och då arbetar - på en rad andra teatrar och i helt andra sammanhang.
Mikaela är känd från tv-serier som Rederiet, Cleo, Män emellan, Beck, Maria Wern, Solsidan och Bonusfamiljen. 
Vi har även sett henne i filmer som Suxxess (2002), Återträffen (2013) och Dansa först (2018).
Men inte nog med det. Mikaela Ramel är dessutom regissör just nu i färd med att regissera monologen 
"I ett obevakat ögonblick" av Kristina Lugn som får sin premiär i början av 2025. 
I Fredagsmagasinet berättar hon dessutom hur hon tänker sig livet om tio år. Missa henne inte!

Läs mer om Mikaela Ramel här och här och här och här och här  
 
Mikael Ramel

         Gunver Bergqvist, Povel Ramel och Brita Borg

Läs om Mikael Ramel här och här 
Läs om Povel Ramel här och här och här 


Beatrice och David Summers  (ca 2.51.00)
Ni lyssnar till Fredagsmagasinet i Radio Österåker 103,7. 
För dig som lyssnar i Österåker med omnejd alltså…
Under gynnsamma förhållanden kan vi till och med höra Radio Österåker i Vallentuna. 
Och överallt i hela världen – utom Nordkorea – om man lyssnar på webben.
http://radio.osteraker.se/

Liza Minnelli
Som till exempel Beatrice och David Summers i Washington.
David var diplomat och stationerad vid amerikanska ambassaden i Stockholm för några decennier sedan. Han lärde sig svenska lätt som en plätt och tog då och då hela sin stab med på lokalrevy.
År 1991 skulle Liza Minnelli komma till Stockholm. Expressen skrev att hon fick 1,4 mkr per konsert – en i Köpenhamn och en på Globen.

Vi var på Globen och jag minns att Liza åkte vit limousine över Skanstullsbron till efterfesten på Sheraton hotel. 
Idag är Beatrice och David pensionerade och lyckligen hemförlovade till Washington där de alltså under stundom sitter och lyssnar på Fredagsmagasinet i Radio Österåker. Nog är väl det värt en önskelåt så säg…
Så för er, Beatrice och David Summers: New York, New York med Liza Minnelli.

I programmet spelade vi: 

  1. I want to rock med LaVern Baker  2.44
  2. Bandit for life med Blowsight  2.50
  3. Ljusterövalsen med Johnny Bode  3.05 (inspelad 1930)
  4. Som en kung i Luthagen med Douglas Leon eller Dogge Doggelito (live i Österåker)  3.03
  5. Vals i Österskär med Roslagsbälgarna
  6. Who put the bomp med The Boppers 3.12
  7. Wepray med Coldplay  3.53
  8. Don´t stop me now med Queen  2.29
  9. Bigger than the universe med Anders Bagge  3.02
  10. En röd blomma till en blond flicka  2.23
  11. Pengar med Mikael Ramel  6.25
  12. De sista entusiasterna med Povel Ramel och Wenche Myhre  4.15
  13. Les Etoiles med Melody Gardot  3.18
  14. Du känner inte längre mig med Den svenska björnstammen  2.51
  15. Dont let me be misunderstoof med Nina Simone  2.46
  16. Långt bort härifrån med Hov 1  2.43
  17. New York, New York med Liza Minnelli  3.17
Mikaela Ramel och studiovärd Michael Andersson

söndag 17 november 2024

Göran Geson, Kristina Embäck, Anders Lundin, Eva o Mats Rösund, Camilla o Anders Österberg

Eva och Mats Rösund

Jonas Walther och Anders Wolgast
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast och Jonas Walther
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande:  
  • Göran Geson Gustafsson tar farväl
  • Kristina Embäck om hur utvisning av flyktingar kan gå till
  • Anders Lundin inför måndagens konsert "På tu man hand" på Bio Facklan
  • Eva och Mats Rösund om musiken som läkande kraft
  • Camilla och Anders Österberg om Garn-film och annat kreativt

Harevartnåt? (3.28)
Det sägs att...
Och så botaniserar vi lite i veckans skvaller och lokaltidningar.
  • - Hatten har "kympit" i
    tvätten, utbrast Micke
     Zeb Macahan Anders-
    son från Björnhuvud.
    Vecka 47 - En vecka fri från våld - mot relationsvåld, i synnerhet mäns våld mot kvinnor. 
  • Mitti meddelar att man har sänkt hastigheten från 70 till 50 km/h vid Singö handel. Polisen brukar stå där och ta fortkörare. Och kommer man från Åkersbergahållet kan man få sitt foto knäppt av polisens kamera. Men det blir fina bilder, säger Anders som vet av egen erfarenhet.  
  • Kanalen skriver om en nyinvigd vandringsled mellan öarna i skärgården - från Arholma i norr till Landsort i söder. Man åker färja eller simmar mellan öarna. Det är fritt val...
  • Karin Fransén på Ljusterö samlar in saker och pengar till dem som har drabbats av översvämningarna i Valencia. Som tur är har hon en bror med lastbil. Allt enligt Kanalen.
  • Det är dags att nominera Årets Lussekatt i Nu i Österåker. Och det är ingen bulle utan en kissekatt. Den första som utnämndes var Santos Karlsson och den andra nakenkatten Leo. Han är så skryklig på bilden att han nog måste strykas. 
  • Dagens industri utser varje år ett antal gasellföretag. I år har tre företag från Österåker har tagit sig in på listan. 
  • Kanalen berättar om ett vattenledningsrör under 276:an vid Circle K-macken som i veckan sprang läck och fyllde en gångtunnel med vatten. Det är kanhända början på en ny simhall, tror Anders...
  • Anders konstaterar vidare att det är rena Vilda Västern i kommunfullmäktige. Nu är det Anna Maria Tippen som har lämnat Roslagspartiet men sitter kvar som politisk vilde. De börjar bli många nu i Österåker... 
  • Kanalen publicerar den här veckan bilder på nio kandidater till årets Lucia som väl anförda av Linda Rapp ska ut och åka på kanalen den 13 december. Men först måste Lucia alltså utses. Rösta per mail senast 4 december kl 12.00, uppmanar tidningen. 
  • Nu i Österåker meddelar att Österåker har fått en ny kommunpolis nämligen Fredrik Pettersson, 36, som närmast kommer från Vallentuna och glädjer sig åt att äntligen få jobba på hemmaplan. 
  • Micke meddelade dessutom att Timoty West har gått hädan 90 år gammal. Så nu vet ni det. 

Göran Geson
Göran Geson Gustafsson
(18.30) 
som de senaste två åren bjudit på två program i veckan i Radio Österåker nämligen "Morron med Geson" och "Geson Country" har tröttnat på långa resor från hemmet i Rånäs till studion i Åkersberga. Därför byter han nu till Radio Roslagen i Norrtälje som ligger mycket närmare. Trist för oss men i framtiden hägrar ett samarbete mellan radiostationerna. 
Läs om Gesons Fixartjänster här och här och här 
Och hör Geson i Fredagsmagasinet för två år sedan här



Anders Wolgast
Veckans bukett
(31.20)
Studiovärd Michael Andersson vikarierade för Janne Claesson som fortfarande är svag efter rosfebern. Så klart kom han in i studion för att dela ut Veckans bukett. Värdige mottagaren Göran Geson Gustafsson tackade, tog emot och passade buketten vidare till ljudtekniker Anders Wolgast som varit honom behjälplig i både vått och torrt de senaste två åren. Grattis båda!
Buketten hämtas hos Åkersberga Blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga. 


Kristina Embäck
Kristina Embäck (39.20)
Kristina är fritidspedagog till professionen och populär radiopratare i Radio Österåker. Hon är dessutom styrelseledamot av SWEDO som är en svensk hjälporganisation i Mellanöstern. 
För att bara nämna något. 
Kristina har i många herrans år arbetat med internationell verksamhet med fokus på barns rättigheter. I samband med det arbetet hamnade hon småningom i arbete på flyktingmottagningen i Täljöviken. Det var där hon först mötte 22-årige Moheb från Afghanistan som kommit till Europa i gummibåt från Turkiet. Hans far blev mördad av talibanerna när han var liten. Modern drabbades också när han var här och idag har han ingen släkt kvar i Afghanistan. 
Omständigheter gjorde att Moheb kom att bo hemma hos Kristina och hennes man. Han lärde sig svenska och började arbeta men fick inget uppehållstillstånd. I Fredagsmagasinet berättar Kristina om många osannolika turer med Migrationsverket. 
I augusti kom det slutliga utvisningsbeslutet som innebar att Moheb skulle låsas in i väntan på avvisning. Pass och övriga handlingar skulle han få tillbaka först när han skulle sättas på ett plan till Afghanistan. 
- Då bestämde vi oss för att hjälpa honom fly till ett annat land, säger Kristina och berättar om den spännande flykten till Tyskland...


Anders Lundin 
Anders Lundin (1.12.40)
Artisten Anders Lundin kommer till Bio Facklan i Folkets hus på måndag 18 november kl 15.00 med konserten "På tu man hand". 
Fredagsmagasinet fångade honom i turnébilen på väg till Mellerud i Dalsland och fick en pratstund om både showen och några av de tv-program som Anders just nu är aktuell med. Som till exempel "Allt för Sverige" med amerikaner som kommit till Sverige för att söka sina rötter. 
I samtalet nämner Anders några av sina egna förfäder. Som till exempel farfars mor, sjömanshustrun Anna Stina Johan-Henriksdotter Söderlund född 1853 i Närpes, Österbotten, Finland. som kom gåendes över isen i Bottenviken mot Härnösandstrakten med två små pojkar sedan hon blivit utmobbad av sin omgivning för att hon var ogift och barnen "oäkta". På den svenska sidan mötte hon småningom Erik Lundin i Bjärtrå som hon gifte sig med. I äktenskapet föddes sonen Gustav som blev Anders farfar. 
Hör Anders berätta lite om släkten men framför allt om konserten "På tu man hand" som alltså kommer till Åkersberga på måndag. 
Läs mer om Anders Lundin här och här och här
Mina intervjuer med Anders Lundin kan du läsa här
Läs mer om hans släkt här och här

Eva och Mats Rösund

Eva och Mats Rösund (1.26.18)
Eva och Mats är föräldrar till 12-åriga skådespelaren Emilia Rösund som gästade Fredagsmagasinet med pappa Mats för några veckor sedan. Den här dagen kom de till programmet utan barn för att berätta om musiken som fört dem samman och - framför allt - för att sjunga och spela live i studion. Och det gjorde de med den äran!
Eva har sina rötter i Vallentuna där hon växte upp och sjöng med några lokala band. Mats växte upp i Åkersberga där även han spelade med lokala band, bland annat med bröderna Gardemar som är hans bästa vänner. Han blev lärare i Tråsätraskolan och undervisade bland andra Linda Rapp i musik. 
Det var när Eva skulle börja sjunga i Mats band om ljuv musik spred sig över nejden och hon flyttade till Åkersberga och blev förskollärare. De gifte sig och fick tre barn varav Emilia är den yngsta. 
Mats och Eva berättar i Fredagsmagasinet om dramatiken för sju, åtta år sedan när han fick en stroke och vad det gjorde med honom. I dag är han nästan återställd och har kommit så långt i sin rehabilitering att han spelar gitarr som en gud när han kompar sin sjungande Eva. 
Vi är klart imponerade!
Missa dem inte!
Lyssna på Emilia och Mats Rösund här
Och läs om Emilia här och här och här och här och här


Veckans lokala inspelning (2.09.40)
Would you love me still med The Letter (Ludwig Wård och Petter Almén
Skicka gärna din mp3-fil till fredagsmagasinet@telia.com om du vill att vi ska spela din låt i programmet. 
Hör grabbarna i Fredagsmagasinet här 

Anders och Camilla Österberg

Camilla och Anders Österberg (2.12.55)
Hon är församlingsassistent inom svenska kyrkan i Vaxholm. Han är civilingenjör och mjukvaruutvecklare. Båda gillar att göra kortfilm. För ändamålet har de bildat Garn-film inom Svenska kyrkan i Össeby-Garn där de bor. Resultatet är en facebookgrupp med 40 medlemmar och en manusgrupp om åtta personer. Bland skådespelarna ses aktörer ur revygruppen Össeby-Amatörerna, körsångare och kyrkvärdar. Ja, till och med prästen är med och staterar i filmerna. 
I våras kom två av filmerna - I nattens mörker och Snart är det jul - med i Sveriges kortfilmsfestival.
Anders Österberg är även en duktig musiker. Det började med en cello redan i barndomen och fortsatt med en mandolin. Så småningom släppte han noterna och lärde sig spela på gehör. Det har resulterat i ett gäng egna låtar som vi får höra i Fredagsmagasinet.   
Läs mer om Garnfilm här och här och här och här
  

I programmet spelade vi: 
  1. The wind cries Mary med Jimmi Henrix  3.20
  2. Early morning rain med Mats Rådberg & Rankarna  3.06
  3. Always on my mind med Elvis Presley  3.38
  4. Traditionell musik från Afghanistan 
  5. Memories med Elvis Presley
  6. Only the strong survive med Elvis Presley
  7. Nöjd med Anders Lundin  3.58
  8. Hallelujah, I just love her so med Ray Charlses  2.35
  9. Mrs Crawfords Favourite med Svenska Lyxorkestern  4.19
  10. Georgy Porgy med Eva och Mats Rösund
  11. Let´s stay together med Eva och Mats Rösund
  12. Vallerie med Eva och Mats Rösund.
  13. Would you love me still med The Letter (Ludwig Word och Petter Almén)
  14. Love´s Angel med Anders Österberg 3.46
  15. Goldfinder med Anders Österberg  1.49
  16. The outer worlds med Anders Österberg  3.35

lördag 9 november 2024

Sjöräddningssällskapet, Roger Persson, Petra Nielsen och Bagarbrödernas hemkörda frallor

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande: 
· Mikael Carlsson stationschef Sjöräddningssällskapet (SSRS) i Österåker
· Petra Nielsen inför gästspelet på Berga teater på söndag den 10 november
· Roger Persson om några filmer som haft premiär och andra som är på gång
· Bagarbröderna Oliver Selin Lännevall och Gustav Axelsson om bästa brödet i Österåker

Harevartnåt?  (3.50)
Det sägs att... 
Och så botaniserar vi lite i veckans lokaltidningar. 
  • Micke rekommenderar Åkersberga by night med anledning av den dekorativa belysning som just nu präglar kommunen. Han gläder sig också åt att folkparken Granlide på Ljusterö fått kommunalt bidrag.
  • Stockholms skärgård med på lista över världens 25 bästa resmål, enligt Mitti.
  • Kanalen skriver om polisen som efterlyser föräldraansvar med anledning av att till och med åttaåringar nu dras in i de kriminella gängen.
  • Björn Molin har fått
    kicken igen...
    Nu i Österåker berättar om Tilda Vedar som blivit svensk mästare i motocross uppbackad av pappa Johan Persson som Micke känner väl sedan han och sonen var aktiva inom sporten. 
  • Nu i Österåker berättar om en 13-årig flicka som åkt fast för olovlig körning av bil, tillgrepp av fortskaffningsmedel och vårdslöshet i trafik. På passagerarplats satt dessutom en tioåring. Socialen är inkopplad får vi veta. 
  • Mitti berättar att Vaxholms hotell gått i konkurs och lagts ned. Orsaken är för höga hyror. 
  • Domstolen har ledsnat på en 70-åring som envisas med att göra sig skyldig till grov olovlig körning. Nu får det vara nog, tyckte domstolen som dömde mannen till en månads fängelse. 
  • Anders har läst i Kanalen om Björn Molin som fått kicken från sitt parti Medborgerlig Samling. Från och med nu är han därför politisk vilde i kommunfullmäktige. Sak samma gäller förstås hans ersättare Lennart Berneklint. Vi i Fredagsmagasinet hoppas att båda därmed får lite tid över för Radio Österåker. 
  • Micke har läst i Mitti att en bastu har lagts på is medan Domarudden utreds. I detta sammanhang berättar han om en allmän bastu som förr fanns i Åsättra och bjuder in till sin egen vedeldade bastu på Björnhuvudvägen 10. 
  • - Jag tänder på lite när som helst om någon kommer på besök, hälsar han.

Mikael Carlsson (ca 22.10)
Mikael Carlsson
Stationschef Sjöräddningssällskapet
i Österåker
Stationschef Sjöräddningssällskapet (SSRS) i Österåker
Mikael Carlsson berättade i Fredagsmagasinet om Sjöräddningssällskapet som efter en rad spännande händelser grundades 1907 och som idag har 2 500 frivilliga sjöräddare som med 270 räddningsenheter på 74 räddningsstationer är beredda att rycka ut dygnet runt året om. Målsättningen är att ingen ska omkomma till sjöss, en så kallad nollvision alltså. SSRS är idag med i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige. Verksamheten kan bedrivas tack vare sponsring och  privata donationer och bidrag likt det på 100 000 kronor som SSRS nyligen fick av Österåkers kommun. 
Räddningssällskapet i Stockholm grundades år 2000 och har i dag 75 frivilliga som ser till att båtarna är operativa dygnet runt under den isfria delen av året. Stationen har två bryggor som hemmahamnar, en vid Österskär och en vid Hammarbyslussen. Hör Mikael Carlsson berätta om det och lite till i Fredagsmagasinet. 
Läs mer om Sjöräddningssällskapet här
Om Sjöräddningssällskapet i Stockholm här
Och om att SSRS fick bidrag av Österåkers kommun här 
Och om SSRS:s företagsvänner här 

Veckans bukett (ca 58.10)
Micke Andersson var stand in för Kulturkanalens Janne Claesson den  här fredagen och gav Veckans bukett till de 75 frivilliga i Sjöräddningssällskapet i Österåker.

Petra Nielsen (ca 1.06.00)
Inför söndagens föreställning på Berga teater i Åkersberga fick vi en pratstundmed Petra Nielsen på telefon från Malmö där hon framträdde på torsdagskvällen men även på fredagskvällen trots att hon var lite krasslig i halsen. 

För andra året i rad turnérar hon med showen "Petra - ett liv på scenen" som hon skapat tillsammans med koreografen Hans Marklund. Det är en one woman-show i vilken publiken får följa henne genom hennes sprakande karriär med både framgångar och felsteg, som det heter i förhandsreklamen. 

Samtidigt ska man veta att Petra har en strålande karriär bakom sig. Hon har gjort succé på såväl West End i London som på Broadway i New York förutom alla svenska musikaler som West Side Story, Cats, Grease, Chicago och Fame. Och visst minns vi alla hennes Tango, Tango i Eurovision 2004. 
I Fredagsmagasinet avslöjar hon dessutom en hemlighet om låten "Come and plan - Masquerade" ur filmen "The Story of Fire Saga" som vi spelar i programmet.  
Mina tidigare intervjuer med Petra Nielsen finner du här

Roger Persson (ca 1.20.00)
Roger Persson
Filmaren Roger Persson har just haft premiär på Historien om Ljusterö del 1 och 2. Filmerna är gjorda i samarbete med eller på uppdrag av Ljusterö hembygdsförening. 

Han är nu i full färd med att färdigställa filmerna om 
1) renoveringen av Åkersberga kyrkliga centrum och 
2) renoveringen av klockstapeln i Roslags-Kulla. 
Som om det inte vore nog arbetar han med ett större projekt med arbetsnamnet "Från slott till koja och en och annan kyrka däremellan" som handlar om hur Österåker blev Österåker och samspelet mellan adeln och dess slott och herrgårdar, kyrkan och alla topare och försvaret med dess båtsmän och dragoner. 

Hör Roger Persson själv berätta om såväl sitt arbete som om sig själv. Han är nämligen tv-fotografen som sa upp sig från ett säkert jobb på Sveriges Television för att han ville mer än att bara göra reportage åt Rapport. 
- Jag är en berättare, säger han. 

Roger Persson berättar även om några av de projekt han just nu söker finansiering för. "Det glömda kriget" om det så kallade Vinterkriget 1939-1941 lockar just nu. Det är helt enkelt inte färdigberättat om det, säger han. För att inte tala om häxornas tid på 1600-talet. Än än är det, som sagt, bara drömmar på idéstadiet. Men känner vi honom rätt så blir idéerna säkert verklighet fortare än kvickt. Och så hoppas vi förstås att Roger ska få lite tid att ägna sig åt Radio Österåker också. 
Läs mer om Ljusteröfilmerna här 
Och om Global Pictures / Roger Persson här 
Samt om Filmer om Österåkers historia här

Gustav Axelsson och Oliver Selin Lännevall, dvs Bagarbröderna

Bagarbröderna (ca 2.11.00)
Oliver Selin Lännevall och Gustav Axelsson
Det började som ett projekt för att fylla klasskassan inför studentfirandet. Olivers mamma Catarina Selin Lännevall (CaMumma) lät grabbarna baka surdegsfrallor i bagarstugan med stenugn som hon har på tomten. Allt medan de tog upp beställningar av grannar och andra och erbjöd inklusive hemleverans. 
Det är två år sedan nu. Men bakandet har fortsatt och idag bygger grabbarna sakta men säkert upp sitt företag - Bagarbröderna - efter samma princip och mammas recept. 
- Vi bakar surdegsfrallor och ibland kanelbullar och levererar till kunder främst i Skånsta, Margretelund, Skärgårdsstad och Österskär. 
Än så länge kör de själva ut frallorna i varsin bil och levererar främst om lördagsförmiddagarna.
- I helgen ska vi leverera till Brottby också, säger de inför den stundande Fars dag-helgen på söndag. 
Bagarbröderna har dessutom ett samarbete med Åkersbro 
Härligt initiativ tycker vi på Fredagsmagasinet. 

Så hur går det då till? 
Jo, man handlar med Swich helt enkelt. 
I skrivande stund kostar 10 st frallor 150 kr medan 20 st kostar 260 kr - inklusive leverans!
Man beställer genom att swicha beloppet till 123 090 87 80 (Åkersbro & Co AB) och skriva adress, område och antal i meddelandet. Enklare kan det knappast bli. 
Bagarbröderna på facebook hittar du här
Kanalen: Surdegsbröd på hemkört vis hittar du här 

Javisst ja, studiovärd Michael Andersson vill så gärna vara med på bild. Så då får han väl det då. Särskilt som han är så förtjust i bullar...

Gustav Axelsson, studiovärd Michael Andersson och Oliver Selin Lännevall

I programmet spelade vi: 
  1. Spanska Siw med Siw Malmkvist 3.15
  2. Heroes med David Bowie  3.37
  3. Born to run med Bruce Springsteen  4 29
  4. There is a light that never goes out med The Smiths  4.04
  5. Den stora dagen med Linnea Henriksson  4.45
  6. Come and play - Masquerade med Petra Nielsen  3.08
  7. Tonight med Tina Turner och David Bowie  4.15
  8. Så lunka vi så småningom med Fred Åkerström   4.23
  9. Nessun Dorma - Turandot med Luciano Pavarotti  2.51
  10. Move on upp med Curtis Mayfield  2.45
  11. Dolce Vita med Noice  3.59
  12. Take a chance on me med ABBA  4.03
  13. Another day in paradise med Phil Collins  5.22
  14. Waterfalls med Patrik Jean  2.47
  15. Den som glad är med Siw Malmkvist  2.34

onsdag 6 november 2024

Siw Malmkvist och Kjell Norström

 
Siw och Kjell
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
Jan Björke, bagare från Vaxholm
Siw Malmkvist, Världens bästa Siw!
Kjell Norström, samlar allt om Siw
Jan Claesson, Veckans bukett 


Harevartnåt?
Vi botaniserar lite i veckans skvaller och lokaltidningar. Det sägs att...
  • Mitti Österåker skriver om Enebacken som, enligt vår studiovärd Micke Andersson, just nu efterlyser spel och annat som de gamla kan sysselsätta sig med. 
  • Veckans stora nyhet är att fd kommunalrådet Björn Molin har fått kicken från sitt nuvarande parti Medborgerlig Samling för att han på eget bevåg föreslagit en skattehöjning med 1 öre för att gagna ridsporten. 
  • Jan Björke
    Tidningen Kanalen har ett uppslag i veckans nummer om att busslinjerna som i dag går till Tekniska högskolan framöver bara ska gå till Danderyds sjukhus och att folk är upprörda över det.  
  • Nu i Österåker skriver om den 60-årige mannen i Åkersberga som i september 2023 blev beskjuten på sin altan inte har någon koppling till kriminalitet. Han hade hyrt ut ett attefallshus på tomten till en person som är släkt med Ismail "Jordgubben" Abdo och det var honom skotten var avsedda för. 60-åringen överlevde och nu står sju unga personer åtalade för mord (i ett annat fall) och mordförsök. 
  • Spårtrafiken - Roslagsbanan - har problem med lövhalka. Ånga tros bli lösningen på problemet. 

Jan Björke bjöd Siw och Kjell på kardemummabullar.

Jan Björke  (ca 11.40)
Den sjungande bagaren Jan Björke från Åkersberga är mannen som bakar allt bröd på konditori Boulangerie i Vaxholm. 

Till vår stora glädje kom han den här dagen till Fredagsmagasinet med två välfyllda kassar underbart vackra kardemummabullar. Detta sedan dagens huvudgäst, Siw Malmkvist, hade önskat sig just kardemummabullar till kaffet. 

Vi passade på att få en pratstund med Jan Björke som tidigare ägde företaget han nu är anställd i. Det hette då Sanders konditori och Vaxholmsbagarna. 

I dag är han anställd och kan möjligen ta det lite lugnare än förr. På fritiden sjunger han i Täbykören Fyrklang som bjuder på julkonsert i Tibble kyrka den 8 december. 


Kjell Norström (ca 21.50)
Ur: Hemmets Journal nr 46, 1992:
Det började med att den då 14-årige Kjell Norström i Degerfors ville ha en idol. Kompisarna gillade den tidens popband och samlade allt de kom över om Shanes, Tages och Hep Stars. Men Kjell tyckte inte om vare sig popband eller sång på engelska. En tjej skulle det vara, en som var god och glad och sjöng på svenska.

Klipp ur Hemmets Journal nr 46, 1992
- Jag valde mellan en lång rad schlagerstjärnor och slutligen bestämde jag mig för Siw Malmkvist, säger Kjell Norström medan han dukar fram kaffe och smörgåstårta som hustru Irene har gjort. Själv är hon på jobbet och kan inte vara med.

Kjell har just hämtat Siw i hennes bostad inne i stan. De två känner varandra ganska väl vid det här laget och brukar ha kontakt någon gång i månaden. Siw har kommit hem från ett gästspel i Tyskland där hon har medverkat i en rad TV-program och släppt en ny platta – den första på många år. Snart bär det av igen så hon har fullt upp.

På golvet och i kökssoffan har Kjell dukat upp sin fantastiska Siw-samling. Det är minst 30 pärmar fulla med tidningsklipp och fotografier. Det är 78-varvare, EP- och LP-skivor, singlar, kassetter och Cd-plattor. Över 500 låtar som Siw har spelat in genom åren – på åtta (!) språk. Kjell har dem alla utom möjligen någon tidig tysk inspelning.
Läs hela artikeln här  (du får rulla ner en liten bit)

Siw och Kjell

Siw Malmkvist (ca 22.00)
Underbara Siw! Som en av hennes LP-skivor heter...
Vid fyllda 87 år har Siw Malmkvist debuterat som konstnär. Under rubriken "Det är aldrig för sent" har hon i år haft åtminstone två separatutställningar. Den första på Paulinas Kök & Kakeri i Stockholm och den andra helt nyligen på Pumphusets Konsthall eller Nya Popupgalleri i sin barndoms kvarter Borstahusen i Landskrona. Den sistnämnda utställningen var resultatet av ett samarbete mellan Borstahusens Konstförening och Pumphusets restaurang. Undra på att Landskronaborna gick man ur huse för att vara med. Och så klart sålde hon nästan alla sina akvareller...
Om det berättar hon själv i
Klipp ur Allas Veckotidning på internet
Fredagsmagasinet.
Missa för all del inte hennes fina akvareller på hemsidan som du hittar här.
Och läs om det här i Allas Veckotidning.  

Det är som sångerska och artist de flesta av oss känner Siw Malmkvist. Rekordet som nämns ovan i texten om Kjell Norström håller inte alls. 
Siw Malmkvist har sjungit in exakt 642 melodier på 10 språk. Det håller Kjell Norström reda på. Och nästan alla har parkerat på Svensktoppen och andra hitlistor. 

Få har som Siw spridit så mycket glädje och härlig musik omkring sig. Vi som var med på 50-talet minns henne från första plattan Tweedle dee 1955 och genombrottet i Stora Famnen med Lennart Hyland 1959 till filmen "Förälskad i Köpenhamn" 1960 och otaliga roller i revyer och musikaler. För att inte tala om Tysklandskarriären som fortfarande pågår underhållningsprogram på senare år som "Så mycket bättre", "Seniorsurfarna" och släktforskningsprogrammet "Vem tror du att du är". 

Siw sjunger i Fredagsmagasinet
Spänstig som få är hon också.  
Hon brås på sin mor, säger hon. 
– Mor var också väldigt spänstig i hela sitt liv. Hon rensade ogräs i trädgården och böjde sig med raka knän in i det sista. Hon var väldigt snäll trots att vi var så många och hon hade mycket att stå i. När hon någon gång var på dåligt humör kallade vi henne för Snapphanen. 
- Vi visste ju att hon var av snapphanesläkt. Och det fick jag bekräftat av släktforskarna i "Vem tror du att du är".

Siw är alltså ättling efter snapphanarna som härjade i Göingeskogarna på 1600-talet. Ni vet, de som satte sig upp mot den svenske kungen till förmån för den danska. 
I TV-serien "Vem tror du att du är" fick Siw veta att minst två av hennes släktingar var inblandade i den så kallade Loshultskuppen under början av skånska kriget 1676 som gått till historien för att snapphanarna lyckades lägga beslag på Karl XI:s stora krigskassa, när kungen försökte frakta pengarna från Helsingborg till Stockholm. Läs mer om Loshultskuppen här och här och här 
Och hör Siw berätta i Fredagsmagasinet. 

"Skona mitt hjärta..."
Hela 642 låtar har Siw Malmkvist, som sagt, sjungit in på totalt tio språk. Och flera kan det minsann bli om hon bara får en bra text på låten "Nur die zeit hat zeit" som vi spelar sist i programmet.   
Hör Siw berätta om det i Fredagsmagasinet. Här kan vi verkligen snacka om CV. 
Se Wikipedia här

Siw och Kjell har tillsammans valt musiken till Fredagsmagasinet den 1 november 2024. Utom den första (Tunna skivor) som jag valde. Hon har avsiktligt undvikit sina största hits för att i stället få visa andra sidor av sig och sin musik. 
Och hon var verkligen i sitt esse den här dagen. Hon sjöng med i varenda låt och stämningen i studion var på topp. Absolut ingen kan tro att hon blir 88 år på självaste nyårsafton. Hon är till synes lika pigg och glad som hon alltid varit. 
Och än glittrar de vänliga ögonen...


Veckans bukett (ca 2.52.00)
Kulturkanalens Jan Claesson överräckte Veckans bukett till Siw Malmkvist. Buketten kommer från Åkersberga blomsteraffär på Stationsvägen 8 i Åkersberga.

 


 

 

programmet spelade vi: 
  1. Tunna skivor 2.40
  2. Ragtime 3.09
  3. Det måste vara han (it must be him) 3.35
  4. Gustav Lindström visa 2.27
  5. Tango jällivaarassa 1.54
  6. Visa till sommaren 1.55
  7. Det är kärlek 2.58
  8. Sole Sole Sole med Umberto Marcato 3.22
  9. Kom in i mitt hus med Cornelis Vreeswijk 3.10
  10. Du får en blomma för vår kärlek
  11. Snart så stiger solen upp igen 2.36 (Do you know the way to San José)
  12. Sen drömmer jag en stund om dig 2.54 
  13. Philtre d´amour (Kärleksgasen) 2.25
  14. Skona mitt hjärta 2.52
  15. Vart tog din kärlek vägen 3.59 
  16. Ljuva barndomstid 3.07
  17. Nur die zeit hat zeit 3.33
Mina tidigare intervjuer med Siw Malmkvist kan du se och läsa här om du vill.