Medier


Lokaltidningen Kanalen, Österåker
KULTUR 2025-01-09 KL. 12:04

Monica - din fredagsröst i etern


I hemkommunen Vallentuna är Monica Antonsson främst känd som lokaljournalist, författare och revymamma men här i Österåker har hon gjort sig ett namn som påläst och duktig programledare för Fredagsmagasinet på Radio Österåker.




HELTIDSJOBB. Arbetet som radiopratare sker helt ideellt, men upptar flera timmar varje dag för Monica Antonsson, som egentligen är pensionär sedan många år tillbaka. Foto: Roffe Andersson

Monica Antonsson har en lång och brokig karriär bakom sig. Hon har bland annat arbetat som dansbandssångerska, lokaljournalist på tidningarna Södra Roslagen och Vallentuna Steget samt veckotidningsreporter för bland annat Året Runt. Dessutom startade hon och drev Vallentuna Revyn i hela 25 år. Nu 75 år fyllda skulle man kunna tro att Monica kopplar av som glad pensionär, men faktum är att hon är mer aktiv än någonsin.

Sedan några år tillbaka är hon programledare på lokalradion Radio Österåker, som går att höra på 103,7 MHz eller via hemsidan radio.osteraker.se. För Monica var radiopratandet ett fullt naturligt steg.

– Som människa måste du vara en del i ett projekt, eller ett sammanhang med andra människor, det är viktigt för att höra till. Sedan är det ju extra kul att det här på något sätt har med mitt gamla yrke som journalist att göra, även om det är med ny vinkel att jag pratar live i radion. Men jag gör ju research och får intervjua intressanta personer på samma sätt som jag gjort tidigare, säger hon.

Prövade på
Att Monica kom in på denna nya bana berodde på Christer Ottosson, vännen och lokaljournalisten i Österåker som hon arbetat med från och till i olika sammanhang i mer än 40 år. För några år sedan hade Christer tagit över som ordförande i en av föreningarna i Radio Österåker och var då även programledare för Fredagsmagasinet. Han bjöd in Monica som gäst några gånger och frågade senare om hon kunde tänka sig att prova på att vara radiopratare själv.

– Vi gjorde ett provprogram som funkade bra och när Christer sedan blev sjuk så hoppade jag in som ersättare, och sedan har det rullat på. Christer gick ju tyvärr bort sommaren 2023 så jag har fortsatt köra Fredagsmagasinet själv, säger Monica.

Fast helt ensam i studion är hon inte. Ljudtekniker Anders Wolgast och studiovärd Mikael Andersson fullbordar det lilla drömlaget som effektivt rattar de tre direktsända timmarna varje fredagseftermiddag.



Monica Antonsson, Janne Schaffer och Anders Wolgast 2025.
Foto: Michael Andersson

– Vi har så otroligt trevligt ihop. Vi börjar alltid med att träffas klockan ett på fredagen och äta lunch tillsammans i bistron i kommunhuset. Sedan går vi upp till studion och förbereder oss, tar emot gäster och så kör vi i gång. Vi har fått bra rutin på det nu, förra året gjorde vi 34 program där vi sände sammanlagt 102 timmar direktsändning och hade totalt 143 gäster, säger Monica.

Eftersom Monica inte själv bor i kommunen så anser hon sig inte ha så bra koll på Österåker, men det har inte hindrat henne från att få tag i ett imponerande antal gäster att intervjua.

– Jag läser på i alla lokalmedia för att få inspiration om intressanta personer. Sedan har jag även ett stort kontaktnät sedan min tid som veckotidningsjournalist. Vi har haft kändisar som Siv Malmqvist, Robert Wells, Micke Rickfors och Nina Lizell i studion. En lokal personlighet som det var väldigt fint att få intervjua var Ingrid Gudmundsson som förlorade sin familj i Tsunamin för tjugo år sedan. Hon har gjort ett fantastiskt arbete genom åren med att samla ihop otroliga mängder pengar till barn i Thailand.

DREAMTEAM. Tillsammans med ljudtekniker Anders Wolgast och studiovärd Mikael Andersson utgör Monica Antonsson ett litet drömlag som effektivt rattar de tre direktsända timmarna varje fredagseftermiddag. Foto: Roffe Andersson

Helt ideellt
Monica gör grundlig research och klockar med tidtagarur i förväg alla pratinslag så de ska passa in mellan musiken. Att förbereda och spela in Fredagsmagasinet är i princip ett heltidsjobb för Monica och det är helt ideellt, hon gör det bara för att det är roligt. Hon och de andra medarbetarna har en hel del tankar och idéer på nya inslag och program för radion i framtiden, bland annat egna varianter på Sommar-program och ”Det ska vi fira”. Det finns till och med planer på nyproducerad radioteater. Utöver Fredagsmagasinet finns en välpackad tablå i Radio Österåker varje vecka med program från politiska partier, kyrkan, PRO och program dedikerade till specifika musikgenrer som country och 50-talsrock.

– Radio Österåker är en fantastisk möjlighet som flera borde utnyttja, det är inte många kommuner som har en egen radiostation. Vi har fantastiska medarbetare som exempelvis Hans Landström och Åke Stentoft som år efter år producerar tre program vardera varje vecka. Alla på radion jobbar dessutom helt ideellt med minimala resurser. Vi har hela tiden behov av fler som engagerar sig, både radiopratare och tekniker. Det är bara att höra av sig via radions hemsida, säger Monica.




NYHETER 2024-10-17 KL. 11:54

Michael och Bentleyn – en passion utan bromsar

Av Loke Johansson

Hemma hos Michael Andersson, 70, i Björnhuvud står en sällsynt bil som väcker beundran – en Bentley Mulsanne Turbo, ett vrålåk som få har skådat.

Michael och Bentleyn – en passion utan bromsar
KÄNSLA. Michael har haft turen att få jobba med sin passion. Innan pensionen jobbade i flera år på Citroën. Foto: Roffe Andersson

Lyxbilen som producerades i en limiterad utgåva mellan 1982 och 1985 drar genast blickarna till sig. Bilkännare förstår storheten. För oss övriga kan nämnas att Bentley Mulsanne Turbo är bilen som James Bond kör i böckerna ”Role of honour” och ”Nobody lives forever”. Men det är inget som Michael Andersson hakar upp sig på. Snarare värt om. Eller som han själv uttrycker det:
– Jag håller mig till verkligheten.

Ovan nämnda verklighet är en trivsam tillvaro som bland annat går ut på att vårda, underhålla, förfina, och förbättra. I klartext innebär det hundratals timmar i garaget. Men också en och annan tur med sin ögonsten.
– Ibland drar jag ut och finåker, det har också hänt att jag kör bröllopspar.

Och studenter förmodar jag?
– Försöker undvika, jag slipper gärna pilsner på klädesln, säger Michael med glimten i ögat.

STENKOLL. På Michaels barndomsgård fanns traktorer och mopeder, motorintresset har hållt i sig sedan barnsben. Foto: Roffe Andersson

Michael bor på en skogstomt i Björnhuvud norr om Åkersberga. Bland fler imponernade bilar lyser en extra starkt. Michael har ägt James Bonds vrålåk i snart 20 år. Än idag minns han första åkturen i detalj. Han minns hur han ”fick feeling” på vägen ut ur en rondell i Norrköping, gasade på och fick känna på den råa motorstyrkan för första gången. För att nämna en del.

– Fan vad mysigt, tänkte jag.

ELEGANS. Bentley Mulsanne Turbo producerades i England mellan 1982 och 1985. Dagen till ära har Michael på sig en kilt. Foto: Roffe Andersson

– Det tyckte däremot inte min dåvarande särbo som satt i baksätet när jag dammade upp i 120 kilometer i timmen, säger Michael skämtsamt.

Från Dubai till Björnhuvud
Det skulle dröja till 2005 innan lyxbilen hamnade på Michaels tomt i Björnhuvud. Men bilens spännande historia sträcker sig längre än så. 1982 såldes den nytillverkade bilen för 60 700 pund till kungahuset i Dubai. Där stannade den i fem år innan den återvände till England igen. När bilen återigen lades ut till försäljning köptes den av en av Michaels bilkontakter. Sen kom erbjudandet.

– Han frågade om jag kunde tänka mig att köra Bentley, varpå jag åkte ner till Norrköping för att titta på den. Den skulle visa sig vara oemotståndlig. Vilken skönhet. Efter jag provkört den var det bara att köpa.

Ut på tur
Michael går aldrig framför grillen. Ska han gå från förar- till passagerardörren tar han den längre vägen och går bakom bilen.
– Man ska inte störa grillen, säger Michael.

Han vrider om nyckeln. Ett ovant öra förvånas nog av hur tyst den är. Dovt behagligt muller. Ute på raksträckan gasar Michael upp till 100 knyck på – vad som känns som – ett kvarts ögonblick.

LYCKORUS. "Vilken otrolig kraft", tänke Michael när han provkörde bilen för första gången. Nu har det gått 20 år och han har inte tröttnat än. Foto: Roffe Andersson

– Härligt va?

Hur många hästkrafter har den?
– 50 procent mer än tillräckligt, säger Michael övertygande.

Bilen rullar ned mot Björnhuvud Brygga, solen glänser i lacken. Brittisk elegans. Michael känner sig som Björnhuvuds James Bond.

– Det är inte alla som fattar tjusningen i det här. Nu förtiden frågar ofta folk hur mycket bilen dricker. Jag brukar svara att det är som att fråga om damers ålder – det talar man inte om, avslutar Michael.

Bentley Mulsanne Turbo:
Tillverkades i England mellan 1982 och 1985 som en turboversion av originalet Bentley Mulsanne (som förövrigt är döpt efter raksträckan Mulsanne på Circuit de la Sarthe utanför Le Mans). Bilen gör 0-100 på 7 sekunder och har en topphastighet på 217 km/h. Det finns idag åtta exemplar i Sverige.


Tidningen Kanalen, nr 27, 2023


Tidningen Kanalen 13 juni 2023





Kanalen i Österåker nr 48, 2022



Tidningen Kanalen 31 jan 2023


Kanalen nr 19 aug 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar