lördag 18 juni 2022

Birgitta Leijonhufvud och Michael Andersson


Programledare: Roger Larsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Monica Antonsson

Birgitta Leijonhufvud
Fyrtio år efter första LP:n gör Birgitta Leijonhufvud, 84, comeback med "Birgittas Blues" som hon har spelat in i Tommy Aperias studio i Uppsala.
 
Det tycker vi i Fredagsmagasinet är kul. Det är sannerligen inte många 84-åringar som spelar in skivor. Och det ser ut att bli flera. Birgitta har material i sina gömmor så det räcker till motsvarande en LP, säger hon. 

Vad månde bliva av detta. 
Vi ser fram mot fortsättningen... 


Monica Antonsson fyllde år 
så det blev både Grattis, Blommor och Cava 
utanför studion. Det hade Roger sett till. 


Michael Andersson från Björnhuvud 
hade med sig hemkokad rabarbermarmelad som han själv hade kokat hemma på spisen. 
Han hade dessutom som en alldeles äkta vevgrammofon. 
På den spelade han stenkakan "Med en enkel tulipan" 
med Harry Brandelius till allmän förtjusning. 
Tack snälla!



Revynumret "Kiev nästa" ur Vallentuna Revyn 2005 som spelades i programmet, har en något invecklad bakgrund. 

Diktatorn Leonid Kutchma (bästa polare med Alexander Lushenka i Belarus och Vladimir Putin i Moskva) hade störtats. Folkviljan hade segrat och oppositionsledaren Joshenka hade kommit till makten. Ryssland och dess alierade gjorde allt för att störta honom vilket utlöste 
Den Orangea Revolutionen i Ukraina. Vi minns alla scenerna som utspelade sig längs paradgatan Chresjtjatyk och på Maidantorget. 

Ukraina vann Eurovision 2004 och nästa års final skulle hållas i Kiev. Den nya fria ukrainska regeringen tog därmed bort visumkraven och öppnade sina dörrar mot EU. Därav revynumrets titel: "Kiev nästa". 

I texten förekommer även Nestorskrönikan som runt år 1100 skrevs av munken Nestor i Kievs Grottkloster. Det är den äldsta bevarade krönikan från Ryssland och i den berättas att man på grund av stridigheter hade vädjat till Ruserna i Roslagen: "Kommen och regera över oss". 
Det hörsammades av prins Rurik (830-879) som etablerade sig och sina vikingar först i Novgorod och senare i Kive där Rysslands vagga stod. Man kan alltså konstatera att Ruserna (Svearna från Roslagen) hälsades välkomna, tog över och grundade Ryssland. 
Några generationer senare äktar Jaroslav den vise Olof Skötkonungs dotter Ingegärd. De bevaras båda i en stensarkofag i Sofiakatedralen mitt i Kiev - som vi numera ofta ser i den nuvarande krigsrapporteringen därifrån. För i dag är som bekant läget lite annorlunda... 
Värt att nämnas: 
Claes Bure, Åkersberga, gjorde den musikaliska bakgrunden. 

Michael Andersson
En av Fredagsmagasinets favoritlyssnare - allkonstnären  Michael Andersson i Björnhuvud - kom till programmet för att prata bilar och motorer med Roger Larsson. 

Uppvuxen på en gård i Roslags Kulla och - inspirerad av en morbror - blev Michael tidigt intresserad av motorer. I Fredagsmagasinet berättar Michael om sin tid som reparatör på HMS Älvsnabben 1974-75. Man reste ut från Göteborg till Teneriffa, Lagos i Nigeria och Brasilien där man passerade ekvatorn där Michael utsattes för ett så kallat linjedop eller sjömansdop, en tämligen tveksam ceremoni ombord på fartyg vid passage av ekvatorn. 

Wikipedia berättar:
Enligt gammal sjömanstradition skall alla som för första gången passerar ekvatorn, "linjen", till sjöss bli döpta av kung Neptun. Äldre benämningar är hönsning eller sotning vid linjen. Med ett rep under axlarna tvingades man hoppa 3 ggr från storånmasten eller alternativt köpa ut sig med pengar till besättningen.
Traditionen med linjedop är mycket gammal och finns i såväl handelsflottan som örlogsflottan. Vanligtvis utfärdas ett dopbevis efter ceremonin, vilket intygar att den som blivit döpt är en "befaren sjöman."


Michaels stora bilintresse fick sig en rejäl skjuts när han småningom fick dubbelgarage med plats att skruva. Han öppnade bilverkstad vid sidan av lärarjobbet och specialiserade sig på Citroën men på senare tid även Rolls Roys / Bentley. 

Michael Andersson berättade om: 
  • äventyr med tidningen Teknikens Värld
  • äventyr med Rosa bussarna
  • Sågverket i Lillnäs, grävmaskinen
  • verkstaden och villan,
  • barnen, hundarna, katterna och
  • Vedjakten han ska segla med i sommar
  • Och hans fina Bentley
Wikipedia berättar: 
Rosa Bussarna, egentligen Anders Eriksson Travel AB, är en svensk resebyrå, grundad 1972 av ägaren Anders Eriksson. Den specialiserar sig på längre äventyrsresor till bland annat Indien, Afrika och Sydamerika och företaget har flera rosafärgade ombyggda bussar som används både för resan och övernattning. Rosa Bussarna är egentligen ett av reseföretagets varumärken tillsammans med Pink Caravan Adventures. 
Läs mer om Rosa bussarna här


Fredagsmagasinet avslutades med:
Rogers reportage från Coop-parkeringen 
där bilentusiaster samlas om ondagskvällarna året om för att trivas i glada vänners lag, snacka motor och äta hamburgare. 

Bilden är hämtad ur ett helt annat sammanhang.

I programmet spelade vi: 
  1. Maybe I´m amazed med Paul MacCartney (3,49)
  2. Birgittas blues (2.50)
  3. Kiev nästa med Monica Antonsson (3.06)
  4. Måste vägen till Curacau gynga så med Povel Ramel (4.21)
  5. Graveyard train med Creedence Clearwater Rivivel (8,36)
  6. Säg mig var du står med Carola och Sara Larsson (3.24)
  7. Cadillac med Hep Stars (2,41)
  8. Steve med loyden med Sven Melander (2,51)
Veckans bukett

Och över alltihopa vakade ansvarige utgivaren Christer Ottosson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar