lördag 10 juni 2023

Suzanne Axell om Längtebo i Roslagen och en spännande mördarjakt vid sjön Erken. Tommy Aperia om de äventyrliga åren i Chile


Programledare: Monica Antonsson           
Det blev ett riktigt kärt återseende mellan
Suzanne Axell och Christer Ottosson efter 42 år.
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Christer Ottosson


Dagens gäster:
  • Suzanne Axell, journalist, författare och programledare av rang.
  • Christer Ottossons "Krille & Gänget" som gästas av musikproducenten Tommy Aperia


Suzanne Axell
Suzanne Axell har tillbringat de flesta somrar i Roslagen, där familjen i generationer haft tillgång till och har fritidshus. Sedan 1956 har de samlats vid smultrunställen nära sjön Erken utanför Norrtälje. Om det berättar Suzanne Axell frikostigt i Fredagsmagasinet. 
Hon berättar dessutom om mormor och morfar - och deras föräldrar som också höll till här - likaväl som om mamma, systrarna och den svekfulla pappan, schäferhunden Snoddas och katten Svans. Alla har de njutit somrarna på sommarstället Längtebo i Roslagen. 

Ett av Suzannes första journalistjobb var ett sommarvikariat på Norrtelje tidning. Den sommaren kunde hon bo i fritidshuset tack vare en liten folkvagn som hon köpte billigt i Lohärad och som hon fortfarande - över 40 år senare - vårdar ömt. 
Sommaren 1981 inträffade det omskrivna Erken-mordet som kom att bli avgörande för hur hon senare kunde klättra på karriärstegen. 

Offret var en avhoppad ledare ur sekten Ananda Marga som hade lurats tilll Sverige i tron att han skulle få göra en föreläsningsturné till förmån för nystartade egna sekten Moksha Foundation. 
- Han togs till en stuga vid sjön Erken där han helt enkelt mördades, berättar Suzanne i programmet.  

Suzanne berättar hur hon och fotografen kollrade bort reportageteamet från Uppsala Nya Tidning och blev först med att publicera. Hon berättar också hur hon under lång tid kom att bevaka vad som hände kring mordet och hur hennes arbete så småningom ledde till att hon blev kriminalreporter på tidningen Expressen. För att bara nämna något...


Suzanne har sagt, att om hon inte hade haft så mycket annat att göra, så skulle hon gott kunna tänka sig att gräva lite i den här historien. 
Mordet är ouppklarat och för länge sedan preskriberat. 
- Det är intressant ändå. Särskilt som åtminstone en av gärningsmännen är känd. 

Tidslinje enligt tidningsuppgifter:
  • Våren 1981 får den indiske gurun Bisvanath Singh, bosatt i USA, en inbjudan av en 25-årig Norrtäljebo. Han blir lovad att få komma till Sverige på en föreläsningsturné och träffa inflytelserika personer.
  • 30 april 1981 Den 38-årige Singh anländer till Arlanda. Klockan var 22.05 och utanför väntade två personer. De tog med honom till en anonymt hyrd stuga där han helt enkelt mördades.  
  • 1 maj hittades Singhs kläder i sopsäckar av villaägare vid E3:an i Brottby. Samma dag anmäls han försvunnen av två engelsktalande kvinnor som rest till Sverige för att assistera sektledaren på hans föreläsningsturné. Han skulle ha mött dem på Stockholms central men dök aldrig upp. 
  • 12 juli: Offret hittas i Erken utanför Norrtälje.
  • 13 juli: Suzanne Axell, reporter på Norrtelje Tidning, skriver sin första artikel om mordet. Singh obduceras samma dag.
  • 23 juli: Norrtäljepolisen går ut med namnet på en misstänkt gärningsman: En 25-årig Norrtäljebo som är medlem i Ananda-Marga. Han och en 45-åring hade under falska namn hyrt sommarstugan vid Erken. Båda var nu försvunna.
  • 31 juli: Bishwanata Singhs identitet bekräftas officiellt.
  • 31 juli: Den 25-årige Norrtäljebon (från Vätö) begärdes häktad. En släkting jobbade på Norrtelje tidning. 
  • 6 augusti: Häktningsförhandlingar. Den utsedde försvararen, advokat Christoffer Collin, fick aldrig träffa sin klient. 25-åringen häktades i sin frånvaro. Polisen misstänkte att han flytt till USA, Sydamerika eller Västtyskland. Interpol och FBI kopplades in. Spaningar i Tyskland.
  • Hösten 1981. Fallet ansågs vara polisiärt uppklarat då mördaren sannolikt gömde sig i Sydamerika med vilket Sverige inte har något utlämningsavtal.
  • 1 juni 1996 lades förundersökningen ned.
Läs mer om Erkenmordet här och här och  här 

Suzanne blev kvar på Norrtelje tidning längre än vad som var tänkt från början.  
Vid ett tillfälle skulle lokalredaktören i Åkersberga - Christer Ottosson - vara ledig en vecka. Då var det hon som fick vikariera på redaktionen som då låg en trappa upp i ett hus nära Roslagsbanans station. 
- Jag sa just till min man Jörgen att här har jag vikarierat för lokalkorren Christer Ottosson en gång. 
Det är 42 år sedan nu. 
- Döm om min förvåning när jag kommer upp här på Radio Österåker och får se - Christer Ottosson! 
Det var verkligen ett kärt återseende. 

Suzanne Axells hemsida hittar du här
Läs min artikel om Suzanne från 2008 här
Läs mer om Suzanne här och här och här och här



Veckans bukett
Kulturkanalens Jan Claesson kom till Fredagsmagasinet och rapporterade att hans jury den här veckan haft ett ovanligt lätt jobb med att utse mottagaren av Veckans bukett. 
Vinnare är: Suzanne Axell 
Buketten kom från Åkersberga Blomsteraffär, Stationsvägen 8 vid gamla brandstationen.

Suzanne Axell fick Veckans Bukett.
I bakgrunden skymtar studiovärd Michael Andersson och Kulturkanalens Jan Claesson.

Grattis Suzanne! 
Och tack för att du kom till Fredagsmagasinet!

Tommy Aperia

Tommy Aperia
var eftertraktad som dansmusiker när han - tack vare ett samarbete med några chilenska musiker i Sverige - med en inspelning lyckades ta sig högst upp på topplistoria i Chile, Sydamerika.

- De ville att jag skulle komma till Chile och lockade med guld och gröna skogar, säger Tommy som packade med sig studion och flyttade till Vina del Mar i Chile. 

Efter några år och över 90 inspelningar i Vina del Mar gick flyttlasset vidare till huvudstaden Santiago där Tommy också etablerade sin studio. Efter ytterligare ett 70-tal inspelningar flyttade han sedan vidare till Bolivia. Där, i huvudstaden La Paz, fanns musikern Lucho Conka som drev rockradiostationen Contemporania. 
- Han tog hand om mig, säger Tommy som fick flytta in med sin studio på radiostationen. 

Tommy mötte kärleken i Joej Wang från Kina. De blev ett par och i januari 1997 for de till Sverige på semester. De gick småningom skilda vägar men här blev de kvar. Tommy valde att etablera sig och studion i Uppsala där han idag driver sin verksamhet. 

I Fredagsmagasinet berättar Tommy om sina år i Sydamerika. För en gångs skull berättar han inte särskilt mycket om sin chilenska favoritsångerska - Annie Mitchell. Lyssna därför på henne nedan. Tommy Aperia har skrisvit låten hon sjunger - Buena Energia. 
Trevlig lyssning!


I programmet spelade vi: 
  1. Sommartid med Bianca Ingrosso  2.20
  2. Norrtälje med Åse Kleveland  2.49
  3. En sång om oss med Peter Jöback  4.45
  4. Still got the blues med Gary Moore  6.10
  5. Simply the best med Tina Turner  4.13
  6. Maskros och tjärdoft med Carl Anton  3.11
  7. Calle Schewens vals med Sven-Bertil Taube  3.17
  8. Melodin m Sten Carlsson och Salta Mandlar  3.28
  9. Rosenkyssar med Kurt Hallqvists orkester  6.02
  10. Abrazame si med gruppen Amadeus  3.58
  11. Raska me la espalda med Micki Guzman  2.36
  12. Quanto tiempo med Luz-Maria Romero  3.28
  13. Aplauso med Los Petotos  3.2












Så här stilig var studiovärd Michael Andersson från Björnhuvud dagen till ära. 
Alla damer i Alcea-husets Bistro Fusion vände sig om efter honom den här dagen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar