måndag 15 januari 2024

Havsörnens räddare Björn Helander, den dansande producenten Ida Wallin och Staffan Atling om en vändpunkt i livet...


Programledare: Monica Antonsson 
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Dagens gäster:
Jesper Almén, redaktionschef tidningen Kanalen (ca 2.00)
  • Björn Helander räddade havsörnarna ca 20.20
  • Ida Wallin, Österåkers Lucia 2023 tillika Åkersbergarevyns producent (ca  1.07.50)
  • Jan Claesson med Veckans bukett (ca 1.39.20)
  • Staffan Atling, musiker och kompositör tillika lärare vid Livats artistskola (ca 1.46.50)

Projekt havsörn en framgångssaga (ca 20.20)
Om det kan man läsa på Naturskyddsföreningen hemsida som du hittar här. 

Björn Helander
Det började med boken "Den tysta våren" av Rachel Carson 1962 och fortsatte genom att ornitologen Viking Olssons slog larm om att fåglar som berguv och havsörn var i fara. Orsak var kemikalier som DDT och PCB men det visste man inte då. Snart stod det emellertid klart att havsörnen var på väg att utrotas. Miljögifterna påverkade deras fortplantningsförmåga så till den grad att bara ett av fyra ägg resulterade i en avkomma. De flesta var tomma som pingpongbollar. 

Projekt havsörn startades av Naturvårdsföreningen 1971. Projektledare var Björn Helander, forskare och eldsjäl som tillsammans med hundratals ideella medarbetare efter flera decennier lyckades rädda havsörnen. I dag finns fler än 2 500 havsörnar vid den svenska kusten och insjöarna.
Björn Helander är numera pensionerad från jobbet som förste intendent på Naturhistoriska riksmuseet. Idag leds arbetet i Projekt havsörn av Peter Hellström.
Se en intervju med Björn Helander här
År 2010 utsågs Björn Helander till Årets projektledare
Och hör honom berätta i Fredagsmagasinet ovan.


Ida Wallin
Från Lucia till dansande producent (ca 1.07.50)
Ida Wallin, 22, valdes till Årets Lucia 2023. Det är bara några veckor sedan hon kröntes till Lucia på Länsmansgården och fick leda sitt följe av tärnor och stjärngossar på äldreboenden, till Ljusterö och Roslags-Kulla och i båt på Åkers kanal till avslutningen i Östra Ryds kyrka. Det var onekligen en upplevelse att ta med sig i livet för att så småningom berätta om för barn och barnbarn. 
Just nu är det nämligen Åkersbergarevyn för hela slanten som gäller. Ida Wallin dansar i revybaletten men är dessutom en av tre producenter för uppsättningen, en arbetsuppgift som sannerligen kräver både kraft och energi. Premiären är just överstökad och recensionerna strålande. Bästa revyn hittills, lyder en av rubrikerna. Det är följaktligen en strålande glad Ida Wallin som berättar i Fredagsmagasinet. Har vi tur återkommer hon med några av revystjärnorna i kommande program. Några revystjärnor som kan lysa upp mörkret i vår tid skulle inte sitta ivägen...


Livat och musiken blev en vändpunkt (ca 1.46.50)
Staffan Atling
Staffan Atling ses oftast kompandens andra artister eller spelandes i grupp med andra. Någon stjärnstatus för egen del har han aldrig eftersträvat. Om sanningen ska fram så siktade han först på en helt annat sorts karriär. Han gick Kunglinga Tekniska Högskolan, tog en Bachewlor´s degree i elektroteknik och lanserade "Glada bakterier som kan fixa fettproppar" på oätkomliga ställen i avloppsrör - en ack så spännande men tämligen omusikalisk teknik. 
Mellan varven spelade han sin älskade gitarr. Han kompade syrrans soulgrupp och var med och startade bandet Escobar och gruppen Lisas Vardagsrum. 
Det var när han följde dottern till Livats Artistskola och mötte lokala nöjesdrottningen Linda Rapp som bitarna föll på plats och blev till en vändpunkt i livet. Det är ju musik, artisteri och allt som hör därtill som är hans speciella gebit. Staffan hade hittat hem. 
Idag driver Linda Rapp och Staffan Atling Livat Artistskola tillsammans likaväl som de uppträder såväl enskilt som tillsammans när andan faller på. Framöver satsar Staffan Atling dessutom på bandet Skuggboxare. Hör Staffan berätta i Fredagsmagasinet... 

I programmet spelade vi: 
  1. Emma come on med Moon Safari 3.19
  2. Call me the Breeze med JJ Cale  2.36
  3. Memphis in the meantime med John Hiatt  3.59
  4. Special Delivery Blues med Odetta  2.40 
  5. Stagger Lee med Delbert McClinton  2.35
  6. Hotel California med Eagles  6.31
  7. Du med dig med Miriam Bryant  3.15
  8. Dancing on a sunny day m Benjamin Ingrosso  2.56
  9. Livet måste levas live med Nanne Grönvall  2.46
  10. The show must go on med Queen
  11. Dansar på din grav med Staffan Atling  3.39
  12. Someone new med Eskobar  3.31
  13. Den tunna tråden med Lisas Vardagsrum  4.41
  14. Hundratusen första steg med Staffan Atling  4.07
  15. Without you med Linda Rapp och Staffan Atling 4.17
  16. Elefantmannen med Skuggboxare  3.32

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar