lördag 23 mars 2024

En revystjärna, en konstnär och författare och två härliga bluesmusikanter som det gungar om...


Tekniska problem råkar vi ut för då och då på Radio Österåker. 
Vi behöver bättre teknisk utrustning men det är helt enkelt brist på pengar. Vi har ju ingen reklam eller andra inkomstkällor. 
Två timmar in i programmet stannade plötsligt en dator. Det tog kanske tio minuter att få igång den igen och fortsätta sändningen. Problemet är att första delen av programmet försvann någonstans i cyberrymden eller åtminstone i datorn och därför inte finns med i lördagens reprissändning. 
Tekniker Anders Wolgast har lovat försöka hitta filerna och lappa ihop programmet. När det är gjort lägger jag ut det här. Till dess får vi ge oss till tåls med sista timmen med Uffe och Jon från Vallentuna Bluesförening. 

Tyvärr.
Programmets två första timmar är och förblir borta. 
Anette Fahlcrants återkommer därför till Fredagsmagasinet den 5 april och Lennart Lusth den 19 april. 

Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson 
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande:
Jesper Almén, tidningen Kanalen
Anette Fahlcrantz, revystjärna
Lennart Lusth Wijkander, konstnär och författare
Vallentuna Bluesförening, Ulf Hörberg och Jon Eimre spelar, sjunger och berättar.

Veckan som gick (ca )
Nyheter från tidningen Kanalen med redaktionschefen Jesper Almén.


Anette Fahlcrantz
Anette Fahlcrantz (ca )
I över 20 år har Anette Fahlcrantz varit med i Åkersbergarevyn. Ibland har hon stått på scenen, ibland har hon jobbat backstage och ibland har hon stått i garderoben. Alla behövs för att det ska bli revy.  
I år var Anette Fahlcrantz föreställningens klarast lysande stjärna. Det menar de runt omkring mig här på Radio Österåker. 
Att stå på scenen är emellertid inget nytt för Anette. Hon och hennes syster Susanne sjöng i pappa Leif Fahlcrantz countryband Cantrarna redan i 12-års åldern. Några större artistdrömmar väckte det inte men hon utbildade sig till både dramapedagog och stuntman likaväl som hon dansade folkdans och tog SM-guld i Schottis,
Och så spelade hon revy, som sagt. I Åkersberga. 2002 fick Anette och Daniel Ottosson Parneviksstipendiet - var för sig. Det resulterade i revynumret "Parneviksbuddies" som gjorde stor succé men som dessvärre inte gör sig så bra i radio.
I stället för att pröva sina vingar i Idol och liknande krossade Anette kommungränsten och blev dramapedagog hos Kulturskolan i Vallentuna. Under sina 20 år där blev hon mamma till tre och instruktör vid Friskis & Svettis. För att bara nämna något.   
I dag är hon samordnare vid Fritidsförvaltningen i Vallentuna med uppgift att leda verksamheten vid bland annat Club Cosmos och Träffen för 65-plussare och andra daglediga. Hon är dessutom ansvarig för Funkis-festivalen i Vallentuna. Men bor, det gör hon i Åkersberga.    

Filmen "Revyvlogg!" om årets Åkersbergarevy

Veckans bukett
Jan Claesson berättade att Veckans Bukett går till Eddie Vivenius som just fyllt år och som sedan många år arbetar som biovaktmästare på Bio Facklan. Eddie Vivenius är även aktiv i Fílmklubben.
Grattis hälsar vi från Fredagsmagasinet!


Lennart Lusth Wijkander  (ca )
är en man med många strängar på sin lyra. Eller vad sägs om grafiker, art direktor, designer, illustratör och konstnär. Han målar akvarell på papper och är just nu sysselsatt med att måla stora format till utställningen på Rånäs slott i juli månad 2024.

Lennart Lusth är även aktuell med boken "Projekt Utpost Ost" i vilken han leker med tanken att vattnet har stigit 30 meter över skärgården och hur livet skulle kunna te sig då. 
- Det började som ett tankeexperiment, säger Lennart när han berättar om projektet i Fredagsmagasinet. 

Konstprojektet Utpost Ost är visserligen en dystropi, säger Lennart Lusth. Men det är ändå en hyllning till människan och vår förmåga att alltid anpassa oss, hur illa det än kan se ut.
- Det här är science fiction och konst i förening. 

Lennart Lusth Wijkander kan med andra ord även kalla sig författare nu. Och enligt honom är det lättare att skriva än att måla. Åtminstone när fantasin får flöda fritt utan hinder. 
Läs mer om Lennart Lusth Wijkander här och här och här och här


Vallentuna Bluesförening, 
Ulf Hörberg och Jon Eimre (ca )

Jon Eimre och Ulf Hörberg
Uffe och Jon är onekligen två musikanter med bluesen i blodet. Tillsammans med själsfränden Uffe Bengtsson bildade de Vallentuna Bluesförening 2019 i syfte att ge bluesen en spark i baken till fortsatt liv genom att på hemorten anordna blueskonserter.

Initiativet har slagit väl ut. Idag har Bluesföreningen ett hundratal medlemmar och ett starkt stöd av kulturförvaltningen. 

Konserterna avlöser varandra i såväl kulturhuset som på nya stamstället Vallentuna Bowling "En trappa ned" som till gästernas lätt kan förvandlas till bluesklubb med pub.
  
- Det är sardinburksstämning, säger Jon Eimre. Det är mer påställ och drag än på andra ställen och utsålt för det mesta!
- Det är Blues Jamboree, säger Uffe Hörberg.


Ulf Hörberg har spelat med flera band sedan han på 40-årsdagen förärades en akustisk gitarr. Banden har hetat Karlings, Cadillac och Blues Connection för att bara nämna några. I dag spelar han med bandet Vargmötet (för att bandet repeterar i en lokal i industriområdet Vargmötet) och Blueskapellet vars trumslagare är P-O Alm som som vi hade nöjet att ha som gäst i Fredagsmagasinet för något år sedan. 
Lyssna gärna på honom här

Läs mer om Vallentuna Bluesförening här och här och här och här och här

Jon Eimre växte upp i Åkersberga. Föräldrarna spelade och det fanns gott om instrument. Det var bara att börja spela, säger han idag.
En tid var han gatumusiker med bandet Bra Folk som med en doft av luffarromantik gärna spelade bland flanerande storstadsbor på Götgatan och trakten därom kring. Det lönade sig mer, säger han, än att få spelningar på Stampen i Gamla stan till dåligt gage. 

Numera spelar Jon Eimre i bandet The Family Jukebox som oftast håller sig i studion och spelar in fantastisk blues. Jon sjunger med förunderlig med whiskysprucken röst som borde få stämbanden att korva sig. På skivorna hörs även en trombon av märket Dicken Hedrenius som sannerligen höjer nivån. 
Dicken Hedrenius är son till Gugge Hedrenius (1938-2009), pianist och från 1959 ledare för Gugge Hedrenius Big Blues Band som Dicken Hedrenius spelade med i från 17 års ålder. 
Läs mer Gugge Hedrenius här 
och om Dicken Hedrenius här och här och här

The Family Jukebox är onekligen ett spännande band. Det ska bli spännande att se vad Jon och hans musikanter framöver gör av det.  
- För Blues finns inga gränser, säger Uffe Hörberg som tillsammans med Jon spelar och sjunger live i Fredagsmagasinets lilla studio. Härligt, är bara förnamnet.  
  
The Family Jukebox på Tidaholms bluesfestival 2023

Till sist...
Ljudtekniker Anders Wolgast berättar om dagens datortrassel...
Studiovärd Micke Andersson hälsar från Robert Wells som härom kvällen konserterade med Maria Wells i Rimbo. 
Lyssna gärna på Fredagsmagasinet med Robert Wells här
Vi hoppas på nytt besök i Fredagsmagasinet till hösten...


I programmet spelade vi:
  1. Albin & Pia med Iggesundsgänget  4.31
  2. Countrybandet Kantrarna med Anette, Susanne och Leif Fahlkrantz
  3. Väg 276 med Anette Fahlkrantz och Åkersbergarevyn (2002 och 2004)
  4. Åkersbergamadammerna med Anette Fahlkrantz och Åkersbergarevyn (2004)
  5. Finaltal med Anette Fahlkrantz (2024)
  6. Revynumret Tesla med Anette Fahlkrantz och Åkersbergarevyn (2024)
  7. These boots are made for walking med Nancy Sinatra  2.47
  8. Utskärgård med Sveriges Radios Symfoniorkester  2.53
  9. Himmelblå med Anne Marie Almedal  3.47
  10. Opium med Dead can dance  5.44
  11. Year of the cat med Al Stewart  6.43
  12. You got to move med Ulf Hörberg och Jon Eimre live i studion
  13. John the revolater med Ulf Hörberg och Jon Eimre live i studion
  14. Rolling and tumblin med Ulf Hörberg och Jon Eimre live i studion
  15. Banty Rooster med The Family Jukebox  3.03
  16. Lucky old sun med The Family Jukebox  2.53

Och så lite bonus...

Anette Fahlcrantz och studiovärd Michael Andersson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar