fredag 24 maj 2024

Allt om tidningen Kanalen, dess nya ägare och Kanalens dag. Victor och Henrik Fritz-Crone.

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
  • Lars Barkström, mannen bakom Vallentuna Steget AB
  • Uffe Lindeborg, chefredaktör för tidningen Vallentuna Nya
  • Joakim Lindeborg, Säljansvarig och vd för tidningen Vallentuna Nya
  • Stefan Söderberg, fd vd för Fix Media och tidningen Kanalen
  • Victor Crone, Sångare och artist mest känd för sin medverkan i Mello och Eurovision 
  • Henrik Fritzcrone, pappa till Victor, marknadsförare och legend inom Smart Senior

För några veckor sedan gick Fix Media i konkurs efter 32 år. Efter 27 år lades därmed tidningen Kanalen ned. Fix Medias VD Stefan Söderberg och redaktionschefen Jesper Almén berättade i Fredagsmagasinet vad som hänt. 
Lyssna på programmet här

Konkursboet har nu köpts upp av Vallentuna Steget AB i vilket tidningen Vallentuna Nya ingår. Om det och lite till handlar Fredagsmagasinet Special på det som skulle ha varit det här gängets lediga fredag. Vi var först med nyheten förra veckan och den här veckan fanns en möjlighet till fördjupning. Det kunde vi helt enkelt inte motstå. Allt för att österåkersborna skulle få stifta bekantskap med dem som nu har tagit över deras efterlängtade tidning Kanalen.   

"Det började med att jag rörde ihop diskmedel
 i en 200 liters tunna hemma i garaget och lärde mig att meka diskmaskiner."

Lars Barkström
Lars Barkström (8.45)
Först ut i programmet är Lasse Barkström, storföretagare från Vallentuna som i 45 år drev företaget Diskteknik AB med 175 anställda och en årlig omsättning på 400 miljoner kronor.  

Det är en riktig framgångssaga som börjar i småländska Tenhult. Lasses mamma såg till att de fem barnen sysselsatte sig med idrott. Hon var också den som utrustade dem alla med god självkänsla.
- Ni är något, sa hon. Ni kan något! Tag vara på det.

Lasse ville se världen och gick till sjöss som femtonåring. Efter lärorika år ombord på fraktfartyg världen runt steg han i land, bildade familj och landade i Vallentuna. 
Som den skicklige hockeyspelare han var, blev han snart spelande ordförande för VBK hockey. Med tiden blev han även en drivande kraft för det som i dag är en idrottsplats av högsta klass med två ishallar, flera fotbollsplaner, tennishall med fem banor, restaurang och hotell. För att bara nämna något. 
Och det var där, på hockeyns kansli vid Vallentuna IP, som tanken en gång föddes på en annonsfinansierad klubbtidning - det som så småningom blev lokaltidningen Vallentuna Steget. 
Läs mer om Lasse Barkström här och här.

"Inget av allt detta hade hänt,
om det inte hade varit för mordet på Olof Palme."

Uffe Lindeborg (44.20) 
Chefredaktör för tidningen Vallentuna Nya och Kanalen.
Året var 1993 och i VBK hockeys kansli började man planera för en annonsfinasierad klubbtidning. Allt för att dra in pengar till verksamheten. Den som väckte idén var Jan-Henrik Barrling - en av de två Säpo-poliser som efter mordet på statsminister Olof Palme 1986 figurerade i den så kallade Ebbe Carlsson-affären. Efter all turbulens hade han lämnat jobbet som polis och var nu i stället heltidsanställd på VBK:s kansli. I kompisgänget vid IP fanns även terränglöparen Uffe Lindeborg som var aktiv i supporterklubben.  

Den lilla klubbtidningen utvecklades rätt snart till lokaltidningen Vallentuna Steget (1994-2007) med Janne Barrling som chefredaktör. När han efter många år flyttade till Norrtälje gick stafettpinnen över till Uffe Lindeborg som vid det laget hade prövat på de flesta yrken inom tidningsproduktion. 
Den förste heltidsanställde journalisten var ingen mindre än Henrik Bjarneskans som småningom bytte namn till Fexeus. 
Läs mer om honom här och här. Och idag i Expressens Amelia här

"Alla som jobbar ska ha kul också!"
   
Lasse Barkström och Uffe Lindeborg

"Som tidningsman kan man inte handla på ICA på en kvart."

"Tidningar handlar om möten med människor."

Joakim Lindeborg
Joakim Lindeborg (56.00)
VD och säljaansvaraig för såväl Kanalen som Vallentuna Nya.
Lasse Barkström sålde så småningom Vallentuna Steget och under tolv år jobbade Uffe Lindeborg åt andra tidningsföretag. Så möttes de igen en dag, Lasse och Uffe, och den ene sa till den andre: 
- Vi kanske borde starta en lokaltidning igen...

Lasse, som hade bolaget Vallentuna Steget AB vilande, köpte en av efterföljarna - Vallentuna Nya - och 2019 drog de igång på nytt med Uffe Lindeborg som chefredaktör, hans son Jocke Lindeborg som säljansvarig och Lasse Barkström som ansvarig utgivare. Det är fem år sedan nu.  

När så Fix Media nyligen gick i konkurs kände Vallentuna Nya-gänget att det var dags att expandera. De vann budgivningen som följde och har nu tagit över såväl tidningsproduktionen som evenemang som Kanalens dag.  

Men österåkersborna kommer att känna igen sig, försäkrar de. Med stor respekt för vad Fix Media åstadkommit tar sig Jocke, Uffe & Co an uppgiften. 
Det kan dessutom bli en Seniorbilaga i tidningen framöver. För det är ju som Lasse Barkström säger:
- Folk slutar lyssna på en när man blir äldre. Därför behövs en tidning för dem som byggde landet. Vi har mycket erfarenhet att dela med oss av till den yngre generationen.

"Det känns fantastiskt! Det kunde inte ha blivit en bättre lösning."

Stefan Söderberg (1.30.00)
För "Bröderna Lindeborg" som Lasse Barkström kallar far och son Lindeborg blir arbetsbördan med tidningsproduktionen från och med nu mer än den dubbla. Förre vd:n för Fix Media, Stefan Söderberg, kommer att hantera evenemang som Kanalens dag på frilansbasis åt Vallentuna Steget AB. Kanalens dag kommer följaktligen att genomföras den 25 augusti precis som vanligt. 
Senast samma vecka är tidningen Kanalen tillbaka i brevlådor och tidningsställ. 

                                 Kanalens dag den 25 augusti precis som vanligt!

Stefan Söderberg har redan påbörjat arbetet med att skapa Kanalens dag 2024. Han är sent ute på grund av konkursen och tiden är knapp. Hjälp honom gärna om du är intresserad av att vara med genom att själv kontakta honom.  
- Ring eller maila, säger Stefan Söderberg som nås på: 

mailadress: stefan.soderberg@fixmedia.se 
och telefon: 073-985 38 32,

Just nu pågår förhandlingar med Kanalens forna personal varav några, kanske alla, kommer att få tillbaka sina jobb. Om det berättar vd Joakim Lindeborg i Fredagsmagasinet. Och det är ingen tvekan om saken. Stämningen inför nystarten är på topp!

Stefan Söderberg och Joakim Lindeborg



Veckans bukett (1.43.00)
Janne Claesson redovisade juryns beslut att ge Veckans bukett till
Stefan Söderberg som tack för det fina arbete han trots allt gjort med Fix Media i alla år. Grattis! Grattis! Grattis!
Buketten hämtas hos: 
Åkersberga Blomsteraffär,
Stationsvägen 8 i Åkersberga


"We are all the winners"

Jocke Lindeborg:
- Jag har den yttersta respekt för Stefan Söderberg och hela gänget som jobbat på Fixmedia, säger Jocke Lindeborg.
- Det är med ödmjukhet vi nu kliver in i verksamheten. Målsättningen är att försöka få tillbaka det som har varit och utveckla det. Vi är glada över att få chansen att göra detta i Österåker. Det ska bli jättekul att få lära känna österåkersborna och företagen här. Vi tror att vi har hittat en bra väg framåt. 

Tidningen Kanalen beräknas vara tillbaka
senast den 25 augusti i samband med Kanalens dag.

____________________________________________________________


Victor Crone och Henrik Fritz-Crone (1.57.30)
Artisten och sångaren Victor Crone och hans pappa Henrik Fritz-Crone hör till Radio Österåkers absoluta favoriter. Den här gången tittar de in i Fredagsmagasinet för lite lättsamt snack om både ditt och datt i all anspråkslöshet. 

Henrik Fritz-Crone och Victor Crone

Missa inte Victor Crone på Ekbacken med Linda Rapp den 26 juni!

Victor Crone, som närmast växte upp i Radion Österåkers studio, berättar om sommarens Wind-in-my-sales-tour och en festivalturné med Rix FM. Senast sågs han i samband med Mello där han deltog som kompositör till låten Awful Liar som en gravid Lisa Ajax sjöng sig ända in i finalen med. Mer okänt för den stora allmänheten är kanske att Victor även tävlade som kompositör i den estniska motsvarigheten till Mello med låten "Over the moon". För några år sedan tog han som artist Estland till självaste Eurovision i Tel Aviv med låten Storm. 

Victor Crone
I spåren av Eurovision har Victor nyligen gästat såväl en stor gala i Amsterdam och som ett stort evenemang i Tartu, Estland, med över 10 000 personer i publiken. Om det berättade pappa Henrik härom veckan. Senaste låten "Comes and Goes" spelar vi förstås i programmet och hoppas på ett snart återseende. 
Och om bara några veckor ska Victor bli pappa...
Hör honom berätta i Fredagsmagasinet...

Henrik Fritz-Crone som tidigare arbetat med golftävlingar och annat kul inom Smart Senior berättar i Fredagsmagasinet att det nu finns planer på en kryssning med mässa för seniorer framåt jul. Om allt vill sig väl blir det Henrik som arrangerar det hela på något av Silja lines kryssningsfartyg. 

Henrik berättar dessutom om en tänkt reunion med bandet Corn Bread and Cruns. Om bara viljan och orken finns får vi kanhända möta dem i Fredagsmagasinet framåt hösten. 
Vi håller tummarna i järngrepp! 

Missa inte Victor och Henrik i programserien "MinestroneCrone" som du hittar på Play på Radio Österåkers hemsida. Vi hoppas förstås på nya program till hösten!

Missa inte heller Fredagsmagasinet: 
1, Henrik och Victor Fritz-Crone om deras musikaliska arv o djupa rötter i Österåker som du hittar här
2. Mellofeber med Ewa Roos och Victor Crone" som du hittar här.

I programmet spelade vi: 
  1. Peta in en pinne i brasan med Mats Rådberg o Rankarna 3.27
  2. Gimmi Gimmi med Abba 4.52
  3. My way med Frank Sinatra 4.36
  4. VBK – Mats Rådberg 2.23
  5. Anthem med Tommy Körberg 3.05
  6. High Hopes med Panic! At the Disco 3.10
  7. Little Lion Man med Mumford & Sons 4.05
  8. What a wonderful world med Louis Armstrong 2.19
  9. Through glass med Stone Sour 4.42
  10. We are all the winners med Nick Borgen 3.08
  11. Vart tog alla vilda kvinnor vägen med Mikael Rickfors 4.57
  12. Wind in my sails med Victor Crone 2.59
  13. Awful Liar med Lisa Ajax 3.02
  14. Comes and Goes med Victor Crone 2.47

Det är egentligen en praktskandal 
att Säpo-poliserna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling än idag är bakbundna av sin yrkesmässiga tystnadsplikt och därför inte kan berätta vad som egentligen hände den där ödesdigra natten 1986 då Olof Palme sköts till döds på öppen gata. Med tanke på alla år av spekulationer, kostsamma utredningar och solkiga beskyllningar mot avlidna personer, är det helt enkelt obegripligt. Såvida inte högt uppsatta personer - med möjlighet att tysta folk - har något att dölja. 

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling har vädjat till regeringen om att få berätta vad de vet om Olof Palmes mördare. Hårdnackat har man nekat dem detta. De båda Säpo-männen har helt enkelt tystats. Inte ens polisen kan förhöra dem. 

 

Se några av KU-förhören här och här
Och läs mer om Säpomännen och mordet på Olof Palme här och här och här och här och här  

torsdag 23 maj 2024

Letti Rapp om flykten från Estland 1944 och en lyckad skattjakt 52 år senare...


 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande:
Andreas Weiss, hobbyartist
Letti Rapp, konstnär

Hänt i veckan
Michael Andersson och Anders Wollgast
kommenterar veckans nyheter.

Fredagsmagasinets tre musketörer.
Janne Claesson, Michael Andersson och Anders Wollgast.


Andreas Weiss
Andreas Weiss
är en av ägarna till Smilebutiken på Sågvägen. Vid sidan av arbetet skriver han musik och spelar in dem så proffsigt han förmår i en studio i stan. 
De flesta av hans sångerna är kärleksvisor till hustrun Lisa.

- De flesta idéer kommer när jag står bakom kulisserna och packar paket till våra kunder, säger Andreas som för egen del gärna håller till på lagret. 
- Jag vill gärna få ut min musik och få möjlighet att skriva till större artister. För mig är musiken just nu en kul hobby, säger Andreas som därför kallar sig hobbyartist. 

Andreas har skickat två av sina låtar till oss på Radio Österåker. Vi tackar förstås och spelar dem i programmet. 

Fredagsmagasinet tar tacksamt emot lokala inspelningar.  Skicka gärna din mp3-fil med namn och telefonnummer till fredagsmagasinet@telia.com.


Veckans bukett 1 gick till Linda Rapp
Hämtas hos: Åkersberga blomsteraffär, Stationsvägen 8

Veckans bukett 2 gick till Letti Rapp
Hämtas hos: Åkersberga blomsteraffär, Stationsvägen 8



Flykten från Estland 1944



Letti Rapp
Letti Rapp
Konstnär och silversmed.

Hösten 1944 gjorde Röda armén kraftiga framryckningar i Estland, Lettland och Litauen. Minnet av den förra sovjetiska ockupationen fick människor att lämna hus och hem. Nära 
40 000 personer – varav 32 000 från Estland - tog sig till Sverige.

Många gav sig ut på öppet hav i överlastade farkoster. De trotsande de väder och vind, i hopp om att finna en fristad.
Bland dem fanns jordbrukaren och fiskaren Karl Heinrich Rammus född 5/11 1900, hans hustru Rosa Rammus född 7/4 1901.  
Med på färden var även deras tre små barn, den 9-årige Ulo, den sjuåriga Evi och lilla Letti Kristina som bara var två år gammal och därför bäddades ner i en strömmingslåda. 
- Vi var elva personer i den öppna båten, säger Letti om den tre dygn långa färden mot friheten i Sverige. 


Letti Rapp om flykten från Estland 1944 och en lyckad skattjakt 52 år senare...


Djur och natur är konstnären Letti Rapps kännemärke och i synnerhet vargar. 

Innan familjen lämnade sitt hem på Estland grävde fadern ner familjens värdesaker i en stor trätunna. 
52 år senare for syskonen tillbaka till Estland med varsin spade för vad som skulle bli en ovanligt lyckad skattjakt.

Efter 52 år i Sverige 
for syskonen till Estland på skattjakt

”Syskonen på skattjakt i Estland” så löd en rubrik i DN hösten 1998. Under underrubriken ”DN gratulerar” berättades historien om hur Letti Rapp och hennes bror Ulo Rammus nyss lyckats återfinna den trätunna fylld med föremål som deras pappa gömt ett drygt halvsekel tidigare. Kanske var det denna artikel som först gjorde mig uppmärksam på fenomenet med de estniska ”skatterna”. Letti var hur som helst den första person jag kontaktade när jag 2009 påbörjade mitt sökande efter berättelser om nergrävda föremål.

Lettis berättelse börjar i sept 1944. Hon var då två år gammal och bodde tillsammans med sina föräldrar Karl och Rosa och sina syskon Evi och Ulo på en liten gård i Suurupi, ett par mil väster om Tallin. Familjen försörjde sig på fiske och jordbruk. Kriget pågick med full styrka och de bestämde sig för att fly från den pågående sovjetiska invasionen. En mörk och blåsig septemberkväll gav de sig av i familjens lilla fiskebåt och satte kurs mot Sverige. Ytterligare personer togs ombord och sammanlagt trängdes elva personer i båten.
Karls svägerska Line uppmanade familjen:
- Ta inte med er så mycket, ni är snart tillbaka igen.

De ägodelar som inte rymdes i båten lämnades över till släktingar och grannar. De lovade att ta hand om djuren – kor, får och höns – och annat tills familjen återvände. För att de snart skulle återvända, det var de övertygade om. Mamma Rosa var så säker på detta att hon vägrade att lära sig svenska. Vad skulle det tjäna till? De skulle ju ändå snart åka hem igen.
Så blev det inte och Rosa kom att ångra att hon tog med sig så lite. Särskilt saknade hon fotoalbumen.

Innan avresan grävde Lettis pappa i hemlighet ner en tunna fylld med ägodelar i trädgården. Lettis sju år äldre bror Ulo var med och fick noggranna instruktioner om att memorera var skatten gömdes, på vilket avstånd och från vilken vinkel från husknuten. Ulo tyckte det var spännande och förstod också vikten av att lägga detta på minnet.

Under de många åren i exil i Sverige pratades det inte särskilt mycket om den gömda tunnan. Mamma Rosa talade ibland om att det fanns ”lite pengar” där, pappa Karl talade om en gömd ”förmögenhet” med ryska guldrubler och annat. Men vardagen i Sverige fyllde tillvaron med många andra bestyr och att söka efter den nergrävda skatten låg långt bortom det möjligas gräns.

Familjen etablerade sig som fiskare och småbrukare på Rådmansö i Stockholms skärgård. Karl avled 1965 och kom aldrig tillbaka till Estland men Rosa besökte det gamla hemlandet ett par gånger under sovjettiden; då hade hon dock börjat betrakta Sverige som ”hemma”.

Letti gjorde 1974 ett försök att besöka sitt barndomshem men det visade sig nu ligga i ett militärt område. Det var avspärrat och taggtråd överallt, minns hon.

Efter Sovjetväldets fall och när Estland åter blivit självständigt beslöt sig Letti och Ulo att göra ett försök att återfinna den gömda skatten. Hösten 1998 lastade en bil med nödvändig utrustning- spadar, handskar och stövlar – och tog sedan färjan till Tallin tillsammans med sina respektive. De letade sig fram till familjens gamla gård. De visste sedan tidigare att det inte fanns några byggnader kvar där, de hade bränts ner eftersom den sovjetiska militären ansett att de utgjorde en säkerhetsrisk. Nu låg platsen öde och marken täcktes av högt gräs och vildhallon. Några päronträd stod förfarande kvar. Ulo hittade en husgrund och med den och sin minnesbild som utgångspunkt stegade han iväg och började gräva. 

Jorden var mjuk och lättgrävd och det tog inte lång tid förrän Ulo stötte spaden i något hårt och utropade: Här är det!

På en knapp meters djup låg den gömda tunnan. Efter 54 år i jorden lyftes den tunga ektunnan upp och locket togs av. Därunder väntade ett svartfärgat virrvarr av föremål som nyfikna händer lyfte upp ett efter ett. Där var ett par gamla LM Ericsson-telefoner, en kristallkaraff. (Det första som möter blicken under locket är sladdar till ett par gamla telefoner. ) kristallfat, dricksglas av olika slag, en silverklocka, silvermynt från tsartiden, smycken, en tubkikare, ett förstoringsglas, små askar med strumpeband och knappar och en hel del annat.

Glädjen över fyndet var givetvis stor bland skattsökarna. De visste inte på förhand om någon annan hade hunnit före dem och redan hittat tunnan. Eller om de själva skulle hitta fram till det rätta gömstället. Men nu var lyckan fullständig. Letti tog en av telefonlurarna och låtsades ringa till sin avlidna pappa.
- Nu har vi hittat skatten. Ville bara ringa och tala om det. Hej då!

Sedan slog sällskapet sig ner i gräset och öppnade ett par flaskor champagne och skålade med varandra. Korv och bröd plockades fram, solen sken och vatten porlade i en liten bäck strax intill där Ulo och hans kamrater brukade leka när de var små. Många minnen kom tillbaka och med dem många känslor. De var med både glädje och tårade ögon som sällskapet avnjöt sin måltid i gröngräset.

Väl hemma i Sverige delade syskonen upp föremålen mellan sig. Sakerna förknippas i hög grad med sin historia, i Lettis familj kallas till exempel kristallfaten ”morfars glasassietter” och telefonen påminner om det samtal Letti ringde när skatten var bärgad.

En av askarna i tunnan innehöll tuber med oljefärger som tillhört den konstnärligt intresserade Karl. Färgerna går fortfarande att använda och används nu av Letti – som själv är konstnär – vid särskilt utvalda tillfällen. Det är en mycket speciell känsla för henne att måla med dessa färger. De har inte bara tillhört hennes pappa utan har dessutom under mer än ett halvt århundrade legat gömda i det gamla hemlandets jord.


                                    När vi hittat telefonerna lyfte jag luren och ringde till pappa
                                              - Tack pappa! Vi har hittat skatten nu. 

I programmet spelade vi:
  1. Säg mig var du står med Carola  3.53
  2. Close to you med Andreas Weiss 3.45
  3. Forever and a day med Andreas Weiss  3.20
  4. Nostalgi med Ella Rammelt  
  5. Always on my mind med Willie Nelson  3.32
  6. Estlands nationalsång, Estonia National Anthem  1.34
  7. Jag ger dig min morgon med Fred Åkerström  3.46
  8. Så länge skutan kan gå med Pelle Törner  3.07
  9. Go West med Pet Shop Boys  5.04
  10. Vårvisa av Olav Gerthel till Egon Kjerrmans orkester  3.35
  11. Som en våg med Linda Rapp  3.07
  12. Brusa högre lilla å med Björn J:son Lind  5.07
  13. Delilah med Tom Jones och Pavarotti  3.33
  14. Air on a G String av Johann Sebastian Bach  4.49
  15. För musiken med Linda Rapp & Co

lördag 11 maj 2024

Hackstatrappan invigdes. Nöjesdrottningen Linda Rapp från början till nu...


Foto: Anders Wollgast
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
Jan Claesson, Kulturkanalen
Åke Stentoft, reporter
Linda Rapp, nöjesdrottning                                                      


Hänt i veckan
Jan Claesson, Michael Andersson och Anders Wollgast 
kommenterar veckans nyheter.

Österåkersborna besteg 
"Mount Everest" gemensamt  flera gånger om.

Hackstatrappan. Foto: Anders Wollgast

Michaela Fletcher inviger Hackstatrappan.
Foto: Anders Wollgast

Invigningen av Hackstatrappan 
(25.30)
Åke Stentoft rapporterade från invigningen. 
Han träffade bland andra:
  • Martin Andersson, framtidsaccelerator 
  • Michaela Fletcher, kommunalråd
  • Sally
  • Janne Köllner Kalén JK:s korvar
  • Emma med småttingar
  • Lena och Mattias Rosén och
  • Hans Partby som berättade att förr på 1970-talet fanns det minsann en skidlift upp för Hackstaberget.
Hackstatrappan är 160 m lång och 67 m hög fördelad på 212 steg och fyra avsatser för träning och vila. 

Från Hackstatrappan hörde vi: 
  • The times they are a-changin med Bob Dylan  3.18
  • Stairway to Heaven med Led Zeppelin 
  • I dont wanna wait m David Guetta, One Republic 2.29
  • It started with a love affair med Jerry Williams 3.27
  • Maraton med Miss Lee (feat Eah Jé)  2.19
  • Sol, vind och vatten med Ted Gärdestad  3.09
  • Koltrast vid Haväng med Pernilla Andersson  3.06 

Åke Stentoft intervjuade några av bergsbestigarna i Hackstatrappan. Här har han lyckats fånga kommunalrådet Michaela Fletcher (M).
Foto: Anders Wollgast

Veckans bukett (1.05.40)
Kulturkanalens Jan Claesson berättade att han mötte sin Jury mitt i Hackstatrappan och att de beslutat ge Veckans bukett till Radio Österåkers 
Åke Stentoft. 
Buketten hämtas hos: 
Åkersberga Blomsteraffär på Stationsvägen 8 i Åkersberga. 
Grattis, Grattis, Grattis!


(1.12.30)
Linda Rapp
Åkersbergas okrönta nöjesdrottning 

 
Linda Rapp Showreel 2013

Linda Rapp från början till nu...
Linda Rapp är artist och musikant ut i fingerspetsarna. Så har det alltid varit och så lär det förbli. Sången är hennes huvudinstrument. Hon hanterar dessutom saxofon, piano, dragspel och tvärflöjt. Hon är dessutom rolig, ett underhållningspaket helt enkelt. Det vet Österåkersborna. När något ska firas är det som regel Linda Rapp som med musikanter och elever äntrar scenen för att dela med sig av takt och ton i musikalisk glädje.  

Med artistskolan Livat gör hon dessutom en kulturgärning utöver det vanliga. Och det är minsann bara början. Som nybakad musiklärare (!) drömmer hon nu om fritidshem fyllda av musik för att alla barn ska få må bra och få en meningsfylld uppväxt.  

Hör Linda Rapp berätta själv i Fredagsmagasinet! 

Förra sommarens succéföreställning "Suzannes Servering" på Ekbacken.

Nöjesdrottningen Linda Rapp 
- från början till nu...

Starkt präglad av familjens flykt från Estland undan ryssen 1944. Uppväxt på Räfsnäs i Rådmansö, en produkt av havet
driven av stunderna på scenen, mitt i rampljuset och av kontakten med publiken.

Från början upplyft av Yvonne Ahlbom i Yvonnes Barn där hon fick sjunga och skådespela framför riktiga kulisser med riktigt ljud och ljus i Teaterns värld. Och sedan dess har det bara rullat på.  

När hon fyllde 50 åkte hon på en expedition till Snöriket Kiruna varifrån hon skidade vidare rätt ut i ödemarken. Väl hemma igen blev det fest och kalas med familjen innan firandet kulminerade i en jubileumsshow inför en fullsatt Berga teater. För säkerhets skull tog hon med sig hela garderoben... 

Hör henne själv berätta i Fredagsmagasinet!

Tjejen som inte fick vara med i Åkersberga Revyn (!) står i livets middagshöjd på toppen av sin karriär och är utan konkurrens Österåkers klarast lysande stjärna. 

Staffan Atling och Linda Rapp

 
Linda Rapp får Sällskapet Stallbrödernas stipendium av Bosse Parnevik 19 aug 2015.

  
I programmet spelade vi: 
  1. Non ho létá med Gigliola Cinquetti  3.05
  2. The times they are a-changin med Bob Dylan  3.18
  3. Stairway to Heaven med Led Zeppelin 
  4. I dont wantna wait med David Guetta, One Republic 2.29
  5. It started with a love affair med Jerry Williams 3.27
  6. Maraton med Miss Lee (feat Eah Jé) 2.19
  7. Sol, vind och vatten med Ted Gärdestad  3.09
  8. Koltrast vid Haväng med Pernilla Andersson  3.06
  9. Vårvintervisa med Olov Antonsson  3.27 
  10. A Reason med Linda Rapp  2.22
  11. Sound of Silence med Linda Rapp  01.55
  12. Många stenar med Linda Rapp  3.07
  13. Stop where you are med Linda Rapp 2.12
  14. Solen går upp med Linda Rapp  2.52
  15. Vishet med Linda Rapp  3.29
  16. Rosetter med Linda Rapp  3.44
  17. Som en våg med Linda Rapp  3.07
  18. Without you med Linda Rapp och Stefan Atling  4.17
  19. För musiken med Linda Rapp, Lill Lindfors, Anna Sahlene, Dogge Doggelito, Ida Wiklund, Janne Schaffer, Jonas Gideon, Josefin Glenmark, Maja Söderström och Staffan Atling  4.16

Reservation för skriv, läs- och hörselfel.

lördag 4 maj 2024

Livemusik i studion med Cases. Martin Andersson och Michaela Fletcher. Trygghetssamordnare Madeleine Holmström och Hans Landström


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
  • Framtidsaccelerator Martin Andersson och kommunalrådet Michaela Fletcher (ca 14.00)
  • Gruppen Cases dvs bröderna Kent och Jan Hedberg samt Martin Andersson (ca 32.55)
  • Veckans bukett med Jan Claesson (ca 1.04.00)
  • Trygghetssamordnare Madeleine Holmström (ca 1.11.50)
  • Programledare Hans Landström (ca 1.47.00)

Martin Andersson och Michaela Fletcher (ca 14.00)
bjöd på några kommunala aktualiteter och då kanske framför allt inför söndagens invigning av den 212 steg höga Hackstatrappan inklusive tre, fyra avsatser för vila och rekreation. Om bara 236 besökare tar sig upp till toppen i samband med invigningen så har de tillsammans gjort en ansträngning som motsvarar bestiningen av Mount Everest. 
Den som på egen hand önskar göra samma bedrift måste alltså gå uppför Hackstatrappan 236 gånger på egen hand. 
Mycket annat är också på gång i kommunen. Hör Martin och Michaela berätta om såväl social hållbarhet med folkhälsa som en hel del annat. 


Ulf Larsson
Cases (ca 32.55)
Bröderna Kent och Jan Hedberg från Täby som tillsammans med Martin Andersson utgör bandet Cases, ett namn som för länge sedan - redan i slutet av 60-talet - präglades ingen mindre än skådespelaren och programledaren Ulf Larsson (1956-2009). 
Bandet, som aldrig spelar offentligt (med undantag för Radio Österåker) existerar egentligen bara hemma hos Martin i hans Home-Studio-Svavelsö där de tillsammans åtstadkommer fantastiskt bra musik med skön stämsång. 




Veckans bukett (ca 1.04.00)
Janne Claesson avslöade att Veckans bukett går till: 
Nils Boström för hans mångåriga insatser i SPF-tidningen. 
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär på Stationsvägen 8 i Åkersberga.


Madeleine Holmström
Madeleine Holmström (ca 1.11.50)
Efter tolv år som polis och snart ett och ett halvt år som trygghetssamordnare sammanfattar Madeleine Holmström situationen i Österåker efter vårens sprängningar och annat elände. Österåker är en trygg skärgårdskommun, konstaterar hon. Men trygghet är en färskvara att verkligen vara rädd om. 

Hon är kanske mest bekymrad över mäns våld mot kvinnor. Inte ens i Österåker är verkligheten i nära relationer bättre än på andra platser.  Så har hon också valt sin musik i dagens program med omsorg.

Madeleine är emellertid full av idéer om hur läget ska förbättras. Närmast väntar en trygghetsundersökning i kommunal regi. Över tusen österåkersbor kommer under vecka 23-24 att få ett SMS innehållande en länk med vilken man kan klicka sig vidare till ett frågeformulär som tar 5-10 minuter att fylla i. Allt för att kommunledningen ska få veta vad medborgarna tycker och vill och därmed också verktyg att kunna förbättra situationen.   
- Här kan man verkligen som enskild person bidra till tryggheten i Österåker, säger Madeleine Holmström. 


Hans Landström
Hans Landström (1.47.00)
Programledare Hans Landström som tillika är Radio Kanalens ansvarige utgivare är gäst i Fredagsmagasinet denna fredag i maj. Han berättade om såväl Whiskyakademien (där han är ständig sekreterare) som Munskänkarna och Odd Fellows.

Hasse berättar om hur han i gömmorna hittat en kasse Femböcker skrivna av den engelska författaren Enid Blyton. 

Femböckerna skrevs mellan 1942 och 1963 och gavs ut i Sverige 1954-1964. 
Det är ingen överdrift att påstå att de var ett måste för nästan alla unga andra hälften av förra seklet.  
Hasse bestämde sig för att läsa om böckerna vilket småningom resulterade i ett inslag i radioprogrammet "Hasse på Skäret" - en titel under vilken Hasse Landström har gjort inte mindre än 482 program till dags dato. 

Fredagsmagasinet fick programmet på en sticka och trivsamt besök av upphovsmannen själv. Det resulterade i en trevlig pratstund också innan vi alla fördjupade oss i såväl Enid Blyton som hennes 21 Femböcker.  


I programmet spelade vi: 
Studiovärd Michael Andersson
I kilt på Byxlösa dagen den 3 maj.
  1. Rulla på, rulla på med Jailbirds Singers 2.44
  2. Rolling hom med Cases  3.49
  3. Hard way back live med Cases
  4. Holiday live med Cases
  5. Ytterligare lite live med Cases
  6. Signatur Karlsson Evig Vår & Helga Andersson med Vispojkarna  4.20
  7. Meningen med livet med Sonja Aldén  3.44
  8. Behöver inte dig idag med Clara Klingenström  3.00
  9. Walk of life med Dire Straits  4.08
  10. Every day I wrote a book med Elvis Costello och The Attractions
  11. Som en uppslagen bok med Tory Bernhards
  12. Let´s dance med Anna Book
  13. Book of love med The Monotones
  14. The snake and the bookwurm med Cliff Richards och The Shadows
  15. King of the Swingers ur Djungelboken
  16. Time is tight med Booker T. & the M.G.´s
  17. Picture books med The Kinks
  18. I read you like an open book med Tages
  19. Malte Lindeman med Hasse & Tage