lördag 15 juni 2024

Michaela Fletcher, Michael Fant och Crime Village


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
Michaela Fletcher, kommunalråd tillika kommunstyrelsens ordförande (07.20)
Michael Fant, teaterman av rang med rötter i tidnings- och reklamvärlden (46.50)
Veckans bukett med Jan Claesson (1.40.10)
Crime Village, coverband från Brottby (1.46.00)


Michaela Fletcher
Michaela Fletcher (07.20)
En gång i månaden kommer Michaela till Fredagsmagasinet för att i all anspråkslöshet informera om både ditt och datt. Det är alltid trevligt. Inför det stundande sommaruppehållet försökte vi summera något av det som hänt under året och vad som nu är på gång. 
Österåkersborna kan ju glädja sig åt flera nya tillskott som exempelvis Multiarenan och Hackstatrappan som båda är till för att locka till rörelse och bättre hälsa. Den sammanlagda trappklättringen i den sistnämnda hade redan på premiärdagen resulterat en klättring som motsvarande inte mindre än fem bestigningar av Mount Everest. 
Tro´t den som vill...
Sedan dess har folk börjat klaga på ogräset som frodas mellan trappstegen. Åtgärder är emellertid vidtagna, berättar Michaela Fletcher. Kommunfolk med röjsåg har nu fått en ny arbetsuppgift att hålla koll på.  

Michaela Fletcher berättar i Fredagsmagasinet om det nyligen genomförda EU-valet. Hon berättar även om nationaldagsfirandet och valet av Agneta Strandäng som Årets Österåkersbo.  

En fjäder i hatten för Michaela Fletcher är onekligen Österåkers strama ekonomiska förvaltning som resulterat i en sänkning av kommunalskatten från 19.23 till 16.60 kronor per intjänad hundralapp. Om hur det gick till och hur hon tänker i sammanhanget får vi veta i Fredagsmagasinet. 
Skickligt. Det får man tillstå.
Kanske är det just det som gjort att så många försöker värva henne till högre politiska positioner. Hon har till exempel tackat nej till jobbet som Region Stockholms oppositionsråd. Hon vill helt enkelt stanna i Österåker. Inte minst sommaren har mycket att erbjuda österåkersborna. Michaela Fletcher berättar om såväl Kanalens dag den 25 augusti som Totalförsvarsdagen den 31 augusti på grönytan mellan Alceahuset och Skolvägen. 

Läs mer om Totalförsvarsdagen här 

Michael Fant
Michael Fant
(46.50)
När Michael Fant och familjen flyttade till Åkersberga 1974 kom de närmast från Hälsingborg där han varit marknadschef för Allers förlag. Att flyttlasset rullade norrut berodde inte enbart på hemlängtan utan även på det faktum att den då treårige sonen Jacob hade börjat tala skånska. 
- Det här går inte, sa Michael och hustrun Anne till varandra. 
Och då hon hade "anknytning" till sommarställen i Österåker föll det sig naturligt att söka sig dit där man, som Michael säger, fick mycket för pengarna. 

Michael Fant har sina djupaste rötter i Stockholms innerstad. Tack vare hans far, skådespelaren Georg Fant och farbror Kenne Fant, växte han upp i en värld av film- och teaterdamm. Det har i sin tur gett honom ett osedvanligt bra kontaktnät som inte minst österåkersborna haft nytta av då han kunnat locka många högkvalitativa gästspel till bland annat Bergasalen i Folkets hus, Berga teater och Ekbacken. Michael Fant är som bekant mannen bakom Kulturföreningen, Musikkaféet och inte minst Kultursoffan i vilken han inför publik har intervjuat en rad kända skådespelare genom åren. Han hade dessutom minst ett finger med i bildandet av den Riksteaterförening som nu blomstrar på Berga teater.

Men säg den glädje som varar beständigt. 
Efter 50 år i kommunen söker sig nu Michael Fant tillbaka till Stockholm där han växte upp och där han idag har såväl barn som barnbarn. Närheten till de stora scenerna lockar förstås också. Det innebär inte att att banden till Åkersberga en brutna. Framtiden får utvisa hur ofta han framöver tar Roslagsbanan ut i skärgården för att hälsa på. Vi på Radio Österåker hoppas att Michael Fant kommer på besök ofta framöver. Tills vidare tackar vi för allt genom att förära honom...


Jan Claesson
Veckans bukett (1.40.10) 
Jan Claesson, hela hans jury, Kulturföreningen, Radio Österåker, ja hela Åkersberga hade denna dag enats om att förära Michael Fant Veckans bukett. 
Grattis, Grattis och Tack för Allt!
Buketten kom från Åkersberga Blomsteraffär, 
Stationsvägen 8 i Åkersberga.  

Michael Fant tackade för sig genom att till sist i programmet bjuda på några hemliga tips inför kulturhösten. Kulturföreningens Jan Claesson såg tämligen orolig ut.
Bland gästspel som är på gång finns såväl Petra Nielsen som The Rat Pack, dvs The High Society med Karl Dyall, Rennie Mirro och Joachim Bergström. Det ser vi verkligen fram mot...

Läs mer om Petra Nielsen här 
Läs mer om The High Society här 


Coverbandet Crime Village från Brottby (1.46.00)

Thomas Revesz (trummor), Robert Ramström (gitarr) Ari Hakala (sång o saxofon) 
och ljudtekniker Anders Wollgast, Radio Österåker.
Foto: Thomas Revesz

Robert Ramström
Coverbandet Crime Village är djupt förknippade med revygänget Össebyamatörerna som roade Brottbyborna i mer än 50 år. Många minns aktörer som Lisa (Andersson) Blomdin, Anki Gustavsson, Inger Uddén, Åke Uddén, Margareta Rosenlund, Thomas Pettersson och många många flera. Med ett osedvanligt glatt humör roade de byborna från en liten scen i Karbyskolans gympasal. 
Av många oförglömliga ögonblick kan nämnas publikens jubel när Åke Uddén äntrade scenen som den då väldigt omskrivne kvartespolisen Roffe Batong (för övrigt från Åkersberga). Runt-omkring-personal som Bengt Axén, Fredrik Andersson och alla revybarnen som sprang omkring överallt och spelade med hörde också till.  
Idag är scenen borta och med den dessvärre även Össebyamatörerna. De har helt enkelt ingenstans att samla Brottbyborna. 
När det kliar i fingrarna på de gamla revyrävarna får de numera i stället utlopp för Brottbyhumorn på film tack vare en filmare vid namn Anders Österberg som driver Garnfilm i Össeby-Garn.  
Se tre kortfilmer längst ner på denna sida.
Läs mer om Garnfilm här och här och här 

Sångaren och saxofonisten
Ari Hakala som även skötte
ljudet åt Össebyamatörerna
Össebyamatörerna hade alltid levande musik i sina föreställningar. Lars Erik Mannberg efterträdde väl Bengt Axén som kappelmästare och ur det bildades så småningom coverbandet Crime Village som idag består av Ari Hakala (sång och sax), Robert Ramström (gitarr) och Thomas Revesz (trummor) samt Sven Andersson (bas) och Michel Johansson (gitarr) varav de tre första alltså gästade Fredagsmagasinet.  

Crime Village har tillgång till egen studio. De repeterar på tisdagar  och spelar upp till dans, konsert och/eller underhållning när tillfälle ges. Det kan vara på motorträffar, födelsedagskalas eller bröllopsfester. 
Då kan minsann vad som helst hända. 
Somligt kan i efterhand ge upphov till många glada skratt. 
I Fredagsmagasinet berättar de om den tråkigaste spelningen för ett politiskt ungdomsprogram och den roligaste spelningen på en bilträff på Ekbacken i Åkersberga. De berättar även om danskvällen med bara män närvarande och födelsedagbarnet som hyrde in en strippa med livvakt och kalaset med den kvaddade bröllopstårtan. 
Missa dem inte!

Läs mer om Crime Village här och här och här och här 

Crime Village i Brottby repeterar varje tisdag.


I programmet spelade vi: 
  1. Tänk om med gruppen Bent  3.06
  2. Så länge vi har varann med Ratata - Mauro Scocco och Frida (Annefrid Lyngstad)  4.40
  3. Moth to a flame med The Weekn´d och Swedish House Mafia  3.54
  4. Scholl´s out med Alice Cooper  3.30
  5. Stayin´alive ur Saturday night fever med Bee Gees  4.44
  6. The winner takes it all med ABBA  4.54
  7. Born in USA med Bruce Springfield  4.38
  8. Always remember us this way med Lady Gaga  3.30
  9. Always on my mind med Willy Nelson  3.32
  10. Oh la la med Crime Village  4.38
  11. Crazy little things med Crime Village  2.29
  12. Suspicious minds med Crime Village  4.02
  13. Beds are burning med Crime Village  3.57
  14. Växeln hallå med Crime Village  2.56
  15. 1973 med Crime Village  4.00
  16. This is not a sad sad song med Andreas Weiss  3.48
  17. Vals om sommaren med Bengt Sändh  2.49


Össebyamatörerna 
präglade den speciella Brottbyhumorn!

Idag gör de en och annan kortfilm i samma okonstlade anda.
Här några exempel från Garnfilm:

 

I nattens mörker
I huvudrollen: Lisa Blomdin 
Idé och manus: Karl-Johan Lundberg
Regi: Garnfilm
Foto, ljud, ljus, musik och redigering Anders Österberg. 
Ljudbom: Millan Österberg


Snart är det jul
I rollerna: Ari Hakala, Carina Brunnberg, Karl-Johan Lundberg och Ellinor Österberg
Manus: Karl-Johan Lundberg
Regi: Garnfilm
Ljudbom och ljus: Tomas Kullström
Foto, ljud, redigering: Anders Österberg
Producent: Anders Österberg


Fågelskådarna
I rollerna: Lisa Blomdin, Carina Brunnberg, Gerd Nielsen, Karl-Johan Lundberg, 
Ari Hakala, Ellinor Österberg, Millan Österberg, Helge Österberg
Manus och regi: Garnfilm
Foto, ljud, musik och redigering Anders Österberg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar