fredag 27 september 2024

Michaela Fletcher, Emilia och Mats Rösund, Monica Dominique och grabbarna i The Letter


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
  • Michaela Fletcher, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande (M) (12.35)
  • Veckan bukett med Janne Claesson (55.00)
  • Emilia Rösund, skådespelare aktuell som Annika i "Pippi flyttar in" på Intiman 1.03.30)
  • Monica Dominique, inför söndagens konsert med Tina Ahlin på Berga teater (1.36.00)
  • Ludvig Wård och Petter Almén om gruppen The Letter (1.53.50)

Harevartnåt?
Det skriver lokalbladen om just nu... 
  1. Grattis Michael och Michaela på namnsdagen på söndag 29 september.
  2. Praktskandalen på äldreboendet Enebacken. Eller som tidningen Mitti skriver: Larmet från äldreboendet "Som huset i en skräckfilm".
  3. Det dåraktiga i att Roslagsbanan ska dras in till city och att Östra station läggas ner. Som gjort för att slå ut hela Stockholm i ett enda slag. Räcker med en dynamitgubbe eller två.
  4. Bygget av vätgasfabriken på Ljusterö. Det började med ett gäng farbröder som ville satsa på vätgasdriven båt som gick i trafik mellan Ljusterö och Stockholm... 
  5. Veckans bullpåse från ICA Skånsta.
  6. Katten Neero som trillade ner i en dagvattensbrunn och efter mycken möda och stort besvär kom upp igen...

Michaela Fletcher (12.35)
Det var en ovanligt stressad Michaela Fletcher som bland annat berättade  om turerna king den pågående praktskandalen på äldreboendet Enebacken - vars personal har skrivit ett 28 sidor långt brev med klagomål på arbetsgivaren Forenade Care. Företaget driver äldreboendet sedan halvårsskiftet men läget är katastrofalt vilket både Nu i Österåker och Mitti skriver om. Särskilt som oppositionen kräver att avtalet ska rivas upp och att Enebacken skall återgå till att drivas av kommunen. Ärendet ligger emellertid inte på Michaela Fletchers bord men hon förklarar situationen ändå. Tack för det!

Anna Ohlsson, chef över lokalpolisområde Södra Roslagen, slog i början av augusti larm till kommunledningarna i främst Österåker och Vallentuna om att den organiserade brottsligheten har slagit rot även här. Flera unga personer hemmahörande i kommunerna är i dagsläget inblandade i grova våldsärenden och sitter frihetsberövade. Michaela Fletcher redogjorde för den tämligen förtvivlade situationen och hur man just nu försöker rädda de värst drabbade ungdomarna och lösa problemen in för framtiden. Det är en minst sagt skrämmande verklighet som nu målats upp och som vuxenvärlden måste ta tag i.   
 

Veckans bukett (55.00)
Janne Claesson delade ut Veckans bukett till Monica Eklund, PRO i Österåker.
Buketten hämtas Åkersberga Blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga


Emilia och Mats Rösund
Emilia och Mats Rösund (1.03.30)
Tolvåriga skådespelerskan Emilia Rösund blev elev hos Linda Rapp i Livats Artistskola redan som femåring. Väl där visste hon genast att hon hade hittat hem och vad hon vill ägna sig åt i framtiden. 
Som nioåring ställde hon upp i en audition på Intima teatern i Stockholm. Det resulterade i att hon spelade inte mindre än tre roller i Ronja Rövardotter den säsongen. Sedan har det rullat på av bara farten.  

Just nu spelar Emilia rollen som Annika i "Pippi flyttar in" och till nyår väntar nya, ännu hemliga uppgifter för Emilia på Intiman. Om det berättar hon själv med pappa Mats Rösund vid sin sida i Fredagsmagasinet. 
Emilia Rösund är tveklöst en av morgondagens stora stjärnor. Glöm inte var ni hörde henne först. Hon riktigt lyser av skådespelarglädje redan nu. Missa henne inte!
Läs mer om Emilia här och här och här och här 


Monica Dominique (1.36.00)
Monica Dominique
På söndag den 29 september kommer Monica Dominique och Tina Ahlins Quartett till Berga teater i Åkersberga. I Kulturföreningens folder står att de kommer att ta sig många musikaliska friheter och bjuda på ett program med stor spännvidd! 
- Med sina fingrar, röster, munspel och dragspel så klingar deras arrangemang djupt rotade i den svenska traditionen; Jazz från Monica Z till Duke Ellington, visor med skarpa, geniala texter av Olle Adolphsson, Beppe och Tage Danielsson - varvat med Piazolla, Solar Plexus och Debussy!
Vi i Fredagsmagasinet ringde upp Monica för att få höra henne berätta om samarbetet med Tina Ahlin och den kommande konserten. Hon är dessutom aktuell med körverket Missa Brevis (i Danderyds kyrka 20 oktober) och de efterfrågade konserterna "Fyrhändig musik på en flygel" med maken Carl-Axel Dominique.
Mina intervjuer med Monica Dominique hittar du här


Ludwig Wård och Petter Almén
The Letter (1.53.50)
Så länge det är kul...

Superbegåvade 
Ludwig Wård och Petter Almén 
är elever på Musikhögskolan i Stockholm. Båda satsar på en framtid som musiklärare men just nu är det som att livet leker. De musicerar och komponerar flitigt tillsammans vid sidan av studierna. De ses hos varandra eller räknar takter via datorerna när andan faller på och idéerna flödar. För så kan man minsann skriva låtar nu för tiden. 
Ludwig och Petter tillsammans utgör bandet The Letter. De skriver sitt eget material och har redan en repertoar på åtminstone ett 60-tal låtar. I juli släppte de sin andra fullängdsplatta på Spotify och på sistone har de börjat göra sig gällande på Stockholms inneställen. Spelglädjen är inte att ta miste på. Inte heller publikens förtjusning. Förtjusta är även vi på Fredagmagasinet som verkligen rekommenderar The Letter. Deras musik är av hög kvalitet och kan bära hur långt som helst. Redan nästa sommar bär det iväg på en miniturné till Köpenhamn och Tyskland om allt går som grabbarna vill. Vi på Fredagsmagasinet håller tummarna!
The Letter på facebook hittar du här
Och på Spotify hittar du dem här 

Omslaget till "The Letter No 2" av Malva Ottosson


Till sist... 
Ett ord på vägen med Micke Andersson och Anders Wolgast.
- Håll koll på båtarna, gott folk. Nu är tjuvarna på gång igen! Allt möjligt får fötter och försvinner!
- Och ni som är ute och går, tag på reflex!!! Glöm för all del inte att testa reflexerna så att de funkar!


I programmet spelade vi: 
  1. Norrtälje Manskör under ledning av Thomas Sving: Byssan lull och Jungman Jansson
  2. Kings & Queens med Ava Max  2.42
  3. Sisters are doing it for themseleves med Aretha Franklin och Eurythmics  4.31
  4. Edge of seventeen med Stevie Nicks  5.29
  5. Wonderful tonight med Eric Clapton  3.45
  6. Gröna små äpplen med Monica Zetterlund  3.44
  7. Slipping through my fingers med Abba  3.53
  8. Genie in a bottle med Christina Aquilera  3.37
  9. Tillägnan med Tommy Körberg  3.38
  10. Introducing The Letter  1.30
  11. Bus Lady med The Letter  3.26
  12. Apple Pie med The Letter  2.42
  13. Knock knock med The Letter  2.01
  14. Beer on my piano med The Letter  2.04
  15. The bassist med The Letter  3.30
  16. Bottles of Joy med The Letter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar