Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström
Medverkande:
- Sissi Saller, Jimena Nunez och Eva Mörch, Träffpunkten Solgården (ca 13.05)
- Martin Andersson, framtidsaccelerator, o Daniel Hansson, strateg i hållbart åldrande (ca 1.05.00)
- Eila Pöllänen, musikartist med rötter i Karelen (ca 1.45.05)
Harevartnåt?
Vi botaniserar lite i veckans skvaller och lokaltidningar.
Det sägs att...
de flesta som känner sig otrygga i Österåker bor i centrala Åkersberga. Tryggast är de som bor i Åsätra och Roslagskulla.Michael Andersson och hans James Bond-bil
Bentley Mulsanne Turbo som inte fick vara
på bild i tidningen Kanalen.- dödsfallet vid färjeläget i Östanå var en man i 60-års åldern som troligen dog en helt naturlig död. Ingen är misstänkt för brott.
- mobilförbudet i skolorna tycks fungera bra. Åtminstone lärarna tycker att det är positivt -
- att vinterns våldsdåd, skjutningar och sprängningar gett upphov till ett stort antal häktningar. Har vi tur så är det slut på eländet.
- att vår studiovärd Micke och hans bil är omskrivna på sidan 12 i tidningen Kanalen som emellertid inte lyckades få in en bild på bilen. Fredagsmagasinet åtgärdar bristen här intill.
- att en man i 30-års åldern som tidigare var dömd för sexbrott mot barn nu åter är häktad. Han hann nämligen bara ut ur fängelset förrän han på nytt begick brott mot barn i Österåker.
- två unga grabbar som ett starta-eget-projekt i skolan börjat baka surdegsbröd. Det gick så bra att nu tycks det bli ett företag på riktigt. Välkomna till Fredagsmagasinet och berätta, grabbar!
- VA-taxan hög, den femte högsta i landet tyvärr.
- Roslagsbanan som ska dras om till Centralen nu föreslås dras ända till Tyresö. Inget vidare, tycker vi, att Östra station ska läggas ner.
- att unga vuxna i Österåker att sämst i hela stockholmsregionen att gå till tandläkaren. Bara 29% av dem går regelbundet till tandläkaren vilket betyder att 71% inte gör det.
- Österåker och Vallentuna kommuner samarbetar med flyktingmottagandet. Bra där!
Ny bok: "Mitt liv i Åkersberga" (ca 13.05)
![]() |
Sissi Saller med boken "Mitt liv i Åkersberga" som hon varit projektledare, redaktör och textansvarig för. |
Jimena Nunez |
Jimena födde idén om ett antologiprojekt i Österåker och engagerade storytellern, skribenten och konstnären Sissi Saller som handledare. Resultatet blev en studiecirkel i skrivande för åtta entusiastiska damer som började berätta om sina liv och strax skrev så pennorna glödde. Ja, så bra blev det att deras berättelser nu har bundits samman till nyutkomna boken "Mitt liv i Åkersberga" med underrubriken "Seniorerna på träffpunkten Solgården".
![]() |
Författaren Eva Mörch |
- Det var väldigt roligt att skriva, säger Eva som kommer att skriva vidare. Frågan är bara om vad?
Bokens övriga författare är: Birgitta, Gertie, Hilda Gonzalez K, Karin Widman, Magaly Osorio, Maud Hägg, Violeta Orellana Olivares.
Med boken "Mitt liv i Åkersberga" i ryggen rullar verksamheten på Träffpunkten vidare med en ny skrivarkurs och en rad andra nya spännande aktiviteter.
Och nu blir boken radioserie!
En av aktiviteterna är att boken "Mitt liv i Åkersberga" nu också blir en radioserie med samma namn. Hans Landström, som är ansvarig utgivare för Radio Kanalen inom Radio Österåker kommer att ta sig an inspelningen av serien med samma namn under hösten. Fredagsmagasinet kommer att hålla er alla informerade om sändningstider framöver.
Boken "Mitt liv i Åkersberga"
är utgiven med stöd av Österåkers kommun.
Den kan köpas för 100 kr/styck på kommunens samtliga träffpunkter.
Veckans bukett (58.30)
Studiovärden Micke Andersson vikarierade för kulturkanalens Janne Claesson dagen till ära.
Janne har just har fyllt 80 år och fick därför Veckans bukett.
Varmt Grattis!!!
Buketten hämtas som vanligt hos Åkersberga Blomsteraffär på Stationsgatan 8 i Åkersberga.
Martin Andersson, framtidsaccelerator och (ca 1.05.00)
Daniel Hansson, strateg i hållbart åldrande
berättar i Fredagsmagasinet om kommunens program med rubriken "Nytt program för social hållbarhet och folkhälsa i Österåker" som tagits fram av Linn Sandegård och Oscar Alexanderson.
Målsättningen att alla som bor i Österåkers kommun ska kunna behålla sitt välbefinnande och ha goda förutsättningar för hälsa genom hela livet.
![]() |
Daniel Hansson bjuder in alla 80+ till hälsosamtal (foto från Österåkers kommuns hemsida) |
![]() |
Martin Andersson |
Martin Andersson och Daniel Hansson berättar i Fredagsmagasinet att det kommunala programmet för social hållbarhet och folkhälsa som framöver ska främja allas hälsa - från de minsta barnen till de äldsta äldre - så att alla ska kunna uppleva ett gott och tryggt liv på hemmaplan oavsett bakgrund. Kommunens alla förvaltningar och nämnder är berörda i programmets fem målområden:
- Demokrati och delaktighet
- Livslångt lärande
- Goda livsmiljöer
- Arbete och sysselsättning
- Goda levnadsvanor och meningsfull fritid
- Livslångt lärande
- Goda livsmiljöer
- Arbete och sysselsättning
- Goda levnadsvanor och meningsfull fritid
Martin Andersson och Daniel Hansson är själva främst berörda inom det femte målområdet "Goda levnadsvanor och meningsfylld fritid". Daniel, som är aktiv vandringsledare inom friluftsfrämjandet, förordar förstås motionsverksamhet som kan passa de äldre. Det gör även Martin som under året har varit med om att skapa Hackstatrappan i vilken folk numera av ren glädje klättrar uppför berget i tid och otid. Man behöver inte alltid tävla för att vinna hälsa. Tanken är att i hög grad involvera föreningslivet.
Hör Martin och Daniel berätta om Pröva-på-dagen i Multiarenan den 1 november. Framöver väntar även en hälsoscreening av drygt 11 000 personer som fyllt 65 år om hur de mår, hur de har det och vad som skulle kunna bli bättre.
Läs mer om programmet som du hittar här
Läs mer om Daniel Hansson och hans arbete här
![]() |
Fästningen i numera ryska Viborg |
Den ryska delen är störst, sträcker sig fram till sjön Ladoga och delas in i två regioner - Ryska Kareliska republiken och Leningrad oblast.
Finska Karelen är mindre och delas in i två landskap, Norra och Södra Karelen.
Karelen var svenskt
Det karelska folket hade djupa rötter i Karelen långt före vår tideräkning.
Sverige och republiken Novgorod kämpade om herraväldet över Karelen på 1200-talet. Svenskarna vann den västra delen som blev Svenska eller Finska Karelen.
Ryssarna vann Östkarelen den gången.
I Karelen ligger staden Viborg som var det medeltida Sveriges östra utpost på
Sverige och republiken Novgorod kämpade om herraväldet över Karelen på 1200-talet. Svenskarna vann den västra delen som blev Svenska eller Finska Karelen.
Ryssarna vann Östkarelen den gången.
I Karelen ligger staden Viborg som var det medeltida Sveriges östra utpost på
Torgils Knutsson |
År 1809 erövrade ryssarna hela Finland som kom att kallas Nya Finland medan Östkarelen blev Gamla Finland.
Finland gjorde sig så småningom av med ryssarna och förklarade sig självständigt i samband med ryska revolutionen 1917. I det då fria Finland ingick även Viborgs län i Karelen. Läs mer om ryska Viborg här
Efter det så kallade Vinterkriget och Fortsättningskriget fick Finland 1944 lämna ifrån sig en stor del av Finska Karelen till Röda armén och Sovjetunionen. Det förde med sig att större delen av befolkningen – ca 400 000 personer – evakuerades till andra delar av Finland. Karelen blev en sovjetisk republik som än i dag är ofri.
Det hindrar inte att längtan finns kvar hos det utlokaliserade karelska folket.
Eller som Eila Pöllänen säger:
- I mitt hjärta blommar Karelen…
Sångerska, multiinstrumentalist, kompositör, tonsättare, häxa och lite synsk.
Eila Pöllänen är bosatt i Åvastra, Frösunda, Vallentuna men kommer ursprungligen från finska Karelen där hon växte upp med mor och far och fem syskon. Andra världskriget påverkade dem alla. Femton år gammal vann hon en sångtävling i Helsingfors och fick åka till Paris. Där väcktes hennes passion för den speciella visformen chanson.
Eila kom till Sverige som utbytesstudent 1968 och fick stifta bekantskap med den svenska vistraditionen som hon är så förtjust i. För i Finland sjunger man inga visor, säger hon. Eila blev kvar i Sverige, gifte sig och fick döttrarna Paulina och Elin som båda sjunger med henne när tillfälle ges.
Eila Pöllänen har arbetat som lärare, bland annat i Åkersberga, men mest har nog ändå sång och musik präglat hennes liv liksom längtan till rötterna i Karelen. De många skivor hon spelat in på såväl karelska som finska och svenska präglas av den vemodiga visan. På så vis håller hon det karelska språket vid liv.
Hon har ofta turnerar i finska Karelen och lika ofta åkt dit med hjälptransporter.
Genom åren har hon erövrat titlar som exempelvis Sveriges bästa sverigefinska trubadur 1998 och världsmästare i Runosång i Helsingfors 2002. Hör henne berätta om det, gråtorskor och slagsmål på begravning och om hur man diktar med kalevalamått i Fredagsmagasinet.
Häng med...
Eila Pöllänen och studiovärd Micke Andersson
De delar födelsedag den 4 februari.
Undra på att tycke uppstod...
Drömmarnas Karelen - om evig längtan - som du hittar här
I programmet spelade vi:
- Take me home country rodes med Olivia Newton John 3.21
- Gracias a la vida med Violeta Parra 4.38
- Änglamark med Sven-Bertil Taube 3.17
- 60-talsmedley med Scotts 5.35
- My way med Andreas Claesson 3.56
- Le temps est bond med Bon Entendeur, Isabelle 3.23
- Run to you med Bryan Adams 3.53
- I´ll work for your love med Bruce Springsteen 3.34
- Vihmat minuu eliä avvutettih med Eila Pöllänen och William Lord 3.08
- Mikse elos moine lyhyt on? med Eila Pöllänen 2.31
- Till Kärleken av Ove Enström med Eila Pöllänen
- Tukka tango med Eila Pöllänen
- Måste gå min egen väg med Eila Pöllänen 2.43
- Blomsterängar med Eila och Elin Pöllänen 2.53
- Such a night med Elvis Presley 2.58