söndag 20 oktober 2024

Ny bok av seniorerna på Träffpunkten. Kommunens fokus på äldres hälsa. Musikartisten Eila Pöllänen på besök är som en virvelvind...

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast, Jonas Walther
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
  • Sissi Saller, Jimena Nunez och Eva Mörch, Träffpunkten Solgården (ca 13.05)
  • Martin Andersson, framtidsaccelerator, o Daniel Hansson, strateg i hållbart åldrande (ca 1.05.00)
  • Eila Pöllänen, musikartist med rötter i Karelen (ca 1.45.05)

Harevartnåt?
Vi botaniserar lite i veckans skvaller och lokaltidningar.
Det sägs att...
  • Michael Andersson och hans James Bond-bil
    Bentley Mulsanne Turbo som inte fick vara 
    på bild i tidningen Kanalen. 
    de flesta som känner sig otrygga i Österåker bor i centrala Åkersberga. Tryggast är de som bor i Åsätra och Roslagskulla. 
  • dödsfallet vid färjeläget i Östanå var en man i 60-års åldern som troligen dog en helt naturlig död. Ingen är misstänkt för brott. 
  • mobilförbudet i skolorna tycks fungera bra. Åtminstone lärarna tycker att det är positivt -
  • att vinterns våldsdåd, skjutningar och sprängningar gett upphov till ett stort antal häktningar. Har vi tur så är det slut på eländet.
  • att vår studiovärd Micke och hans bil är omskrivna på sidan 12 i tidningen Kanalen som emellertid inte lyckades få in en bild på bilen. Fredagsmagasinet åtgärdar bristen här intill.  
  • att en man i 30-års åldern som tidigare var dömd för sexbrott mot barn nu åter är häktad. Han hann nämligen bara ut ur fängelset förrän han på nytt begick brott mot barn i Österåker. 
  • två unga grabbar som ett starta-eget-projekt i skolan börjat baka surdegsbröd. Det gick så bra att nu tycks det bli ett företag på riktigt. Välkomna till Fredagsmagasinet och berätta, grabbar! 
  • VA-taxan hög, den femte högsta i landet tyvärr. 
  • Roslagsbanan som ska dras om till Centralen nu föreslås dras ända till Tyresö. Inget vidare, tycker vi, att Östra station ska läggas ner. 
  • att unga vuxna i Österåker att sämst i hela stockholmsregionen att gå till tandläkaren. Bara 29% av dem går regelbundet till tandläkaren vilket betyder att 71% inte gör det. 
  • Österåker och Vallentuna kommuner samarbetar med flyktingmottagandet. Bra där! 

Ny bok: "Mitt liv i Åkersberga" (ca 13.05)

Sissi Saller med boken "Mitt liv i Åkersberga" som hon varit projektledare,
redaktör och textansvarig för.

Jimena Nunez
Jimena Nunez är ansvarig för Träffpunkten Solgården som är en av fyra träffpunkter för pensionärer i Österåker. Genom åren har hon ofta imponerats av de livsberättelser hon fått sig till livs av träffpunktens besökare. Och så är det ju. Var och en av oss har ju sin historia att dela med sig av om bara någon vill lyssna. 

Jimena födde idén om ett antologiprojekt i Österåker och engagerade storytellern, skribenten och konstnären Sissi Saller som handledare. Resultatet blev en studiecirkel i skrivande för åtta entusiastiska damer som började berätta om sina liv och strax skrev så pennorna glödde. Ja, så bra blev det att deras berättelser nu har bundits samman till nyutkomna boken "Mitt liv i Åkersberga" med underrubriken "Seniorerna på träffpunkten Solgården". 

Författaren Eva Mörch
Jimena Nunez, Sissi Saller och Eva Mörch berättar i Fredagsmagasinet om det lyckade projektet. Eva var 22 år gammal när hon och maken första gången kom körandes till den lantliga idyllen Åkersberga i en röd liten folkvagnsbubbla. Då fanns inte mycket mera här än järnvägsstationen, kommunalhuset i rött tregel, en skola, några bostadshus, och den lilla affärsgatan. Hon fick jobb som hälsoskyddsinspektör i kommunen och blev kvar på sin post i 30 år. Och nu har hon alltså debuterat som författare. 
- Det var väldigt roligt att skriva, säger Eva som kommer att skriva vidare. Frågan är bara om vad?
 
Bokens övriga författare är: Birgitta, Gertie, Hilda Gonzalez K, Karin Widman, Magaly Osorio, Maud Hägg, Violeta Orellana Olivares. 

Med boken "Mitt liv i Åkersberga" i ryggen rullar verksamheten på Träffpunkten vidare med en ny skrivarkurs och en rad andra nya spännande aktiviteter.  

Och nu blir boken radioserie!
En av aktiviteterna är att boken "Mitt liv i Åkersberga" nu också blir en radioserie med samma namn. Hans Landström, som är ansvarig utgivare för Radio Kanalen inom Radio Österåker kommer att ta sig an inspelningen av serien med samma namn under hösten. Fredagsmagasinet kommer att hålla er alla informerade om sändningstider framöver.
Läs mer om Jimena Nunez och träffpunkten Solgården här och här och här 
Läs mer om Sissi Saller, storyteller, skribent, fotograf och konstnär här och här och här
 
Grattis Janne!
Boken "Mitt liv i Åkersberga" 
är utgiven med stöd av Österåkers kommun. 
Den kan köpas för 100 kr/styck på kommunens samtliga träffpunkter.  

Veckans bukett (58.30)
Studiovärden Micke Andersson vikarierade för kulturkanalens Janne Claesson dagen till ära.
Janne har just har fyllt 80 år och fick därför Veckans bukett. 
Varmt Grattis!!!
Buketten hämtas som vanligt hos Åkersberga Blomsteraffär på Stationsgatan 8 i Åkersberga.

Martin Andersson, framtidsaccelerator och  (ca 1.05.00)
Daniel Hansson, strateg i hållbart åldrande  
berättar i Fredagsmagasinet om kommunens program med rubriken "Nytt program för social hållbarhet och folkhälsa i Österåker" som tagits fram av Linn Sandegård och Oscar Alexanderson.
Målsättningen att alla som bor i Österåkers kommun ska kunna behålla sitt välbefinnande och ha goda förutsättningar för hälsa genom hela livet. 

Daniel Hansson bjuder in alla 80+ till hälsosamtal
(foto från Österåkers kommuns hemsida)

Martin Andersson
Martin Andersson och Daniel Hansson berättar i Fredagsmagasinet att det kommunala programmet för social hållbarhet och folkhälsa som framöver ska främja allas hälsa - från de minsta barnen till de äldsta äldre - så att alla ska kunna uppleva ett gott och tryggt liv på hemmaplan oavsett bakgrund. Kommunens alla förvaltningar och nämnder är berörda i programmets fem målområden:

- Demokrati och delaktighet
- Livslångt lärande
- Goda livsmiljöer
- Arbete och sysselsättning
- Goda levnadsvanor och meningsfull fritid

Martin Andersson och Daniel Hansson är själva främst berörda inom det femte målområdet "Goda levnadsvanor och meningsfylld fritid". Daniel, som är aktiv vandringsledare inom friluftsfrämjandet, förordar förstås motionsverksamhet som kan passa de äldre. Det gör även Martin som under året har varit med om att skapa Hackstatrappan i vilken folk numera av ren glädje klättrar uppför berget i tid och otid. Man behöver inte alltid tävla för att vinna hälsa. Tanken är att i hög grad involvera föreningslivet. 
Hör Martin och Daniel berätta om Pröva-på-dagen i Multiarenan den 1 november. Framöver väntar även en hälsoscreening av drygt 11 000 personer som fyllt 65 år om hur de mår, hur de har det och vad som skulle kunna bli bättre. 
Läs mer om programmet som du hittar här
Läs mer om Daniel Hansson och hans arbete här 


Karelen (1.43.00)
Fästningen i numera ryska Viborg
Karelen ligger ovanför Sankt Petersburg i gränsen mellan Finland och Ryssland. 
Den ryska delen är störst, sträcker sig fram till sjön Ladoga och delas in i två regioner - Ryska Kareliska republiken och Leningrad oblast. 
Finska Karelen är mindre och delas in i två landskap, Norra och Södra Karelen.  

Karelen var svenskt
Det karelska folket hade djupa rötter i Karelen långt före vår tideräkning.
Sverige och republiken Novgorod kämpade om herraväldet över Karelen på 1200-talet. Svenskarna vann den västra delen som blev Svenska eller Finska Karelen.
Ryssarna vann Östkarelen den gången.

I Karelen ligger staden Viborg som var det medeltida Sveriges östra utpost på
Torgils
Knutsson
1300-talet. Och än finns minnen där av den svenska tiden - i självaste Fästningen och husen vid torget i Gamla stan där den svenske regenten Torgils Knutsson än i dag står staty. Läs mer om Torgils Knutsson här.

År 1809 erövrade ryssarna hela Finland som kom att kallas Nya Finland medan Östkarelen blev Gamla Finland.
Finland gjorde sig så småningom av med ryssarna och förklarade sig självständigt i samband med ryska revolutionen 1917. I det då fria Finland ingick även Viborgs län i Karelen. Läs mer om ryska Viborg här

Efter det så kallade Vinterkriget och Fortsättningskriget fick Finland 1944 lämna ifrån sig en stor del av Finska Karelen till Röda armén och Sovjetunionen. Det förde med sig att större delen av befolkningen – ca 400 000 personer – evakuerades till andra delar av Finland. Karelen blev en sovjetisk republik som än i dag är ofri.
Det hindrar inte att längtan finns kvar hos det utlokaliserade karelska folket.
Eller som Eila Pöllänen säger:
- I mitt hjärta blommar Karelen…

Eila Pöllänen
Eila Pöllänen, musikartist 
(1.45.05)
Sångerska, multiinstrumentalist, kompositör, tonsättare, häxa och lite synsk. 

Eila Pöllänen är bosatt i Åvastra, Frösunda, Vallentuna men kommer ursprungligen från finska Karelen där hon växte upp med mor och far och fem syskon. Andra världskriget påverkade dem alla. Femton år gammal vann hon en sångtävling i Helsingfors och fick åka till Paris. Där väcktes hennes passion för den speciella visformen chanson. 

Eila kom till Sverige som utbytesstudent 1968 och fick stifta bekantskap med den svenska vistraditionen som hon är så förtjust i. För i Finland sjunger man inga visor, säger hon. Eila blev kvar i Sverige, gifte sig och fick döttrarna Paulina och Elin som båda sjunger med henne när tillfälle ges. 



Den i hela landet
rödlistade knäroten.
Eila Pöllänen har arbetat som lärare, bland annat i Åkersberga, men mest har nog ändå sång och musik präglat hennes liv liksom längtan till rötterna i Karelen. De många skivor hon spelat in på såväl karelska som finska och svenska präglas av den vemodiga visan. På så vis håller hon det karelska språket vid liv.  
Hon har ofta turnerar i finska Karelen och lika ofta åkt dit med hjälptransporter. 

Genom åren har hon erövrat titlar som exempelvis Sveriges bästa sverigefinska trubadur 1998 och världsmästare i Runosång i Helsingfors 2002. Hör henne berätta om det, gråtorskor och slagsmål på begravning och om hur man diktar med kalevalamått i Fredagsmagasinet. 
Häng med...

Eila Pöllänen och studiovärd Micke Andersson
De delar födelsedag den 4 februari.
Undra på att tycke uppstod...

Lyssna på SR-program om Viborg och 
Drömmarnas Karelen - om evig längtan - som du hittar här

I programmet spelade vi:

  1. Take me home country rodes med Olivia Newton John  3.21
  2. Gracias a la vida med Violeta Parra  4.38
  3. Änglamark med Sven-Bertil Taube  3.17
  4. 60-talsmedley med Scotts  5.35
  5. My way med Andreas Claesson  3.56
  6. Le temps est bond med Bon Entendeur, Isabelle  3.23
  7. Run to you med Bryan Adams  3.53
  8. I´ll work for your love med Bruce Springsteen  3.34
  9. Vihmat minuu eliä avvutettih med Eila Pöllänen och William Lord  3.08
  10. Mikse elos moine lyhyt on? med Eila Pöllänen  2.31
  11. Till Kärleken av Ove Enström med Eila Pöllänen
  12. Tukka tango med Eila Pöllänen
  13. Måste gå min egen väg med Eila Pöllänen  2.43
  14. Blomsterängar med Eila och Elin Pöllänen  2.53
  15. Such a night med Elvis Presley  2.58

söndag 13 oktober 2024

Carli Tornehave


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande:
Sångaren, bilmekanikern och försäljaren Carli Tornehave

Carli Tornehave
Carli Fritiof Vilhelm Tornehave föddes på Södra BB i Stockholm den 26 augusti 1932. Mamma Astrid Lovisa Sahlquist (född 1907) var svenska medan fadern Oluf Carli Anius Tornehave (född 1900) var dansk. De var gifta sedan 1928 och i familjen fanns redan en sotter. 
- Pappa var musiker, säger Carli. Han spelade slagverk, trummor, vibrafon och xylofon, i Håkan von Eichwalds orkester.

Carlis pappa spelade slagverk i Håkan von Eichwalds
orkester när Carli kom till världen 1932.
Familjen bodde hos morföräldrarna Selma och Axel Frithiof Sahlquist på Kantarellvägen 3 (säger Carli) 33 (står det i födelseboken). Så småningom kom även lillebror Axel till världen. 

När Carli var tre år gammal gick flyttlasset till Köpenhamn. Pappan och hans band hade fått långtidskontrakt på Köpenhamns konserthus och i Slagelse på Sjelland. Carli kom därför att växa upp i Danmark. 





Började sjunga
- Från tredje klass sjöng jag i Köpenhamns gosskör, säger Carli som så småningom även blev trumslagare i Tivoliorkestern på Tivoli Garden. 
 - Men det visade sig att jag inte kunde slå virvlar. Så jag bytte trummorna mot en tvärflöjt...

Familjen splittrades
Carlis mamma gick bort 1943. Han var bara 11 år gammal. Det ledde till att familjen så småningom splittrades. Systern gifte sig och flyttade och lillebror Axel hamnade på barnhem. Carli fick klara sig mycket på egen hand. Efter avslutad utbildning till bilmekanimer packade han 18 år gammal resväskan och flyttade han tillbaka till mormor och morfar i Enskede. Moster Svea ordnade jobb på en bilverkstad och Carli kunde äntligen så på egna ben.

Sveriges Frank Sinatra, Carli Tornehave.
Det gick bra för syskonen Tornehave. 
Lillebror Axel blev småningom en framgångsrik militärmusiker i Danmark. Han medverkar för övrigt på trumpet på Carlis inspelning av 
"Mexican Shuffle". 

Ärvde vibrafon
Carlis pappa hade lämnat kvar sin vibrafon i Stockholm när familjen flyttade till Danmark. 
Den tog Carli över och startade sitt första band med kompisar i Enskede. Ganska snart blev han även stammis på Nöjespalatset Nalen, där Karl-Eivar Carlsson, Mats Bahr och pianisten Musse Rosenkvist var tunga namn i Harlem. Det stod följaktligen inte länge på förrän de hade lockat upp Carli på scenen och 1954 vann han där en stor talangtävling arrangerad av Nalen och Vecko-Revyn. 

Sveriges Frank Sinatra
Carli Tornehave
Det ledde vidare till att Carli blev vokalist i orkestrar som Curt Kimsjös, Malte Johnssons och Totty Walléns. Under några år sjöng han sedan med Charlie Normans orkester vilket innefattade flera turnéer i folkparkerna. Han medverkade även i några långfilmer. Som sångare har han kallats "Sveriges Frank Sinatra".

Carlis första skivinspelning stoppades och kom aldrig ut i handeln. 
- På den tiden var det inte acceptabelt med sångare som bröt på dialekt eller främmande språk. 
Carli blev både besviken och ilsken men tog nya tag och bestämde sig för att lära sig svenska språket ordentligt. Efter ett halvårs tragglande med svenskan snackade han istället som en söderkis som aldrig varit norr om Slussen. 

Skivinspelning utan studio
Charlie Norman, som var chef för ett grammofolbolag, gav honom chansen att spela in en ny platta och den gavs ut. Hör Carli berätta i Fredagsmagasinet om hur det gick till att spela in en grammofonskiva på den tiden när man inte hade någon studio.  

Monica Zetterlund och Carli Tornehave
År 1958 kom debutplattan "Första gången", den svenska versionen av den italienska storschlagern "Come Prima". Resten är egentligen svensk musikhistoria. 
Hans största skivframgång är Gotländsk sommarnatt och Lykkeliten på samma EP-skiva. Själv är han mest förtjust i EP-skivan med låtar ur Porgy och Bess (1959) med Monica Zetterlund. 




Sex bidrag i Melodifestivalen. 
1962 sjöng han två bidrag, Anneli och När min vän
1963 sjöng han Twist till menuett och En gång i Stockholm som vann. Men det blev Monica Zetterlund som fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i London.
1966 sjöng han Monte Carlo och Härliga söndag som slutade på andra respektive åttonde plats.

Carli Tornehave släppte under sin karriär ca 45 singel- och EP-skivor, varav flera även på danska. 

Carli Tornehave med trio uppträder på Vårmässan
i Uppsala 1962. Foto: Uppsala-Bild Upplandsmuseet
Carli gifte sig 1970 med Marianne Thiel och bosatte sig på Torsåkers säteri som hon hade tagit över efter sin förste make. Samma år föddes dottern Louise och året därpå kom dottern Jeanette till världen. De bor numera i Los Angeles respektive Paris. 

Ett år efter skilsmässan 1985 kom Carli till Åkersberga. Han köpte sig ett radhus i Runö backe och började sälja Nissan-bilar i Åkersberga vid sidan av sångarkarriären. 
- Jag sålde väldigt mycket bilar, säger Carli i Fredagsmagasinet. 

Carli sålde sitt radhus 1995. Då hade han en ny kärlek och flyttade med henne till Gärdet i Sockholm. I maj 2000 föddes sonen Wilhelm varpå flyttlasset gick till Landskrona i Skåne. Så småningom blev de särbos och i dag bor hon och sonen i Stockholm medan han bor i ett rosa k-märkt litet hus i Stjärnhov i Sörmland. 

Inget av Carli Tornehaves barn går i hans fotspår. 
- Ingen av dem skulle drömma om att ställa sig på en scen och sjunga, säger han.  


Lyssna mer på Carli Tornehave i Sveriges Radio P4

I programmet spelade vi: 
  1. Åskpolska med Anders Åkerberg
  2. Utsikt från en bro med Brita Borg
  3. Jag vill leva livet idag med Carli Tornehave  2.25
  4. Under ekars djupa grönska med Carli Tornehave 2.34
  5. Anne-Li med Carli Tornehave  2.34
  6. När min vän med Carli Tornehave och Gals & Pals  2.34
  7. Bess - you is my woman now med Carli Tornehave och Monica Zetterlund  5.07
  8. Angelique med Carli Tornehave  3.02
  9. Mexican shuffle med Carli Tornehave  1.56
  10. Natalie med Carli Tornehave  4.39
  11. Härliga söndag med Carli Tornehave  2.37

fredag 4 oktober 2024

Entusiastiska trygghetssamordnare, dansanta vykortssamlare, musikgruppen Havsbandet och en viltvårdare om vildsvin och skabbrävar...

 Vildsvin i Åkersberga
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
  • Madeleine Holmström, Mats Övergaard och Linnea Froby-Thorsell, trygghetssamordnare i Österåker
  • Veckan bukett med Janne Claesson ()
  • Hans Magnusson och Mikael Magnusson som samlar vykort.
  • Anders Belin, Carl Axel Solér och Camilla Ehrling i gruppen Havsbandet
  • Henrik Lokind, viltvårdare i Österåkers kommun

Harevartnåt?
Det skriver lokalbladen om just nu...
  • Praktskandalen på Enebacken fortsätter i samtliga lokaltidningar...
  • Om väskan på Östra station och om att vara först på plats när det händer.
  • Mannen som vigt sitt liv åt bridge.
  • Älgjakten börjar på tisdag den 8 oktober. Se upp för vilda skyttar!
  • Stigande fjärrvärmepriser, kriminellt aktiva ungdomar och om vad Rebellmamman Christina Wulf har haft för sig på sistone. Allt ur tidningen Kanalen.
  • Studiovärd Michael Andersson blir utvikningspojke i Kanalen.
  • Färjan Jupiter och det drunknande rådjuret. Hör vår intervju med matrosen Lennart Jansson som dog upp rådjuret ur det iskalla vattnet här. Ur Fredagsmagasinet 19/1 2024.
  • Och nu är det dags att nominera Årets Lucia med följe. Före 21 oktober ska anmälan vara inne.
Fredagsmagasinet nominerar härmed: 
Tre glada grabbar (Anders, Micke och Janne) som stjärngossar. De kommer att anlända ståndsmässigt i Mickes Bentley Mulsanne turbo av 1983 års modell som en gång i världen tillhörde kungahuset i Förenade Arabemiraten Dubai. 

Madeleine Holmström, Mats Övergaard och Linnea Froby-Thorsell, trygghetssamordnare 
i Österåkers kommun

"Pappor behöver också ta ett ansvar!"

Trygghetssamordnare i Österåker (ca 18.05)
Madeleine Holmström, Mats Övergaard och Linnea Froby-Thorsell vid Avdelningen för Säkerhet, Trygghet och Civil Beredskap i Österåkers kommun informerade om:
Hur man tar i tur med rådande matchokultur så att unga killar ska få möjlighet att ha ett bredare spektrum av känslor i dagens samhälle.
Innebörden av Föräldrastöd ABC, hur man stöttar föräldraskapet för att öka skyddsfaktorerna. 
Resultatet av vårens Trygghetsundersökning och vad det innebär, 
Brottsförebyggande åtgärder i samverkan med nya lagen, medborgar dialoger samt 
Det stundande, riksomfattande projektet "Vecka fri från våld" som infaller 18-26 november 2024. 


Veckans bukett (ca 1.02.50)
Mikael Magnusson och Hans Magnusson
Kulturkanalens Jan Claesson avslöjade sin jurys beslut att ge Ulla Larsson i Täljö Veckans bukett.
Varmt Grattis från oss alla! 
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga. 


Hans Magnusson och 
Mikael Magnusson (ca 1.11.30)
Båda är hängivna vykortssamlare. Hans samlar i huvudsak på vykort vars bilder är tagna av förre folkskolläraren Zachaeus Carlsson från Frösunda. 
Mikael samlar på vykort från det gamla Ljusterö. Båda har dessutom en bakgrund som filatelister och båda gillar gammeldans. 
I Fredagsmagasinet berättar de om hur samlandet av vykort går till och hur det en gång började. Det blev en riktigt trevlig pratstund med två verkliga entusiaster. 

Anders Belin, Calle Solén och Camilla Ehrling ingår i gruppen Havsbandet.

Veckans lokala inspelning (ca 2.02.00)
Anders Belin (bas), Carl Axel "Calle" Solér (sång och gitarr) och Camilla Ehrling (sång) som alla ingår i gruppen Havsbandet hälsade på oss i studion. I bandet ingår dessutom Stefan Olsson (trummor) och Jessica Olsson (textförfattare). Havsbandet har just debuterat med låten "Vind i mina segel" som fått text av Jessica och musik av Calle. Producent är ingen mindre än Martin Andersson 

Videon är inspelad i producenten Martin Anderssons studio på Svavelsö, Svinninge.


Henrik Lokind, Viltvårdare i Österåker (ca 2.18.30)
Efter alla skriverier om vildsvin som röjer och förstör villatomter i Österåker ville vi veta mera om hur det verkligen står till i kommunen. De vilda djuren kommer trots allt närmare våra bostadsområden än aldrig förr och tycks vara helt orädda. De och förstör folks trädgårdar, välter omkul och rotar i soptunnor. Ja, de till och med jagar folk. Henrik Lokind är viltvårdare i Österåker. 


Så här skriver kommunen om Henrik Lokind: 
Möt Henrik Lokind, en av Österåkers kommuns viltvårdare med uppdrag att hantera viltvårdsfrågor i Åkersberga tätort och på kommunens mark. Målet med kommunens viltvårdsarbete är att förebygga skador eller olägenhet från vilda djur, begränsa antalet viltolyckor och öka allmänhetens förståelse för viltvård.
– Min fascination för jakt och viltvård bottnar i ett intresse för djur och natur. I grunden handlar det om en slags omvårdnad, jag är intresserad och bryr mig. De flesta tror att jägare bara vill skjuta och döda, men det är snarare tvärtom. Utan oss skulle vi förmodligen ha klenare viltstammar eftersom ingen annan skulle bry sig om att till exempel mata rådjur och dovvilt under vintern, säger Henrik.
För att slippa oönskade djur på tomten är Henriks bästa tips att sätta upp staket, hålla
efter buskage och ta rätt på all fallfrukt. Förvara helst också soptunnor i ett stängt utrymme.
Vill du komma i kontakt med kommunens viltvårdare kontaktar du dem via kommunens e-tjänst Felanmälan eller via telefon. Mer information hittar du på osteraker.se/viltvard.

I programmet spelade vi: 
  1. Nya tider med Hotenanny Singers
  2. Svag med Viktor Leksell  3.11
  3. Mamma med Albin Lee Meldau  3.35
  4. Count on me med Bruno Mars  3.17
  5. Bad boys med Inner Circle  3.49
  6. Me and Bobby McGee med Kris Kristofferson  4.20
  7. Lapp-Nils vals ur Dansmusik från Björkede med Bengt Matsson 2.50
  8. Säkkijärven Polka med Charlie och Lennie Norman
  9. Sjögestad Polka med Klockerike kapell  1.50
  10. Pessimistkonsulten med Ronny Eriksson och Euskefeurat  5.29
  11. Vind i mina segel med Havsbandet  3.32
  12. The Stone Roses med Waterfall  4.38
  13. Heart of Glass med Blondie  4.09
  14. Cemetary Gates med The Smiths  2.40