söndag 13 oktober 2024

Carli Tornehave


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande:
Sångaren, bilmekanikern och försäljaren Carli Tornehave

Carli Tornehave
Carli Fritiof Vilhelm Tornehave föddes på Södra BB i Stockholm den 26 augusti 1932. Mamma Astrid Lovisa Sahlquist (född 1907) var svenska medan fadern Oluf Carli Anius Tornehave (född 1900) var dansk. De var gifta sedan 1928 och i familjen fanns redan en sotter. 
- Pappa var musiker, säger Carli. Han spelade slagverk, trummor, vibrafon och xylofon, i Håkan von Eichwalds orkester.

Carlis pappa spelade slagverk i Håkan von Eichwalds
orkester när Carli kom till världen 1932.
Familjen bodde hos morföräldrarna Selma och Axel Frithiof Sahlquist på Kantarellvägen 3 (säger Carli) 33 (står det i födelseboken). Så småningom kom även lillebror Axel till världen. 

När Carli var tre år gammal gick flyttlasset till Köpenhamn. Pappan och hans band hade fått långtidskontrakt på Köpenhamns konserthus och i Slagelse på Sjelland. Carli kom därför att växa upp i Danmark. 





Började sjunga
- Från tredje klass sjöng jag i Köpenhamns gosskör, säger Carli som så småningom även blev trumslagare i Tivoliorkestern på Tivoli Garden. 
 - Men det visade sig att jag inte kunde slå virvlar. Så jag bytte trummorna mot en tvärflöjt...

Familjen splittrades
Carlis mamma gick bort 1943. Han var bara 11 år gammal. Det ledde till att familjen så småningom splittrades. Systern gifte sig och flyttade och lillebror Axel hamnade på barnhem. Carli fick klara sig mycket på egen hand. Efter avslutad utbildning till bilmekanimer packade han 18 år gammal resväskan och flyttade han tillbaka till mormor och morfar i Enskede. Moster Svea ordnade jobb på en bilverkstad och Carli kunde äntligen så på egna ben.

Sveriges Frank Sinatra, Carli Tornehave.
Det gick bra för syskonen Tornehave. 
Lillebror Axel blev småningom en framgångsrik militärmusiker i Danmark. Han medverkar för övrigt på trumpet på Carlis inspelning av 
"Mexican Shuffle". 

Ärvde vibrafon
Carlis pappa hade lämnat kvar sin vibrafon i Stockholm när familjen flyttade till Danmark. 
Den tog Carli över och startade sitt första band med kompisar i Enskede. Ganska snart blev han även stammis på Nöjespalatset Nalen, där Karl-Eivar Carlsson, Mats Bahr och pianisten Musse Rosenkvist var tunga namn i Harlem. Det stod följaktligen inte länge på förrän de hade lockat upp Carli på scenen och 1954 vann han där en stor talangtävling arrangerad av Nalen och Vecko-Revyn. 

Sveriges Frank Sinatra
Carli Tornehave
Det ledde vidare till att Carli blev vokalist i orkestrar som Curt Kimsjös, Malte Johnssons och Totty Walléns. Under några år sjöng han sedan med Charlie Normans orkester vilket innefattade flera turnéer i folkparkerna. Han medverkade även i några långfilmer. Som sångare har han kallats "Sveriges Frank Sinatra".

Carlis första skivinspelning stoppades och kom aldrig ut i handeln. 
- På den tiden var det inte acceptabelt med sångare som bröt på dialekt eller främmande språk. 
Carli blev både besviken och ilsken men tog nya tag och bestämde sig för att lära sig svenska språket ordentligt. Efter ett halvårs tragglande med svenskan snackade han istället som en söderkis som aldrig varit norr om Slussen. 

Skivinspelning utan studio
Charlie Norman, som var chef för ett grammofolbolag, gav honom chansen att spela in en ny platta och den gavs ut. Hör Carli berätta i Fredagsmagasinet om hur det gick till att spela in en grammofonskiva på den tiden när man inte hade någon studio.  

Monica Zetterlund och Carli Tornehave
År 1958 kom debutplattan "Första gången", den svenska versionen av den italienska storschlagern "Come Prima". Resten är egentligen svensk musikhistoria. 
Hans största skivframgång är Gotländsk sommarnatt och Lykkeliten på samma EP-skiva. Själv är han mest förtjust i EP-skivan med låtar ur Porgy och Bess (1959) med Monica Zetterlund. 




Sex bidrag i Melodifestivalen. 
1962 sjöng han två bidrag, Anneli och När min vän
1963 sjöng han Twist till menuett och En gång i Stockholm som vann. Men det blev Monica Zetterlund som fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i London.
1966 sjöng han Monte Carlo och Härliga söndag som slutade på andra respektive åttonde plats.

Carli Tornehave släppte under sin karriär ca 45 singel- och EP-skivor, varav flera även på danska. 

Carli Tornehave med trio uppträder på Vårmässan
i Uppsala 1962. Foto: Uppsala-Bild Upplandsmuseet
Carli gifte sig 1970 med Marianne Thiel och bosatte sig på Torsåkers säteri som hon hade tagit över efter sin förste make. Samma år föddes dottern Louise och året därpå kom dottern Jeanette till världen. De bor numera i Los Angeles respektive Paris. 

Ett år efter skilsmässan 1985 kom Carli till Åkersberga. Han köpte sig ett radhus i Runö backe och började sälja Nissan-bilar i Åkersberga vid sidan av sångarkarriären. 
- Jag sålde väldigt mycket bilar, säger Carli i Fredagsmagasinet. 

Carli sålde sitt radhus 1995. Då hade han en ny kärlek och flyttade med henne till Gärdet i Sockholm. I maj 2000 föddes sonen Wilhelm varpå flyttlasset gick till Landskrona i Skåne. Så småningom blev de särbos och i dag bor hon och sonen i Stockholm medan han bor i ett rosa k-märkt litet hus i Stjärnhov i Sörmland. 

Inget av Carli Tornehaves barn går i hans fotspår. 
- Ingen av dem skulle drömma om att ställa sig på en scen och sjunga, säger han.  


Lyssna mer på Carli Tornehave i Sveriges Radio P4

I programmet spelade vi: 
  1. Åskpolska med Anders Åkerberg
  2. Utsikt från en bro med Brita Borg
  3. Jag vill leva livet idag med Carli Tornehave  2.25
  4. Under ekars djupa grönska med Carli Tornehave 2.34
  5. Anne-Li med Carli Tornehave  2.34
  6. När min vän med Carli Tornehave och Gals & Pals  2.34
  7. Bess - you is my woman now med Carli Tornehave och Monica Zetterlund  5.07
  8. Angelique med Carli Tornehave  3.02
  9. Mexican shuffle med Carli Tornehave  1.56
  10. Natalie med Carli Tornehave  4.39
  11. Härliga söndag med Carli Tornehave  2.37

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar