Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Cleasson
Ansvarig utgivare: Hans Landström
Medverkande:
Sebastian Forsberg, Swallow & Spirits
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Cleasson
Ansvarig utgivare: Hans Landström
Medverkande:
Sebastian Forsberg, Swallow & Spirits
Veckans bukett med Jan Claesson
Lasse Zackrisson och Ove Säverman om Jules sylvain och Barbro Ryberg från Åkersberga
Veckans lokala inspelningar med The Letter
Harevartnåt? (4.20)
Det sägs att...
Och så botaniserar vi lite i veckans skvaller och lokaltidningar.
Harevartnåt? (4.20)
Det sägs att...
Och så botaniserar vi lite i veckans skvaller och lokaltidningar.
Prinsessan Birgitta har avlidit 87 år gammal i Santa Ponsa på Mallorca. Svt sände i förrgår dokumentären ”Sessan – en kunglig saga” med anledning av det. Dokumentären slutar med att prinsessan höjer sitt glas och säger: Lite golf och en gin tonic då och då. Det är inte fel. Detta sagt med anledning av kommande programinslag. Läs gärna min intervju med prinsessa Birgitta från 1993 som du hittar här.Prinsessan Birgitta - Mitti och Nu i Österåker skriver om att en man i 70-årsåldern från Åkersberga som är försvunnen sedan måndag eftermiddag. Missing people var igång redan på tisdagen och även vi i Fredagsmagasinet gick ut med aktuellt signalement. Mannen har dessvärre sedab dess hittats drunknad.
- Kanalen skriver om första damlaget på tio år i pingisklubben. Trevlig sport, säger Anders.
- En konsthantverkare och hennes man som dragit igång verksamhet - keramik och textil - på Säby gård. Gamla möbelaffären på samma gård har precis öppnat en italiensk trattoria och gelato-nånting som säljer glass.
- Kanalen har en stor artikel om vildsvinen igen. Denna gång i Storvreten. Och viltvårdaren Henrik Lokind säger, att nu har de ätit upp alla äpplen, så nu måste de böka i gräsmattorna för att hitta daggmask. På andra håll har man prövat med att spela radio utomhus för att skrämma iväg svinen. Någon säger att det funkar och andra att det inte gör det. Micke har förklaringen: Man måste spela Håkan Hällström, då flyr de!
- Äldreboendet Enebacken är på tapeten igen. Det har nämligen inkommit anmälningar till de medicinskt ansvariga i kommunen om att det finns brister även på andra äldreboenden. Det är alltså inte bara Enebacken som ska skämmas.
- Nu i Österåker skriver om en gul hjullastare (som det står Volvo på) med ett sandspridarfäste bak värd 875 000 som stulits från David Bjurhammar i Åkersberga. De leriga spåren ledde mot Norrtälje men hjullastaren förblir borta. Ring polisen om ni ser den!
- Roslagsbanans kostnader skenar, skriver Mitti. Framtidsplanerna har blivit dyrare än beräknat. Vi på radion hoppas att hela idén med att dra Roslagsbanan under jord går i stöpet. Som Angarnsstaden som bara blev en fingertutt. Östra station ska vara kvar!
- Kopparnätet läggs ner i morgon lördag i Österskär så nu finns det inga fasta telefoner kvar i Österåker. Bara mobiltelefoner.
- Nu i Österåker skriver om att en kvinna blev uppringd vid 21-tiden på onsdagskvällen av en okänd person som senare lyckades lura sig in i hennes lägenhet och tog värdesaker. Se upp för okända som ringer på dörren. Öppna inte!
- Nu i Österåker skrev i tisdags om ett pågående underhållsarbete i form av dykningar vid Östanå färjeläge. Det påverkar trafiken så vägfärjorna till och från Ljusterö inte kan gå strikt enligt tidtabell de närmaste dagarna. Med lite tur har tidplanen hållit för i morse kl 9 skulle arbetet vara klart.
- Anrika hotellet i Vaxholm har fått nya ägare som vill vara anonyma. Skumt!
- Grattis Maja Söderström som kom tvåa i Hallo Mello. Grattis igen!
- Idag är det Finlands självständighetsdag. Grattis till dig också Finland!
Sebastian Forsberg Swallows & Spirits Destilleri AB (17.40)
Historien om Swallows & Spirits Destilleri AB är historien om två småbarnspappor som möttes vid sandlådan och lärde känna varandra. Den ene var Sebastian Forslund och den andre var Adam Malki.
I Fredagsmagasinet berättar Sebastian allt om Ginfabriken som nu är orsak till att det finns fem (5) sorters sprit tillverkad i Åkersberga på Systembolaget. Eller som det heter på hemsidan om tillverkarna av dessa "handgjorda" drycker att de är inspirerade av naturen på den plats varifrån vikingarna tog sig till Uppsala via Långhundraleden.
Kolla in hemsidan här
Veckans bukett (1.05.50)
gick till programledaren denna dag med anledning av säsongsavslutet.
Tack så mycket!
Buketten kom från Åkersberga Blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga
Janne Claesson var som vanligt i sitt esse!
(Texten han citerade är en översättning av första versen av "Thank you for the music" med Abba)
Minns ni Jules Sylvain? (1.18.00)
Anders och Micke minns nästan ingenting utom låtarna.
Jules Sylvain alias Stig Hansson (1.20.45)
Sveriges schlagerkung, mannen som såg hela livet i toner och dominerade svenskt musikliv på 1930 och 1940-talen.
Två böcker om den gamle schlagerkungen Jules Sylvain har nyligen släpps. En - den blå - handlar om hans liv och är skriven av fd DN-journalisten Ove Säverman.
Den andra - den röda - är en melodidiskografi av Lasse Zackrisson med musiklänkar till inte mindre än 1350 (!) inspelningar av musik signerad Jules Sylvain.
Bakom alltihop står Lasse Zackrisson själv som i detta fall agerar förläggare vid sidan av yrket välrenomerad musiker och till synes otröttlig grammofonbolagsdirektör från Vaxholm.
Den kulturgärning som Lasse Zackrisson bedriver - genom att digitalt ge ut gamla inspelningar med nästan glömda artister - är gigantisk och ovärderlig.
Tack Lasse!
Lasses nyhetsbrev får den som skriver och ber om det på adress: lasse.zackrisson@telia.com
![]() |
Lasse Zackrisson och Ove Säverman |
I Fredagsmagasinet ägnar vi oss mest åt den blå boken "Jules Sylvain. En inte fullt så enkel tulipan" som är en väl dokumenterad reportagebok tillkommen efter idogt forskande i all sköns källmaterial. Huvuddelen tycks ha sin grund i intervjuer med Jules Sylvain guddotter, författarinnan Barbro Ryberg i Åkersberga och hennes efterlämnade handlingar.
![]() |
Barbro Ryberg 2004, privat bild ur Ove Sävermans bok om Jules Sylvain. |
Det fanns många teatrar i Stockholm på 20-, 30- och 40-talen. Och överallt spelades revy. Det gav arbetstillfällen åt skolade musiker som Jules Sylvain som kunde hantera såväl piano som cello. Han var dessutom en ovanligt flitig kompositör som efterlämnat fler än 500 kompositioner varav minst hundra har blivit örhängen eller evergreens. Revyerna då kunde alltså glädja sig åt originalmusik. I synnerhet som Jules Sylvain ofta var teaterns kapellmästare och orkesterledare. Han måste ha varit en enastående tillgång.
Barbro Rybergs pappa Barthel Ryberg och Jules Sylvain var med andra ord goda vänner. När Barbro föddes föll det sig därför naturligt att just Jules Sylvain bar henne till dopet. Hennes uppväxt kom sedan att präglas av teaterdamm och livet bak kulisserna på i synnerhet Folkan. Dåtidens alla stora artister umgicks i deras hem i Åkers Runö och kom att prägla hennes uppväxtår.
Barbro fick en sångutbildning, gick på teaterskola och tänkte sig nog en framtid som skådespelerska. Hon gifte sig emellertid och fick barn - Agneta och Anders. För att ändå få utlopp för sin kreativitet skrev hon sagor och musikteater för barn.
Hon kom att stå Stig Hansson (Jules Sylvain) nära hela livet. Följaktligen pratade och berättade hon om honom både ofta och gärna.
Axel Hansson (1869-1911) |
Stig Hansson (1900-1963) växte upp med sina skådespelande föräldrar Axel Hansson (1869-1911) och Valborg Hansson (1874-1942) som båda var premiäraktörer. Hör Ove Säverman förklara i Fredagsmagasinet vad det var.
Fadern omkom när Stig bara var 11 år. Därefter bodde han ensam med sin mor och så småningom på en internatskola som han till sist rymde från. Om det berättar Ove Säverman i Fredagsmagasinet.
Jules Sylvain slog igenom som musiker och kompositör någon gång på 1920-talet. Inte bara på Stockholms teatrar. Närmast oräkneliga är de filmer han komponerat musiken till. Det var ingen tvekan om att Jules Sylvains karriär gick som på räls. Ett streck i räkningen var nog Folkans konkurs 1936.
Så kom krigsslutet 1945 och med det de stora amerikanska musikfilmerna. Publiken svek den svenska filmproduktionen och Jules Sylvains stjärna dalade. Resultatet blev stora skatteskulder.
Stig betalade men bestämde sig för att lämna Sverige.
Stig betalade men bestämde sig för att lämna Sverige.
Valborg Hansson född Holmlund (1874-1942) |
Hans Monath
Hon berättade även historien om hans adoptivson Hans Monath, en ung man Jules Sylvain mötte i Wien och räddade till Sverige 1940 undan Hitler och Andra världskriget.
Föräldrarna valde att stanna i Österike. Modern dog i cancer och fadern kom småningom att gasas ihjäl.
Det är en hemsk historia som Ove Säverman också berättar om i Fredagsmagasinet.
Läs mer om Jules Sylvain här och här och här
Jules Sylvain-sällskapet hittar du här
Och läs gärna min intervju med Hans Monath i Hemmets Journal 1993 som du hittar här
Se också filmen Åsa-Nisse på Mallorca (1962) som just nu återfinns här på Tv4 play.
(Jules Sylvain-sällskapet)
1900 Stig Hansson föds den 11 juni. Han är son till Valborg Hansson och Axel Hansson, som båda är uppburna skådespelare vid Kungliga Dramatiska Teatern.
1911 Fadern omkommer i en drunkningsolycka och Stig skickas till internatskolan Lundsberg för att bli en fin gosse. Stig vill inte bli en fin gosse – han vill spela piano!
1918-1920 Stig har rymt från Lundsberg och studerar nu i pianoklassen vid Stockholms Musikkonservatorium.
1920-talet Studier vid Musikhögskolan i Weimar. Via Berlin återvänder han till Sverige med målet att bli Sveriges störste schlagerkompositör. Pianist på restauranger och biografer. Skriver melodier till Mosebackes sommarrevy och till Ernst Rolfs stora Oscarsrevy. Kapellmästare hos Karl Gerhard
1925-1928. Skriver musiken till den första svenska ljudfilmen, Säg det i toner, 1929.
1930-talet Musikchef på Svensk Filmindustri, SF. Skriver musiken till hundratals filmer. Nära samarbete med Karl Gerhard och Zarah Leander. Bosatt i Wien. Hjälper judar att fly till Sverige.
1940-talet Adopterar österrikaren Hans Monath. Skriver operetten Zorina som framförs på Stockholmsoperan. Köper ön Byholmen utanför Möja och startar jordgubbsodling. Lämnar landet som skatteflykting och flyttar till Fiji.
1950-talet Återvänder till Sverige, men får ingen fart på karriären. Hamnar så småningom på Mallorca, där han underhåller svenska turister i sitt hus i Randa.
1960-talet Det görs flera tv-program om och med honom inför 60-årsdagen 1960. Tröttnar på Mallorca, säljer huset i Randa och reser runt i Europa. Hamnar så småningom i Castiglione della Pescaia i Italien.
1968 Dör i Castiglione den 29 oktober 1968. Dödsorsak: hjärtinfarkt.
1930-talet Musikchef på Svensk Filmindustri, SF. Skriver musiken till hundratals filmer. Nära samarbete med Karl Gerhard och Zarah Leander. Bosatt i Wien. Hjälper judar att fly till Sverige.
1940-talet Adopterar österrikaren Hans Monath. Skriver operetten Zorina som framförs på Stockholmsoperan. Köper ön Byholmen utanför Möja och startar jordgubbsodling. Lämnar landet som skatteflykting och flyttar till Fiji.
1950-talet Återvänder till Sverige, men får ingen fart på karriären. Hamnar så småningom på Mallorca, där han underhåller svenska turister i sitt hus i Randa.
1960-talet Det görs flera tv-program om och med honom inför 60-årsdagen 1960. Tröttnar på Mallorca, säljer huset i Randa och reser runt i Europa. Hamnar så småningom i Castiglione della Pescaia i Italien.
1968 Dör i Castiglione den 29 oktober 1968. Dödsorsak: hjärtinfarkt.
Veckans lokala inspelning (2.44.00)
Grabbarna i gruppen The Letter, Ludvig Wårdh och Petter Almén, har släppt en ny platta. Julia (the nose job) är min favorit. Hot shot är också kul. Lyssna på vår intervju i Fredagsmagasinet den 27 september 2024 som du hittar här.
I programmet spelade vi:
- Avsnitt ur Frans Sibelius första symfoni i E-moll
- Mr Blue Sky med Electric Light Orchestra 5.03
- A horse with no name med America och George Martin 4.12
- Friday I´m in love med The Cure 3.35
- Good Vibrations med Beach Boys
- Thank you for the music med Abba 3.49
- Säg det i toner med Hilmer Borgeling och Vocalion band 2.58
- Det är den stora stora stora stora kärleken med Zara Leander 2.27
- Tack ska du ha med Karl Gerhard 3.06
- La petite vieniosse med Jerry Högstedts orkester och Åke Jelving 4.52
- Med en enkel tulipan med Harry Brandelius 2.58
- Räkna de lyckliga stunderna blott 3.14
- Det gör gumman med med Ernst Rolf 3.06
- Jag vet ett litet hotell med Brita Borg 3.12
- Julia (The Nose Job) med The Letter 1.47
- Hot shot med The Letter 2.00
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar