Ljudtekniker: Lennart "Radio-Lelle" Berneklint
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström
- Jan Claesson om Veckans bukett som gick till nyopererade Anders Wolgast
- Jan Andersson, ögonvittne till Palmemordet på Sveavägen 1986.
- Henry Söderström, son till Gösta Söderström, förste polis på plats.
- Björn Molin berättar om en misstänkt pistol som han försökte få provskjuten.
- Fernström & Zaar (Sten Färnström och Rolf Zaar) bjuder på livemusik i studion
Harevartnåt?
- Våren är på väg, konstaterar vår studiovärd Michael Andersson. Det spritter i gubbarna nu...
- Tidningen Kanalen - Tack för att ni trycker vår tablå! - skriver den här veckan om Visit Roslagen som gick i konkurs sedan Österåker lämnat skutan. Nu kommer en ny gemensam satsning - på webben - som startar till sommaren.
- Tidningen Skärgården varnar för isarna som blir allt tunnare och farligare. Det beror på den såp kallade uppvärmningen. Följden är att isen blir tunnare med förändrad struktur. Följaktligen uppmanas läsarna att helst inte gå ut på isarna alls.
Det är farligt helt enkelt.Anders Wolgast fick
Veckans bukett.- Mitti konstaterar att det har gått fem år sedan pandemin bröt ut. Micke var då på äventyrsresa i Afrika vilket han - som gäst i Fredagsmagasinet rapporterade om i radion. När han för några veckor sedan var där igen, kunde han rapportera i programmet direkt från en bensinstation i Rwanda. Allt medan passagerarna i Rosa bussarna satt och lyssnade på Fredagsmagasinet i direktsändning. Det går framåt med andra ord.
- Micke konstaterade också att det är dags för Vasaloppet på söndag - och att det blir en blöt tillställning...
Veckans bukett med Jan Claesson (ca 11.15)
Kulturföreningens Jan Claesson delade ut veckans bukett till Radio Österåkers ljudtekniker Anders Wolgast som är sjukskriven efter att ha fått en splitter ny höft. Grattis Anders!
(ca 48.16)
berättar i Fredagsmagasinet om en mystisk pistol som han tog sig an 2012. Den hade samma kaliber som den för statsministermordet misstänkta revolvern.
Hör Björn berätta om hur han ringde både hit och dit, tjatade på poliser och skrev till justitieminister Beatrice Ask (m) som han var facebookvän med för att få pistolen tekniskt granskad och provskjuten.
Musikgruppen Fernström & Zaar (2.00.00)
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär.
Stationsvägen 8 i Åkersberga.
Leif Ljungqvist från Vallentuna - småningom kallad Chevamannen - var en av de första på plats sedan han slagit larm om mordet på Sveavägen. På passagerarplats i hans bil satt kompisen Jan Andersson. När skotten sköts satt de i mittfilen på andra sidan Sveavägen och väntade på grönt ljus.
Stationsvägen 8 i Åkersberga.
LAC: Det är mord på Sveavägen! (ca 20.30)
Fredag kväll den 28 februari 2025 klockan 23.21 är det exakt 39 år sedan statsminister Olof Palme sköts till döds på öppen gata i Stockholm.Leif Ljungqvist från Vallentuna - småningom kallad Chevamannen - var en av de första på plats sedan han slagit larm om mordet på Sveavägen. På passagerarplats i hans bil satt kompisen Jan Andersson. När skotten sköts satt de i mittfilen på andra sidan Sveavägen och väntade på grönt ljus.
Jan Andersson från Vallentuna var passagerare i Chevamannens bil på Sveavägen och är därmed en av få som faktiskt såg hur mördaren "med ett älgsteg" vände på klacken och sprang in i mörkret på Tunnelgatan.
Hör Janne berätta själv i Fredagsmagasinet.
Och läs mer om honom här
(ca 48.16)
Strax efter - kom tre unga män från Åkersberga i en taxi. Stefan, Göran och Kenneth.
Chauffören gjorde en U-sväng vid Tunnelgatan och stannade intill olycksplatsen. Göran och Stefan hjälptes åt - att vända Olof Palme i framstupa sidoläge. De konstaterade att mannen hade svag puls och påbörjade återupplivningsförsök.
Under tiden tog Kenneth hand om Lisbeth Palme.
Flera personer anslöt sig och killarna från Åkersberga blev småningom förhörda av polisen. KLIPP!
I förhörsprotokollet
Under tiden tog Kenneth hand om Lisbeth Palme.
Flera personer anslöt sig och killarna från Åkersberga blev småningom förhörda av polisen. KLIPP!
Stig Engström |
från 1986 står:
"Avslutningsvis tillfrågas Stefan särskilt om
mannen på fotot – Stig Engström - Skandiamannen – fanns på platsen i ett tidigt
skede. Om han deltog i försök till räddande åtgärder och om han samtalade med
Lisbeth Palme.
Stefan säger sig inte ha något minne av att
denne man varit på platsen.”
Om nu någon till äventyrs ens har tänkt tanken att han skulle kunna vara Olof Palmes mördare. Chefsåklagare Krister Petersson - ja, han heter faktiskt så - fick onekligen på nöten när han 34 år efter mordet för några år sedan försökte lägga skulden på den då sedan länge stendöde Stig Engström. Allt för att sopa ytterligare krafs under mattan, gå i pension och äntligen få lägga ner världens största mordutredning. Sämre avslut på en poliskarriär kan knappast tänkas. Måtte han ha fått bra betalt.
Henry Söderström berättar om sin pappa Gösta Söderström som var högsta yttre polisbefäl och insatschef på brottsplatsen. Själv blev han något av en privatspanare bland andra ihop om att kunna skaka fram sanningen.
Gösta Söderströms rapportering förvanskades av polisen vilket kom att prägla honom resten av sitt liv. Det gjorde Henry till en väl insatt privatspanare.
I samband med "Den Oberoende Palmeutredningens" möte i Folkets hus i Stockholm den 26 februari 2000 höll Henry Söderström ett anförande med titeln
"Palmemordet - en ansats till lösning"
som finns publicerad på "Svenska politiska mord" som du hittar här.
Centralt i Henry Söderströms berättelse är alltså det så kallade polisspåret.
Gösta Söderström satt i sin kommissariebil på Kunggatan i höjd med Kungstornen när han gjordes uppmärksam på att det var skottlossning på Sveavägen. Automatiskt antecknade han tiden 23.28.
Lyssna på en annan intervju med Henry Söderström här
Tidslinje:
23.23 Ett riktat anrop - skottlossning på Sveavägen - gick ut
till två (2) polispiketer - en från Söderman och från
Norrmalm som båda kretsade på Brunkebergsåsen
ovanför mordplatsen.
23.28 kontaktas Gösta Söderström av en man på kungsgatan
om att det är skottlossning på Sveavägen.
23.29 går områdesanrop ut till alla polisbilar vida LAC
23.31 rapporterar Gösta Söderström från brottsplatsen.
En polis som vanligen var stationerad på Södermalmspolsen jobbade just den natten på ledningscentralen. Han fördröjde larmet, bröt kontakten mm. Det gjorde en skillnad på sex (6) minuter som får det att se ut som att Gösta Söderström stod och slöade och inte skötte sitt jobb.
Hör Henry Söderström berätta i Fredagsmagasinet. Och läs hans "Palmemordet - en ansats till lösning" som också finns publicerad på "Svenska politiska mord" som du hittar här. KLIPP KLIPP KLIPP
Björn Molin (ca 1.33.50)
![]() |
Björn Molin (m) kommunalråd i Österåker 1999-2002 |
Hör Björn berätta om hur han ringde både hit och dit, tjatade på poliser och skrev till justitieminister Beatrice Ask (m) som han var facebookvän med för att få pistolen tekniskt granskad och provskjuten.
Vi pratar även om andra som råkat mycket illa ut på grund av mordet på Olof Åalme. Som till exempel Jerry Martinger (fd riksdagsman, jurist och åklagare) som vid borgerlig valseger var påtänkt som justitieminister men förlorade allt.
För att inte tala om chauffören Dahlgren som avslöjade att Hans Holmér var i Stockholm när han påstod att han befann sig i Borlänge. Efter en motvillig intervju genom ett brevinkast hittades han död bland tomma spritflaskor.
Och hur var det nu med den där John Olle Persson (s) och Anders Andersson (m) som uppmanade andra att inte rota mer i Palmemordet och som själva omkom i en flygkrasch 1989.
Börjar man väl googla på Palmemordet så sitter man snart fast. Det är närmast svårt att avstå från att bli privatspanare.
I Sverige har två säkerhetspoliser (1.54.15)
försetts med munkavle på livstid. Hur är det ens möjligt?!
Det är många inblandade - som har farit väldigt illa under de 39 år som gått.
Jag tänker på Walter Kegö och
Jan-Henrik Barrling som var chef respektive utredare i Säkerhetspolisens Palmegrupp.
De har vädjat till regeringen om att få bli befriade från sin tystnadsplikt. Allt för att kunna berätta sanningen om mordet på Olof Palme utan risk för att själva hamna i fängelse.
berättar och spelar live i studion
Båda är utbildade musiklärare. Sten har varit lärare i Söraskolan och Rolf i Tråsätraskolan.
Sten spelar gitarr, mandolin, banjo, fiol och har sina rötter i traditionell countrymusik. Han har jobbat mycket med körsång och startade en gång Non Silencium i Åkersberga.
Rolf spelar piano, keyboard och gitarr med erfarenhet från pop och rockmusik. Båda är bra sångare och stämsången sitter där den ska. Sammantaget är de duon Fernström & Zaar, en fantastiskt trevlig bekantskap.
Repertoaren består av kända och mindre kända låtar inom pop, country och visa.
Musiken framförs akustiskt live på scen till egna inspelade bakgrunder.
![]() |
Studiovärd Michael Andersson, Sten Fernström och Rolf Zaar i radiostudion när klockan går mot full tid. |
I programmet spelade vi:
Killing me Softly med Roberta Flack 4.46
Havsörnsvalsen med Evert Taube
Intåg i sommarhagen med Göteborgs filharmoniker
Ensam ensamhet med Susanne Alfvengren
Fernström & Zaar
Heartache tonight (Eagles)
How long (Eagles)
Tequila Sunrise (Eagles)
The last thing on my mind
mfl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar