fredag 12 april 2024

Lena Jularbo Brauner och dragspelskungen Nils Fläcke

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Medverkande:
Friherrinnan Lena Jularbo Brauner och
Dragspelskungen Nils Fläcke


Nils Fläcke och Lena Jularbo Brauner och bakom dem ljudtekniker Anders Wolgast.

Jack S Kotschack vid M/S Bon Jour
Radio Nord
 - Piraten på Östersjön - startades och drevs av den finlandssvenske affärsmannen Jack S Kotschack och backades upp finansiellt av ett par amerikanska miljonärer. Ebbe Jularbo arbetade i grammofonarkivet på Kammakargatan i stan där alla program spelades in. Där jobbade även den då 17-åriga Lena. Stationen sände från fartyget M/S Bon Jour, förankrat på internationellt vatten utanför Utö i Stockholms södra skärgård. Sändningarna startade den 8 mars 1961 och stationen upphörde den 30 juni 1962.

Lena och Ebbe Jularbo
Lena Jularbo Brauner
har i många herrans år varit en stark maktfaktor i underhållningsbranschen. Förutom att hon jobbade på Radio Nord 1961-1962 - och verkligen kan kanalens historia - så har hon varit såväl artistförmedlare som turnéledare för en lång rad spännande band som Beach Boys, Gerry and the Pacemakers och Beatles när de kom till Sverige första gången i början av 1960-talet. Senare var hon även agent för band som Streaplers, Hansson & Karlsson, Trio me Bumba och Meckie Mark Men. 
Lena är dotter till dragspelskungen Ebbe Jularbo och barnbarn till den legendariske dragspelskungen Carl Jularbo som hon och Nils Fläcke berättar om i programmet. Det de inte kan om Jularbo och deras karriärer är inte värt att veta. Lena kan självklart även allt annat om släkten i vilken man finner såväl hästhandlare som gårdfarihandlare och några skarprättare i slutet av 1600-talet. 
Och anlagen lär gå igen i nutida släktled, enligt Lenas man. 


Lena har, tillsammans med de nutida dragspelskungarna Nils Fläcke och Anders Larsson samt Håkan Persson som driver Jularbomuséet i Rasten bildat sällskapet Jularbos Vänner. Tillsammans har de i många år arrangerat Jularbodagen i Avesta teater. 

Ebbe Jularbo 1915-1991
                    Calle Jularbo 1893-1966                                                                                   

Dragspelskungen Nils Fläcke, född 1945 i Stockholm. Nisse började sin karriär som musiker som barn och vann många dragspelstävlingar under åren 1952-1958.
Under 1960- och 70-talen medverkade han ofta i radio, men han har också framträtt i TV-program som Nygammalt. Han har även kompat artister som Stig Grybe och Bertil Boo.
Han har uppträtt i hela Norden men också i Tyskland, Frankrike och USA.
Fläcke har släppt mängder med inspelningar och har ett notakriv om cirka 14 000 noter katalogiserat. Han har även haft många föreningsuppdrag både internationellt och i Sverige, och är också hedersmedlem i en rad olika dragspelsklubbar i landet.

Nils Fläcke debuterade som nioårig dragspels-
kung i radioprogrammet Tuppen som sändes på
lördagarna.
Nils Fläcke och Evert Taube

Nils Fläcke fick tidigt vara med de stora grabbarna och spela. Hans radiodebut nio år gammal får vi höra i programmet. Likaså om hans möte med Evert Taube. 
I tioårsåldern fick Nisse vara med och spela i Kungsträdgården när Calle Jularbo fyllde 60 år. Året var 1953 och hela 70 000 kom för att få lyssna på och uppvakta honom. 

- Sedan dess har vi känt varandra, säger Lena Jularbo och Nils Fläcke. Vi känner oss nästan som släkt. 

Nils Fläcke, Ebbe Jularbo mfl spelar på Jularbodagen.

I programmet hör vi dessutom: 

Stålfarfar
Nils Gustav Håkansson 

(Gustaf Håkansson), född 15 oktober 1885 i Helsingborgs stadsförsamling - död 9 juni 1987 på Ekerö. Nils Gustav Håkansson blev rikskänd som Stålfarfar vid 65 års ålder i samband med cykeltävlingen Sverigeloppet i juli 1951.

År 1951, vid nästan 66 års ålder, cyklade Håkansson utom tävlan Sverigeloppet från Haparanda till Ystad. På grund av hans höga ålder hade tävlingsledningen vägrat honom att delta (åldersgränsen var 40 år) men han ställde ändå upp och startade från Haparanda en minut efter siste tävlande.

Sverigeloppet kördes i etapper 1–8 juli, och medan de tävlande sov cyklade Håkansson upp till tre dygn i sträck. Under tävlingen presenterades han som "Stålfarfar" efter en vid den här tiden populär seriefigur. Det var ett namn som följt honom sedan slutet av 1940-talet, och på den egentillverkade nummerlappen hade han skrivit en stor nolla. Håkansson fick stor uppmärksamhet i tidningarna och blev en rikskändis när hela svenska folket följde hans färd genom landet. 
I Söderhamn, efter 78 mils körning, bad polisen honom att låta läkarundersöka sig och det visade att Håkansson var vid god vigör. Efter 6 dagar, 14 timmar och 20 minuter kom han till Ystad – 24 timmar före de tävlande. Där spelade brandkårens paradorkester och Håkansson blev buren i gullstol. Dagen efter fick han möta kungen. Håkansson fick därefter betalt för att ställa upp i annonser och han turnerade länge i landets folkparker och ålderdomshem med sina andliga sånger. Han satte publikrekord på Liseberg och har kallats "världens äldste grammofonartist".

Lena Jularbo Brauner och Nils Fläcke

 I programmet spelade vi: 
  1. Radio Nord-jinglar
  2. Putti Putti med Jay Epae 2.23
  3. Do you want to know a secret med Billy J Kramer  2.03
  4. Lenaschottis med Ebbe Jularbo  2.41
  5. Vals på Österskär live med Nils Fläcke
  6. Hammarforsens brus med Carl Jularbo  3.04
  7. Nya Värmlandsvalsen med Nils Fläcke, 9 år  4.00
  8. Stålfarfars vals med Gustaf Håkansson och Ebbe Jularbos kvartett  3.09
  9. Eva-polka med Anders Larsson  2.35
  10. Nya Finnskogsvalsen med Ebbe Jularbo och Nils Fläcke  ca 4.00
  11. Stars and Stripes med Nils Fläcke  ca 4.00
  12. Rask-Gustavs vals med Carl Jularbo  2.35
  13. Till Calles minne med Ebbe Jularbo & Rolf Dahlström  3.00
  14. Läppsnuvan med Carl Jularbo  2.36
  15. Flickan från Finnskogarna med Ebbe Jularbo och Owe Köhler  2.25
  16. Valse Anisette med Nils Fläcke  ca 4.00
  17. Gamla Nordsjön med Harry Brandelius och Carl Jularbo  2.57

Filmen om Karl Karlsson från Jularbo

 

Kalle Karlsson från Jularbo,
en svenskt musikdrama med några glimtar ur spelmannen Carl Jularbos liv från 1952 i regi av Ivar Johansson med Kenne Fant, Rut Holm and Ingrid Thulin i rollistan. Filmen är baserad på berättelsen om Calle Jularbos liv om dragspelsmästaren Carl Oscar Jularbo som föddes 1893 i ett litet stationssamhälle nära Avesta. Han lärde sig tidigt spela dragspel. Filmen beskriver hans liv från tidig barndom till stor och folkkär folkparksartist.

Filmen premiärvisades 13 oktober 1952 på biograf Astoria i Stockholm. Filmen spelades in vid Sandrew-Ateljéerna i Stockholm med exteriörer från Berns salonger, Lilla Hasselbacken i Stockholm och Eskilstuna folkpark. Västerås folkpark, Marstrand och Göteborgs skärgård med flera platser av Carl-Eric Edlund. Man valde i flera fall autentiska inspelningsplatser för att få den rätta miljöatmosfären. Som förlaga till filmen hade man Calle Jularbos biografi "Med dragspelet i högsätet" som gavs 1946. 
Läs mer om filmen här och här 
Mer om Calle Jularbo hittar du här 

 

 
Calle Jularbo hittar du här.
Calle Jularbo. Swedish Music Hall of Fame hittar du här.
Skandalerna som skakade dragspelskungen Jularbo hittar du här.
Ebbe Jularbo hittar du här.
Jularbomuseet i Rasten hittar du här.
Lena Jularbo och Nils Fläcke i Radio Viking hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar