lördag 20 april 2024

På gott humör med kommunalrådet, konstnären Lusth, Babben Larsson, gruppen LouDience och klubbmästaren från Åkersberga Golfklubb...


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Medverkande:
Michaela Fletcher, kommunalråd (0.11.50)
Jan Claesson, Kulturkanalen, Veckans bukett (0.49.20)
Lennart Lusth, konstnär, författare, art director och gravör (ca 0.57.00)
Babben Larsson, sångerska och standupartist (ca 1.39.40)
Jerk Norman och Urban Enlund, bandet LouDience (ca 1.53.40)
Peter Wissinger, klubbchef Åkersberga golfklubb (ca 2.26.00)

Den här veckan fick vi inga nyheter från redaktionschef Jesper Almén på tidningen Kanalen. 
Plötsligt fick vi veta att han var upptagen med annat. Och det var även hans kollega Lina Abrahamsson. Vi fick i stället prata med varandra. Studiovärd Michael Andersson berättade om Åland som han just besökt och ljudtekniker Anders Wolgast berättade om de politiska inspelningar som just nu pågår inför EU-valet i den 9 juni. På Skottkärrans dag - som det visade sig vara - fick vi dessutom höra bandet Brogrens lira låten "Räfsa och Rullebör". 

Michaela Fletcher
Michaela Fletcher (ca 0.11.50)
Lite flams och trams med kommunalrådet (M) så här på fredagseftermiddagen må väl ändå vara tillåtet. I synnerhet som hennes arbetsschema dagarna i ända är minst sagt pressat. Hon möter emellertid våren med glatt humör och ett nyväckt intresse för odling. Det är Mannen (med stort M) i hennes liv som lockat henne till det och som själv tycks vara fullständigt uppslukad av ämnet. Och likt partikollega Kristina Axén Olin låter hon numera sin potatis förgro under... 
Ja, vadå? 
Men varför gräslöken dog och vem "Skavsåret" faktiskt är får vi inte veta! 
Någon som har ett tips kanske?

Skämt åsido, 
vi avhandlade några allvarliga ämnen också. 
Michaela berättar i Fredagsmagasinet om sina senaste besök på några av kommunens äldreboenden - Humana på Norrgårdsvägen och Solskiftets äldreboende. Att hon är imponerad av såväl miljön som personalens arbetsinsatser är det ingen tvekan om. Med viss stolthet konstaterar hon också att undersköterskorna i Österåker är de högst betalda i landet. För att bara nämna något. 

De tre sprängningar som kommunen utsatts för har dragit igång ett intensivt polisarbete i Österåker som, enligt nuvarnde regering, ska få ytterligare 50 poliser till 2028.
- Ingen ungdom ska behöva hamna i dåligt sällskap, säger Michaela Fletcher och berättar om hur kommunen ska klara av att förverkliga den målsättningen. Lyssna på henne i Fredagsmagasinet. 

Jan Claesson
Hackstatrappan invigs med buller och bång den 5 maj. Michaela berättar hur projektet kom till och hur det så småningom förverkligats. En extra stjärna i kanten kan den få som bestiger "Hackstamassivet" 236 gånger, säger Michaela Fletcher. Det motsvarar nämligen... Ja, vadå???

Och vem blir årets Åkersbergabo? Ja, det får vi veta först på Nationaldagen, då denne ska utses för allra första gången. Det har inte ens Michaela Fletcher en aaaning om. Men hur det är med den så kallade lagen som förbjuder oss att elda löv och pinnar i trädgården, det vet hon. Och det berättar hon om i Fredagsmagasinet. Hon konstaterar dock att bäst är att kompostera. Och det har hon ju alldeles rätt i. Missa henne inte! 


Veckans bukett (ca 0.49.20)
med Kulturkanalens egen blomsterpojke Jan Claesson.
berättar om kanalens favoritprogram Real Country med Erik Naucler. Men i Fredagsmagasinet är det blommor som gäller.  
Veckans bukett går till Klas Holm och Janne berättar varför. 
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär på Stationsvägen 8 i Åkersberga.


Lennart Lusth Wijkander
Lennart Lusth Wijkander
(ca 0.57.00)
konstnär, författare, art director och gravör
Berättar om sitt konstnärsprojekt som utspelar sig i Stockholms skärgård sedan glacierärna smält och vattnet stigit 30 meter - en fantasi eller saga som illustrerats med över 50 målningar samlade i boken "Projekt Utpost Ost". 

Boken kom ut för några år sedan och just nu arbetar Lennart Lusth på en uppföljare. Han såväl skriver om Roslagskusten som ligger under vatten och om vad som sig där utspelar ty människan finner sig oftast i sitt öde och anpassar sig, menar han. Berättelsen är därför att se som en hyllning till människan. 

Lennart Lusth färdigställer just nu målningar till nästa bok varav flera kan betraktas på sommarens utställning vid Rånäs slott. Vernissage den 30 juni. Utställningen som omfattar hela 19 konstnärer pågår till 11 augusti. 
Lennart Lusths konst kan även ses i samband med evenemanget "Sommarnattens toner" i Skebo bruk. Där ställer han nämligen ut sina verk i den så kallade Smedjan den 19-21 juli. Och alltihop är till salu. 
Missa honom inte! 


Babben Larsson (ca 1.39.40)
Babben Larsson
Inför konserten på Berga teater på söndag 21 april berättar Babben i Fredagsmagasinet om föreställningen som innehåller såväl sång som standup och om bandet Second Edition som hon sjunger med. 
Tillsammans släppte de 2023 plattan "Vägen hem" som programmet åtminstone delvis baseras på. Titellåten, med en högst personlig text av Babben själv, har komponerats av Adam Forkelid - fd vallentunabo som redan som fyraåring var musikaliskt underbarn.
Vi får dessutom höra lite om de tv-program som Babben just nu är aktuell i - Alla mot Alla i Kanal 5 och Bäst i test i Fyran. Mest spännande är att hon berättar om farsen "Nötter" - om en svårt ekologisk kursgård kallad Kröskagården - som sätts upp på Fredriksdalsteatern i Helsingborg i sommar. 
Pjäsen är skriven av Adde Malmberg och i en av huvudrollerna ses förstås - Babben Larsson. 
Men först alltså, Berga teater...

Studiovärd Michael Andersson tar väl hand om Jerk Norman och Urban Enlund i
gubbrockgruppen LouDience.


Jag sa åt dem att gå ihop.
- Och då gjorde de det...
LouDience (ca 1.53.40)
Jerk Norman, basist och producent, och Urban Enlund, gitarr och sång, i rockbandet Loudience. På några av inspelningarna medverkar även organisten Hasse Olsson medan Pål Norman är truminspiratör. Det är utgångspunkten. 

Jerk och Urban spelade i olika band redan på högstadiet och i tonåren. Som de flesta andra unga musikanter drömde de om att bli rockstjärnor och flickidoler. I samma takt som de blev äldre, gifte sig och fick barn rann de ambitionerna ut i sanden. De spelade i olika coverband, i Wiraspelen och i Åkerbergarevyn. På sin höjd. 

Drygt trettio år senare har de gått samman och börjat spela igen. Resultatet är superbra helt enkelt. Men nu spelar de för glädjens skull och har nog inga tankar på att bli flickidoler. 
I programmet får vi lyssna till två gamla låtar som har spelats in på nytt och en helt ny låt som inte ens är utgiven ännu. Världspremiär med andra ord. Först på Valborg kommer världen i övrigt att få höra den. Så kom ihåg var ni hörde låten först! Bring out your gods, heter den. Sååå braaa!

Åkersberga golfklubb i Österåker

Peter Wissinger
Peter Wissinger
 (ca 2.26.00)
klubbchef Åkersberga golfklubb som med invigning den 27 april bjuder på en hel del nyheter som Sveriges trivsammaste Åkersberga golfklubb. 
Just nu pågår en ombyggnad av restaurangen och om en vecka öppnar den nya Restaurang Å. Ett något märkligt namn kan tyckas men den som lyssnar på intervjun med Peter Wissinger får en godtagbar förklaring. 

I samband med invigningen öppnar även anläggningens nya träningsområde med väderskydd, studio, belysning, värme och sist men inte minst systemet Trackman Range. Vad det innebär får vi minsann också veta i Fredagsmagasinet. 

Arbetet med att bli klara i tid till invigningen pågår för fullt. Och om bara våren vill så öppnar snart också själva golfbanan. Sedan är det bara att njuta för fullt av sommaren och långa promenader mellan hålen på golfbanan. 

Men även för den late finns alternativ. Om det berättar Peter Wissinger ingående i Fredagsmagasinet. 
Missa honom inte!

Jag vet inte vad Jerk Norman hörde i sina lurar i samband med programmet.
Men jag kan helt enkelt inte undanhålla er bilden... 
Protestera om du vill att jag ska ta bort den Jerk...



I programmet spelade vi: 
  1. Bad moon rising med Creedence Clearwater Revival  2.21
  2. Räfsa och rullebör med Brogrens  2.58
  3. Vilken härlig dag med Ted Gärdestad  3.20
  4. Du lever bara en gång med Noice  3.17
  5. Mitt bästa för dig med Grymlings  4.11
  6. Johnny B Good med Chuck Berry  2.41
  7. Utskärgård med Sveriges Radios Symfoniorkester  2.53
  8. Going home, Theme from Local Hero med Mark Knopfler  4.58
  9. Two Magicians med Steeley Span  4.29
  10. Independence day med Bruce Springsteen  4.45
  11. När vi var två med Babben Larsson o Second Edition  3.12
  12. Shape of a man med LouDience  4.38
  13. Frears to fall med LouDience  4.30
  14. Bring out your gods med LouDience  5.09
  15. California dreamin med The Mamas & The Papas  2.42
  16. Ain´t no mountain high enough med Marvin Gaye och Tammi Terell  2.31
  17. Du vinner över mig med Mikael Rickfors  3.03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar