tisdag 3 oktober 2023

Från gospels på Berga teater och Solidaritetspris till storstilad show med Olivia Stevens i New York


Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Veckans händelser:
  • Grattis på namnsdagen 29/9 till kommunalrådet Michaela Fletscher och studiovärd Michael Andersson.
  • Radio Österåker har fått ny dator. Nu väntar vi bara på resten av den nya utrustningen...
  • Veckans stora händelse var skjutningen vid ett hus i Hackstaområdet av en man i 60-årsåldern som inte är inblandad i de kriminella gängens uppgörelser. Han kunde skottskadad tillkalla hjälp på sin mobiltelefon och fördes vidare till sjukhus där han, såvitt vi vet, fortfarande befinner sig. Må Attan själv ta Rawa Majid - den kurdiske räven - och hans gelikar! Schaaas!
  • Kommunen har just presenerat resultatet av en trygghetsundersökning enligt vilken Österåkersborna känner sig allt mera trygga. Vore fint med en förklaring... 

Dagens gäster: 
  • Christina Nordstrand, körledare för såväl Glorious Gospel Choir som Vaxholm Gospel. Hon jobbar dessutom på Kyrkskolan i Täby kyrkby och som frilans på CN Musik & Scen. 
  • Matts Mattsson om Solidaritetspriset
  • Olivia Stevens, Skådespelerska och sångerska med hela världen som arbetsfält. 

Anders Wollgast 
har varit på Berga teater och spelat in en konsert med 15-årsjubilerande Glorious Gospel Choir. 

Christina Nordstrand
Christina Nordstrand (ca 7.00)
Sångerska med rötter i Malmö. Kärleken till maken, trumslagaren Roine Johansson, tog henne till Åkersberga och där har hon blivit kvar. 
Undra på att Österåker kan erbjuda ovanligt levande körsångarliv. I år firar en av hennes körer - Österåkers församlings Glorious Gospel Choir - 15 år vilket firades med en hejdundrande konsert på Berga teater förliden helg. Inte mindre än 70 sångare backades upp av ett åttamannaband med blås, solister, sväng, glädje och energi så det stod härliga till. 
Bland solisterna märktes Ottilia Nordstrand, Bobo Håkansson, Cissi Stenbeck och - inte minst - Christina Nordstrand själv.  

Hör henne berätta i Fredagsmagasinet. 


Matts Mattsson  (ca 40.35)
Ordförande för Solidaritet Nordost och grundare av Solidaritetspriset i Roslagskommunerna.
Priset delas ut årligen till den eller de som under det gångna året visat särdeles god solidaritet med sina medmänniskor.


Förra året gick priset till Åsa och Tomas Tysén som skapat ”Frivilliga familjehem i Österåker”.
De berättade i Fredagsmagasinet. Om du vill kan du lyssna på programmet här.

Det är nu hög tid att anmäla nya kandidater till årets Solidaritetspris som består av en liten slant men framför allt äran. Deadline för anmälan 30 november.  
Hör Matts Mattsson berätta allt om Solidaritetspriset i Fredagsmagasinet. 


Veckans bukett (1.00.40)
Kulturkanalens Jan Claesson delade som vanligt ut Veckans bukett.
Den här gången gick den till sångfågeln Cissi Stenbeck som kan hämta buketten hos Åkersberga blomsteraffär på Stationsvägen 8 i Åkersberga. 

Olivia Stevens (ca 1.07.50)

 

Olivia Stevens
Olivia Stevens
I dagens Fredagsmagasin förflyttar vi oss till The Metropolitan Room i New York för ett första möte med Olivia Stevens. Hon är - om du inte redan visste det - en internationell stjärna av stora mått. Hon har dessutom lika delar rötter i Sverige som i New Yok. Och som om det inte vore nog är de väl kryddade med inslag av både  Minsk i Vitryssland (Belarus) som Odessa i Ukraina.

Lägg därtill Paris där föräldrarna en gång möttes och där kärleken blommade ut. Och Berlin som Olivia Stevens så ofta har sjungit om. I de föreställningar hon själv har skapat finns ofta ett stråk av en djupt rotad kärlek till 30-talets Berlin och vad som där utspelade sig på scen och kabarré. 

Olivia är dotter till konstnären Barbro Forslund Stevens och Jerome Shufer Stevens. Han var skådespelare i New York innan kärleken tog honom till Sverige. 
Morfar var illustratören och serietecknaren Helge Forslund som en gång skapade figuren Filimon på Saxon & Lindströms förlag. 

Olivia ser sig själv som i första hand skådespelerska och i andra hand sångerska. Så är hon också väl utbildad vid London Academy of Music and Dramatic Art, Bard College of Liberal Arts B.A. Drama i New York och på Masterklasser med The Royal Shakespeare Company. 

Här hemma fick Olivia Stevens sitt genombrott som Anita i West Side Story och Sally Bowles i Cabaret. En entusiastisk presskår jublade och lycklig recensent utbrast:
- Glöm Liza Minelli!
Rollen som Zarah Leander är kanhända den största ändå. I stark konkurrens med My fair lady på Oscars, Chess och TV-serier som Skilda världar, Hassel, Förgöraren och New York-filmen All screwed up.  


                                    Och visst har hon varit på Allsången. Fattas bara...



 

Aktuella föreställningar

Cabaret Verboten
Olivia Stevens och Bjarne Löwbin

30-tal. Berlin. Kabaret Katakombe. Goebbels har utfärdat en order som förbjuder de dekadenta kabaréerna och artisterna kan bara överleva så länge de lyckas roa officerarna i publiken. Hur mycket är de villiga att kompromissa för att rädda sitt eget skinn?
En rolig och avgrundsdjup föreställning baserad på verkliga händelser och med de judiska sånger som Goebbels förbjöd: fräcka, utmanande och ständigt aktuella.

Zarah Leander
Olivia Stevens med pianist.

30-tal. Berlin. Den glittrande Zarah Leander upptäcks och blir den största stjärnan i Nazityskland. Hennes filmer blir kassasuccéer och skivorna gör henne till miljonär. I denna roliga och avgrundsdjupa föreställning blir hon levande igen. Här skildras en kvinna som slets mellan artisteri och politik – isolerad och hatad – och vars sånger vi fortfarande minns idag.
 
Romance
Olivia Stevens med pianist

En personlig och charmig musikteaterföreställning som tar dig med på en resa i romantikens bergochdalbana, genom de upplysta gränderna i Paris och med sånger av de mest populära franska artisterna någonsin. Färden går från Aznavour visa Edith Piaf och Jacques Brel till Barbaras berömda chansons. Ett kärleksbrev till allt som är franskt – galet, omtumlande och himmelskt vackert.

Passion
En artists resa in i ljuset med Olivia Stevens

En musikteaterföreställning om en artists gripande resa in i rampljuset, på jakt efter harmoni och revansch. Följ med på en stormig resa som börjar på en liten teater i Stockholm, fortsätter till Theatre du Soleil i Paris och slutar på Carnegie Hall i New York. Passion är en personlig och humoristisk föreställning fylld av komik och med många tragiska förtecken, och med ett pärlband av sånger från Broadwaymusikaler till Cabaret, Chess, West Side Story och guldkorn från Leonard Cohens repertoar.

Dream a little dream of me
Starring Olivia Stevens

Har spelats för utsålda hus i Cannes. Om hur det är att bo och arbeta som artist i New York. Och om sökandet efter en plats där man känner sig hemma. Innehåller otroliga historier från hennes internationella artistliv och ett pärlband av oförglömliga sånger av Sinatra, Zarah Leander, Piaf och Fred Astaire.

Läs mer om Olivia Stevens här och här

I programmet spelade vi:

1. Halleluja med Glorious Gospel Choir 4.23
2. Smile med Ottilia Nordstrand och kören 3.15
3. Always on my mind 4.07
4. Praise the lord 2.40
5. Uppmuntran med Lena Granhagen 3.03
6. All along the watchtower med Bob Dylon 2.31
7. I en roddbåt till Kina m Sven Arefeldt o hans lekkamrater 3.17
8. Passion live at the Metropolitan Room (0.08 – 11.08)
9. La Foule ur Romance (0.06- tona slutet ca 2.40)
10. Lotteriförsjäljarens sång ur Kabaré Verboten (tona slutet 4.52)
11. Ne Me Qwittes Pas (tona bort skrapet vid 1.35)
12. La vie en rose ur Romance (1.25 avhuggen tona vid 1.23)
13. I wish, live i New York (2.12, tona vid 2.07)
14. Zarah Underlandet om Natten (fr 5.27 avhuggen tona vid 10.50)
15. Zarah at Cornegie Hall (tona i lång applåd vid 7.45)
16. Trailer Dream a little Dream of me (8.01)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar