lördag 14 oktober 2023

Magnus G Bergström och Robert Sylwander

 Tora Teje och Gösta Ekman
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Dagens gäster:
  • Magnus G Bergström, skådespelare och filmskapare med egna firman MGB Agency
  • Robert Sylwander, affärsman och flerfaldig världsmästare i kappsegling

Veckans händelser:
Anders Wolgast mfl trimmar just nu Radio Österåkers nya tekniska utrustning i hopp om att vi framöver ska få kontakt med tidningen Kanalen i Fredagsmagasinet. Veckans nyheter fick vi därför hämta från annat håll. En av dem lyder som följer: 

Egen dörrklocka för katter
Jörgen Synning, Stefan Hägg och Leif Adolfsson har tagit fram en dörrklocka för katter. Den funkar så att en sensor monteras över den plats där katten oftast sätter sig för att vänta på att bli insläppt. När katten dyker upp på latsen skickas en trådlös signal till själva ringklockan som sitter inomhus och ringklockan meddelar att katten vill in. Ringklockan kan både blinka och låta. Tio olika ringsignaler och blikar med regnbågens alla färger. Funkar även för hundar.


Magnus G Bergström
Magnus G Bergström  (0.12.30)
Gift med Emma Gunnerblad. Pappa till sonen Theo, 16, och dotter Alva, 12 år. Till familjen hör även västgötaspetsen Loke, 4 år. Bor och arbetar i Åkersberga. 
Fick Österåkers kulturstipendium 1999.  

Magnus växte upp i byn Örträsk i södra Lappland där hans pappa Gunnar Bergström drog igång ett LVU-hem enlighet den då så populära Hassela-modellen vilket bland annat innebar att familjen bodde ihop med klienterna. 

Flyttlasset gick så småningom till först Umeå och sedan Vallentuna 1993 i takt med att fadern ändrade inriktning och istället anammade den så kallade Minesota-modellen som behandlingsform. 

Om hur det var att växa upp mitt i allt detta berättar Magnus i Fredagsmagasinet. 

Mötet med Vallentuna, där han började i åttan, blev tämligen traumatiskt. Om det berättar Magnus i programmet. I gymnasiet kom teaterpedagog Per Norbäck och teaterarbetet som en vändpunkt. Magnus kände att han hade hittat hem.  
- Jag skrev pjäsen Luftslottet som småningom blev film. Den handlar om hur det är inom missbrukarvärlden.  

 
Luftslottet - När skiten träffade fläkten

Teatern tog Magnus till Åkersberga där han 1999 blev teaterpedagog och småningom också filmpedagog på Palatset som numera heter Bergagården. Det var för det arbetet han fick Österåkers Kulturstipendium 1999. Efter 20 år som lärare ville han emellertid satsa på filmarbete och drog i gång MGB Agency. Sedan dess har hans CV inom film och teater vuxit sig allt längre.  

Ett av Magnus framtida projekt är TV-serien "Skärvor" efter en roman av Åkersbergaförfattaren Liselotte Divellis. Tre avsnitt är redan inspelade och klara. Se nedanstående "teaser". Och det är bara början. Liselotte Divelli såg till att Magnus fick filmrättigheterna till hennes övriga böcker innan hon dessvärre rycktes bort på grund av sjukdom i våras.  

   

Läs mer om Magnus G Bergström här och här och här och här och här
Gunnar Bergströms blogg pedagogkonsult.se hittar du här

Läs om Åkersbergaförfattaren Liselotte Divelli här och här och här och här

Liselotte Divelli var under några år medarbetare på Radio Österåker.
Lyssna på Liselotte Divellis programserie ”En sån som jag” från 2019.
Gå till radions hemsida: http://radio.osteraker.se/
Klicka på PLAY och välj: "En sån som jag" i vänsterspalten


Veckans Bukett (ca 1.11.00)
Kulturkanalens Jan Claesson rapporterade från Juryn om hur diskussionerna där har gått den senaste veckan. 
Veckans bukett går till Emelie Wicklén.
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga.


Veckans lokala inspelning 
(1.17.55)
Åkersbergatjejen Lovis Lundqvist har hon släppt vad som kallas en debutskiva med titeln ”Säger inget alls” som innehåller nio låtar. Lovis själv beskriver sin musik som deppig men peppig. Med det menar hon att handlingen svävar kring känslor som att känna sig utanför, sårad, vilsen och ilsken mot exempelvis sånt som falska människor och andra otrevligheter. Ur: Tidningen Kanalen. 
Vi lyssnar på titelspåret "Säger inget alls". 

Robert Sylwander  (1.23.40)
Herrhaga gård, Österåker


"Herrhaga ligger en mil norr om Åkersberga i Roslagen. Byggnaden ritades av arkitekt Gösta Kulvik och uppfördes av byggmästare Edvard Blom år 1912. 750 kvm fördelade på 18 rum. 80 hektar blandskog, ängar och bete samt en stor trädgård tillhör fastigheten."

Robert Sylwander
Historik från
hemsidan:
"Hovfotografen Herman Sylwander (1883-1948) förvärvade Herrhaga Gård år 1922. Stora huset som byggdes 10 år tidigare var i gott skick och Herman kunde tillsammans med sin hustru Tora Teje flytta in direkt. Tora Teje som var framgångsrik skådespelerska på Dramaten gillade stället direkt. Och snart blev det luncher och middagar med kollegor från Dramaten. Och här fanns bland annat Karl Gerhard, Gösta Ekman, Anders de Wahl och Lilly Ziedner som självklara gäster.

Georg Sylwander som var son till Herman övertog Herrhaga år 1954. Huset moderniserades och man installerade bland annat centralvärme. De gamla mörka och dystra färgerna fick ge vika för en ljusare lyster.

Huset ägs idag av Georgs son, Robert Sylwander. Herrhaga drivs i egen regi med tonvikt på uthyrning till film och fotografering. Under sommarmånaderna hyrs Herrhaga av privatfamiljer för exklusivt semesterboende."

Släkten Sylwander på Herrhaga gård
En rysligt spännande historia!

Robert Sylvander 
Affärsman och flerfaldig världsmästare i kappsegling, Herrhaga gård i Österåker
Marie Louise Sid Sylwander, dansare på Kungliga Operan
Tre barn och fem barnbarn

Ateljé Jaeger 
Så börjar berättelsen om familjen 
Sylwander och Herrhaga gård när 
Selma Lagerlöf
Fredagsmagasinet i Radio Österåker 
får lov att glänta något på förlåten. 

Det rör sig om en väldigt spännande släkt. Roberts farfar var nämligen hovfotograf Herman Sylwander (1883-1948) som (1908-1948) drev Atelier Jaeger på Drottninggatan 33 i Stockholm. 

Dit strömmade såväl kungligheter som den tidens övriga potentater, allehanda kändisar och kanske rent 
av även så kallat vanligt folk för att få sina porträtt för evigt förevigade. I programmet berättar Robert Sylwander bland annat om det här fotografiet av Selma Lagerlöf som farfar Herman Sylwander tog 1928.

Tora Teje
Georg Rydeberg
Roberts farmor, Göta Rydeberg (född 1889) var faster till skådespelaren George Rydeberg 
(1907-1983). 

Äktenskapet slutade med skilsmässa 1913 varpå farfar Herman, hovfotografen, samma år gifte om sig med Dramatensskådespelaren Tora Teje (1893-1970) som man därför med rätta kan kalla Roberts styvfarmor. 


Ur: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon:
"Tora Teje var en realistisk skådespelerska med stort register. Hennes stämma kunde vara full av lidelse i klassikerna, men även lätt i tonen i de samtida komedierna. Hon värjde inte för de stora gesterna, men
Sonen Claes skrev en
bok om sig och sin mor.
kunde även spela med mindre medel. Inte heller saknade hon sinne för en burlesk folklig humor. 
Tora Teje var en utpräglad scenskådespelare, som tidigt bestämde att filmen inte var hennes rätta medium. Under sin tid uppbar hon en enorm respekt hos både kritikerkår och publik. Skådespelaren och regissören Mimi Pollak berättar i sina memoarer hur hon och Greta Garbo under sin tid på elevskolan beundrade Tora Teje och hur de sökte efterlikna henne. 
Tora Teje tog sin konst på stort allvar och fyllde den med sin andlighet. Hon var anhängare av den amerikanska religiösa och alternativmedicinska rörelsen Kristen vetenskapskyrka (Christian science).

Tora Teje belönades för sin skådespelarkonst 1928 med den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Hon fick även mottaga danska medaljen Ingenio et Arte i guld, S:t Eriksmedaljen, Teaterförbundets guldmedalj 1947 och 1957 med Dramatens O'Neill-stipendium. Hon var ledamot av Nordstjerneorden, Finlands Vita Ros-orden och Officier Français l'Instruction Publique."


Läs om Tora Teje här och här och här och här
Du kan även lyssna på Tora Teje på Spotify
Och se stumfilmen Norrtullsligan nedan:
Se samma film med pianomusik här 
Och läs om filmen här och här

 


Margareta Krok o
Claes Sylwander
Som om det inte vore nog var hans farbror Claes Sylwander 
(1924-2013) såväl skådespelare som teaterregissör och scenograf innan har slutligen blev teaterchef först på Folkteatern i Göteborg (1965-1973), sedan på stadsteatern i Helsingborg (1973-1983) och till slut på stadsteatern i Malmö (1983-1989). 

Claes Sylwander var gift fyra gånger. 
Hans fru nr 2 var skådespelerskan Ingrid Thulin (1926-2004) 
som senare gifte sig med Harry Schein. 

Det finns med andra ord gott om spännande profiler med starka historier i släkten Sylwander. 

Om det och lite till berättar Robert Sylwander i Fredagsmagasinet. 
Missa honom inte!  
Pauline Brunius 
(1881-1950) som var teaterchef för Dramaten (1938-1948) och som sådan en viktig makthavare vilket nämns i samtalet med Robert Sylwander. Paulin Brunius var bosatt i Stockholm. Hon och maken hade emellertid sommarställe i Österskär. 
Läs mer om det här och här och här 
Om jag inte har helt fel så var makarna Brunius grannar med familjen Fritzcrone. Läs mer om dem här. 


Spöken
Det finns dessutom rykten om att Herrhaga gård är hemsökt av spöken. Robert Sylvander berättar om en lampa med rörelsedetektor. 
Ryktet förtäljer dock att det är värre än så. Men det ville Robert Sylvander inte att vi skulle tala om. 
Wikipedia står emellertid:
 
Robert Sylwander
"Hemsökta Herrhaga Gård i Åkersberga är känd för en rad oförklarade fenomen som tros vara manifestationer av dess tidigare ägare, hovfotografen Herman Sylwander och hans hustru, skådespelerskan Tora Teje. 

Oförklarade händelser inkluderar lampor som tänds och släcks av sig själva, ett värmesystem som beter sig oregelbundet, ljudet av ett självspelande piano, och fotsteg i tjänstefolkets trappa. 

Dessutom har skugglika figurer setts, inklusive en kvinna klädd i tidigt 1900-tals stil, tros vara Tora Teje. Dessa rapporterade händelser har gett Herrhaga Gård ett rykte om att vara en av Sveriges mest hemsökta platser." Och om det får man förstås tro precis vad man vill...


I programmet spelade vi:
  1. Teddybjörnen Fredriksson med Lars Berghagen
  2. Min gata i stan med Lars Winnerbäck  6.37
  3. Den sista sången med Kent  5.16
  4. The last of the real ones med Fall Out Boy  3.50
  5. Caught in the rain med Ravis  3.30
  6. Låtsas som det regnar med Veronica Maggio  3.17
  7. Always on my mind med Willy Nilson  3.30
  8. Säger inget alls med Lovis  3.48
  9. Sign of the times med Harry Styles  5.40
  10. Saul & David. Högläsning med skådespelerskan Tora Teje  ca 2.00
  11. Bohemian Rhapsody med Queen  5.54
  12. Märk hur vår skugga med Imperiet  3.57
  13. Wuthering heights med Kate Bush  4.29
  14. Änglamark med Sven-Bertil Taube  3.17
  15. Here comes the night med Agnes  3.32

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar