lördag 28 oktober 2023

Om Covid-19 och Nöjespalats på 50- och 60-talen

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Michael Andersson
Veckans bukett: Jan Claesson
Ansvarig utgivare: Hans Landström

Dagens gäster:
Sara Stange, distriktssköterska, Österåkersdoktorn
Jerry Stenbeck, gitarrist med musikaliska rötter i de Stockholmska 50- och 60-talen.

Veckans händelser:
Lasse Berghagen gick ur tiden, en nyhet som för en tid, på ett befriande sätt, slog ut alla krigsrubriker.
Santos Karlssons facebookgrupp har pausats på grund av allt katthat som tornat upp dig i horisonten. 
De nya tågen gör entré i trafiken på Roslagsbanan den 31/10. Hur ska det gå?
Skådespelaren Hans Mosesson, känd som Ica-Stig och från Sjölyckan, har gått ur tiden 79 år gammal.
Natten till söndag tar vi farväl av sommartiden och återgår till normaltid. 

Sara Stange, distriktssköterska
Sara Stange (ca 18.20)
Distriktsköterska hos Österåkersdoktorn

Covid-19 är tillbaka!
Överallt ryktas nu om nya fall av Corona. 
Det är med andra ord för tidigt att dra en lättnadens suck efter den eländiga pandemin. Nu gäller att vi alla är på vår vakt så att Covid-19 och andra smittor inte får någon ny chans att löpa amok med vår verklighet. 

I Fredagsmagasinet berättar Sara Stange vad vi behöver tänka på och hur vi ska göra för att skaffa oss mesta möjliga skydd inför vinterns smittrisker. 

Det gäller såväl den årliga influensan och Covid-19 som RS-virus och Pneumokocker som absolut ingen av oss vill ha. Luftvägssjukdomar som ingen av oss vill ha. Än mindre vill vi bli orsak till att nära och kära smittas med risk för livet som följd. 
Gravida kvinner bör dessutom ta sig en funderare på vaccin mot kikhosta.   

Nyttan med vaccin
Innan det fanns vaccin blev många barn och vuxna i Sverige svårt sjuka eller dog i sjukdomar som det i dag finns skydd mot. Vaccin har gjort flera av dessa sjukdomar så ovanliga att få personer i Sverige ens kommer i kontakt med dem.

På 1950-talet var polio, eller barnförlamning som det också kallas, en vanlig sjukdom och vid ett utbrott 1953 registrerades 
5 000 fall i Sverige. 1961 inleddes vaccination mot polio och det sista svenska fallet rapporterades 1977.

Ett annat exempel är mässling som i början av 1900-talet orsakade hundratals dödsfall om året i Sverige. Så sent som 1981 rapporterades 3 540 fall, över 350 personer behövde sjukhusvård och 15 drabbades av hjärnhinneinflammation. Under 1980-talet började fler vaccinera sig mot mässling och under 2000-talet har vi haft färre än 60 fall per år i Sverige. Alla dessa kan härledas till någon som blivit smittad utomlands.

För att inte sjukdomarna ska börja spridas igen behöver vi fortsätta vaccinera oss mot dem. I dag erbjuds alla barn skydd mot tolv sjukdomar via det nationella vaccinationsprogrammet. Det är avgiftsfritt och sker genom barnhälsovården och elevhälsan. Läs mer om vilka vaccinationer som erbjuds på Folkhälsomyndighetens webbplats och hos 1177.
Källa: Krisinformation.se hittar du här

Läs mer om vaccin här och här och här 
Läs om vaccin mot Covid-19 här och här 


Veckans Bukett (ca 57.20)
Kulturkanalens Jan Claesson rapporterade från Juryn om hur diskussionerna där har gått den senaste veckan. 
Veckans bukett går till Patricia Frid som bakar och fixar till Kulturföreningens evenemang på Berga teater.
Buketten hämtas hos Åkersberga blomsteraffär, Stationsvägen 8 i Åkersberga.


Jerry Stenbeck (1.06.50)
berättar om tiden som gitarrist i olika rockband på ungdomsgårdarna när det begav sig. Han spelade med Jerrys Skiffle Group, sångaren Tusse och Little Elvis för att inte tala om Drifters och Gunnar Kinch. Samtidigt rockade Little Gerhard, Rock-Olga, Rock-Ragge, Leif Burken Björklund och en lång rad andra som alla blev legender och som är borta nu. 

Jerry Stenbeck berättar om möten och spelningar på en lång rad ungdomsgårdar. Det var rockgalor i Eriksdalshallen och kabaré i Harlem på Nalen likaväl som på plan tre på Kingside. 

Han och hans band repade på Club 119 som låg på Folkungagatan 199 och fikade på Repet, ett kondis vid Mosebacke torg. Missa honom inte! 


Nalen på Gata Regerings 74 och...


NALEN eller Nationalpalatset byggdes 1886–87 som ordenshus åt Ordenssällskapet Enighet och Vänskap. På bottenvåningen drevs olika restauranger fram till 1934 då Gustaf Topsy Lindblom tog över och begreppet 74 Gata Regerings lanserades. Han var vd för Nalen 

Jazzepoken var Nalens storhetstid.
1933 och 1960. Under hans tid var Nalen Stockholms främsta nöjespalats, där alla de stora artisterna framträdde framför allt under den svenska jazzens gyllene år fram till mitten av 1960-talet. Nalen var stället där "allting händer och mycket fötter".

Topsy Lindblom gick ur tiden 1960 och under de kommande åren fick popen allt starkare fotfäste i nöjeslivet. Även de nyare rockbanden hittade till Nalens scen men allt fler musikklubbar dök upp i stan som lockade den unga publiken. 

Twist - syns tydligt ju...


























I början av sextiotalet drog popen in på Nalen. För att tillgodose alla smaker var också vissa kvällar i veckan vikta för jazzen. Omkring 1963 började trasslet med myndigheterna. Stockholms Stad meddelade nämligen att huset skulle rivas inom kort. 1964 krävde Nalens chef, Lindblom jr, att myndigheterna skulle ordna nya likvärdiga lokaler i innerstaden, annars vägrade man att flytta. Myndigheterna med Hjalmar Mehr i spetsen var helt överens om att Nalen skulle leva kvar och lovade att ordna likvärdiga lokaler.

Carl-Eiwar Carlsson
I detta sammanhang bör också sägas att popen tillsammans med de låga entréerna gjorde att Nalen vid denna tid hade enormt höga publiksiffror. Folk stod i niodubbla led runt kvarteret, timme efter timme, för att komma in, trots att det bara serverades saft och äpplen.

Publiken som var mellan 15 och 20 år drogs dit, dels lockade av musiken och dels av stämningen som kristallkronorna och den övriga inredningen gav.

Tongivande i Harlem de här åren var Carl-Eiwar Carlsson. 
Han fungerade som någon slags kom-fram-och-säg dvs konferencier men var även verksam vid Sveriges Radio och pappa till många av den tidens radioprogram för ungdomar som tex "Tio-i-topp". 
Läs mer om honom här och här och här   

Andra profiler var Mats Bahr snabbhumoristen Bertil Bertilsson och Leif "Burken" Björklund.
Alla band spelade på Nalen. 

Under dessa år förde Nalens ledning en ständig kamp med myndigheterna. Löftena om nya lokaler rann alltid ut i sanden och rivningshotet kvarstod. Lindblom jr fick nu bara hyra på tre månader i taget. Vid flera tillfällen sattes rivningsdag ut men så sköt man på den.

Jerry Stenbeck in action med några av sina band!
1966 utarbetade fastighetskontoret ett förslag till ersättning för Nalen. 
Då satte sej en annan myndighet, barnavårdsförvaltningen, på tvären. 

Sen följde en period då ingenting hände utom att dessa myndigheter satt och hänvisade till varandra. 

I mitten av sextiotalet kom ytterligare ett irritationsmoment in i bilden. Mellanölet infördes och en rad mindre musikställen fick tillstånd.

Följden blev att Nalen fick svårt att konkurrera med saftkobbel så man ansökte om mellanölstillstånd.

Publiken fanns i stort sett kvar, men de kvällar man vände sig till äldre var det ojämnt. Nalens ansökan blev naturligtvis avslagen och man försökte igen, men med samma resultat.
Lindblom jr fick inget tillstånd fast han försökte förklara för myndigheterna värdet av att behålla ett traditionsrikt musikställe av hög klass. Men ingen var intresserad. Dessa avslag varvades med rivningshotet och när slutligen rivningsdatum sattes ut till 1 februari 1968 gav han upp. 

1967 blev Lee Kings sista bandet att uppträda innan Nalen slog igen. Samma dag fick Lindblom Jr ironiskt nog sitt öltillstånd. Tyvärr var det för sent. 

På 1970-talet förvärvades huset av Lewi Pethrusstiftelsen.
Sedan 1997 ägs Nalen av SAMI (Sveriges Artisters och Musikers Intresseförening) 
___________________________________

Nöjeskungen 
Hasse Wallman drog igång Kingside!
Läs mer om honom här och här


Silas Bäckström
Håkan Sterner och hans band 1959
Rockflugan Håkan Sterner och hans band slog igenom på Nalen 1959. Några år senare var han kung på Kingside. 
Det pratar vi visserligen inte om i programmet men ändå...
Håkan var en del av Kingsides artistskola. Han blivande fru Inga-Britt Ek undervisade i jazzbalett. 
Ett annat tungt namn på Kingside var Silas Bäckström. Med bravur spelade han "Tutti frutti" på trombon i kabarén. 
Senare mer kän från Cornelis Vreeswijk-sällskapet.

Sveriges modernast ungdomsgård... 
Kingside på Kungsholmsgatan 153...


Vattenhål för ungdomar i 1950- och 1960-talets Stockholm

Huset byggdes 1949 och uppfördes som ett hem för gamla med särskild ungdomsgård avsett för föreningslivet i St Görans församling.
I de stora lokalerna på bottenvåningen drevs först en ungdomsgård, som när den byggdes ansågs vara "Sveriges största och modernaste i sitt slag". Ungdomsgården St: Göransgården upptog tre våningar – den hade samlingslokal och bibliotek och hela 17 olika föreningar hade sina egna lokaler.


The Spotnicks från Göteborg
Kingside – ett stycke Stockholmshistoria

I gårdens samlingslokal kom efter några år den kända musik- och dansklubben Kingside att drivas. Kingside startades av Hasse Wallman, en känd nöjesprofil i Stockholm som börjat jobba på S:t Göransgården. Där fick han idén att starta Kingside. Klubben blev den första inom den framgångsrika nöjesrörelse som blev Wallmans Salonger.

På Kingside uppträdde en rad kända artister, till exempel sångerskan Anita Lindblom. Ungdomsgården övergick i slutet av 60-talet till föreningslokal och under 80- och 90-talen delades den upp i kontor och musikstudio. Musikstudion övertog namnet Kingside.


Jerry Stenbeck och Jan Claesson

Med och mindes i programmet var även Jan Claesson 
som tillhörde stammisarna på såväl Kingside som
Jerry Stebeck och Karl-Gerhard Lundkvist
alias Little Gerhard 2023.
Nalen vid den här tiden. Han och Jerry har följaktligenen hel del gemensamma minnen. I dag samarbetare de i Kulturföreningen Österåker där de bokar artister och evenemang till Österåkersbornas stora glädje. Senast i raden av gästartister blev Little Gerhard, 89 år. Det blev ett glatt återseende på Berga teater härförleden mellan honom och gitarristen Jerry Stenbeck ur det forna förbandet.  

Om det mötet och mycket berättar Jerry Stenbeck i Fredagsmagasinet. 
Läs mer om Little Gerhard här och här och här

Dessutom...
Äpplet har inte fallit särskilt långt från äppelträder. Dottern Cecilia Stenbeck är idag en av solisterna i Glorious Gospel Choir. Anders Wolgast spelade in henne i samband med körens 25-årsjubileum på Berga teater nyligen. 
Hon får därför avsluta programmet med gospeln "I go to the road" i en inspelning från Berga teater nyligen. 

I väntan på publiken.
Harlem på Nalen





























I programmet spelade vi: 
1. Farväl till sommaren med Lasse Berghagen 3.42
2. The one I love med Ellen Krauss 3.11
3. Stayin´Alive med Bee Gees 4.45
4. Just cares for me med Nina Simone 3.39
5. Säj inte nej, säj kanske med Sven Ingvars 2.43 
6. Byns enda blondin med Sven Ingvars 
7. What you´ve done to me med Little Gerhard 2.37
8. Göta Livgardes marsch 2.01
9. Puttin on the style med Lonnie Donegan 2.45
10. Peggy Sue med Buddy Holly 2.36
11. Bop-a-Lena med Gunnar Kinch 1.55
12. Forgot to remember med Little Elvis 2.06
13. Move it med Cliff Richard 2.32
14. I dig Rock´n roll music med Peter, Paul and Mary 2.32
15. Beatles Medley (Live from Center Stage) Tommy Emmanuel 5.53
16. I go to the road med Cissi Stenbeck. En liveinspelning på Berga teater av Anders Wolgast  4.23 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar